Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Senatul a vota NU pentru arestarea lui Şova. Reacţia lui Iohannis

Senatul a vota NU pentru arestarea lui Şova. Reacţia lui Iohannis

scris de C.S.
12 afisari

Cererea ministrului Justiției privind încuviințarea reținerii și arestării preventive a senatorului social-democrat Dan Șova a fost respinsă, marți, de Senat, după reluarea votului în urma deciziei CCR care a declarat neconstituțională hotărârea Camerei Superioare a Parlamentului privind votul exprimat în 25 martie pe acest caz.

dan sovaSenatorii s-au pronunțat prin vot secret cu bile, în favoarea cererii fiind exprimate 66 de voturi, iar 72 de senatori au votat împotriva încuviințării cererii ministrului Justiției. Două voturi au fost anulate.

Senatorii liberali au sustinut marti in plenul Camerei superioare ca reluarea votului in cazul Sova reprezinta „un abuz” si „o ilegalitate”.
Liberalul Nicolae Vlad Popa a sustinut ca Senatul, din 13 martie cand a primit cererea ministrului Justitiei pentru arestarea preventiva a lui Dan Sova, „tergiverseaza” acest caz.
„Ceea ce faceti e un abuz. Aceasta cerere a fost inaintata Senatului in 13 martie. De atunci acest Senat ce face? Tergiverseaza fara niciun temei, trimitand de doua ori hotararile sale la CCR si de doua ori CCR a spus ca s-a gresit si s-a incalcat Constitutia si dvs va faceti ca nu vedeti. S-a dat un vot care a fost in majoritate pentru acceptarea acestei cereri. Dvs va faceti ca nu vedeti, ca nu stiti. De ce doriti dvs sa reluati votul astazi? Pentru ca, daca ati fi fost de acord cu deciziile CCR care obliga Senatul sa redacteze o hotarare, daca ati accepta aceste decizii n-ar mai fi nevoie de vot. Dar nu va convine votul. Si dvs aici pregatiti o respingere. Asta este singura explicatie logica a acestui act al Puterii”, a afirmat Nicolae Vlad Popa.
Si senatorul PNL Tudor Barbu considera ca votul din 25 martie este valid si ca reluarea lui este „ilegala”.
„Suntem in fata unui moment istoric in Parlamentul Romaniei. (…) Votul valid si necontestat intr-un termen rezonabil, votul pe care l-a dat Senatul Romaniei privind cererea care acum se afla pe ordinea de zi, este valid si este majoritar in favoarea incuviintarii. Daca astazi, domnul presedinte, veti supune din nou la vot acest lucru, veti fi presedintele de sedinta care intra in istoria Parlamentului care comite o ilegalitate majora. (…) Cine n-a inteles ca votul pe care ni-l cereti este o reluare ilegala a votului pe care Senatul deja l-a dat este complice la o ilegalitate istorica, fie nu cunoaste mecanismele parlamentare si trebuie invatat”, a spus Tudor Barbu.
Presedintele de sedinta, senatorul Cristian Dumitrescu, a precizat ca supune la vot ordinea de zi aprobata de Biroul permanent si votata de plen cu 102 voturi pentru, doua impotriva si o abtinere.
La randul sau, Dinca Marinica a spus ca Dumitrescu legifereaza „un abuz” si ca hotararea care va fi supusa votului senatorilor ar putea fi neconstitutionala, liberalul invocand prevederile articolului 138 din Regulamentul Camerei superioare, potrivit caruia votul poate fi reluat daca a fost contestat de un lider de grup parlamentar.
„La acea cerere a DNA trebuie sa dam o hotarare conform deciziei CCR. Procedura care urmeaza nu este legiferata prin votul dat pe ordinea de zi fiindca, potrivit art. 138 din Regulament, cine nu considera ca votul a fost valabil exprimat poate sa il conteste. Nu exista nicio contestatie cu privire la votul dat acum cateva saptamani pe aceasta cerere. Noi azi trebuie sa dam o hotarare, alta decat cea pe care am dat-o data trecuta, hotarare care a fost contestata de PNL si pe care CCR a constatat-o ca fiind neconstitutionala. Pe de alta parte, dvs. astazi faceti un gest pe care sigur nu vreti sa il faceti: legiferati inca o data un abuz. Veti sustine o procedura si veti sustine o hotarare care din nou va fi neconstitutionala. Anteriorul presedinte de sedinta nu si-a asumat, dvs. aici trebuie sa spuneti ca va asumati. Nu se poate ca, de fiecare data, fiecare presedinte de sedinta caruia i se spune: ‘vedeti ca este neconstitutionala’, sa spuna ‘plenul decide si eu nu am nicio atributie’. Pai nu mai stati acolo, sa vina cineva care sa isi asume”, a spus senatorul liberal.

„Senatul nu încuviințează reținerea și arestarea preventivă a senatorului Șova Dan Coman în dosarul nr. 122/P/2012 al Parchetului de pe lângă ÎCCJ-DNA și în consecință respinge cererea ministrului Justiției”, se arată în proiectul de hotărâre adoptat de Senat în urma votului exprimat.

Nu vreau sa calific votul Senatului. Va spun o singura propozitie si sper sa ma intelegeti: imi doresc, asa cum am cerut si Instantei supreme, sa trimita dosarul in instanta ca sa ne lamurim, sa terminam cu toate discutiile astea politicianiste„, a spus Sova, dupa exprimarea votului senatorilor.

Într-o postare pe Facebook, preşedintele Klaus Iohannis a postat următorul mesaj: „Constat, din păcate, că prin votul dat astăzi în Senat, Parlamentul perseverează în a obstrucționa procesele din justiție, apelând la tertipuri procedurale. Atunci când este vorba de statul de drept, este din ce în ce mai greu de lucrat cu acest Parlament și această majoritate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS