Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Shhaideh, Plumb și Cuc au demisionat. Cine le ia locul

Shhaideh, Plumb și Cuc au demisionat. Cine le ia locul

scris de Șt. C
7 afisari

Senatorul Paul Stănescu, liderul PSD Olt, este propunerea pentru conducerea Ministerului Dezvoltării şi pentru postul de vicepremier, în locul lui Sevil Shhaideh, Felix Stroe, preşedintele PSD Constanţa, este propus pentru Ministerul Transporturilor, în locul lui Răzvan Cuc, iar Marius Nica este propus să preia conducerea Ministerului Fondurilor Europene în locul Rovanei Plumb, a anunţat liderul PSD, Liviu Dragnea, la finalul şedinţei Comitetului Executiv al PSD. De asemenea, fostul vicepremier Sevil Shhaideh a devenit consilier de stat.

UPDATE 15:08 – Dragnea: Paul Stănescu, Felix Stroe, Marius Nica, votaţi în unanimitate în CEx pentru a-i înlocui pe miniştrii demisionari

Paul Stănescu, liderul PSD Olt, este propunerea pentru conducerea Ministerului Dezvoltării şi pentru postul de vicepremier, în locul lui Sevil Shhaideh, Felix Stroe, preşedintele PSD Constanţa, este propus pentru Ministerul Transporturilor, în locul lui Răzvan Cuc, iar Marius Nica este propus să preia conducerea Ministerului Fondurilor Europene în locul Rovanei Plumb, a anunţat liderul PSD, la finalul şedinţei Comitetului Executiv al PSD.

Liviu Dragnea a spus că a fost un vot în unanimitate în CEx, cu o singură excepţie, la Paul Stănescu, cu vot împotrivă din partea lui Nicolae Bănicioiu.

De asemenea, fostul vicepremier Sevil Shhaideh a devenit consilier de stat.

Şedinţa Comitetului Executiv al PSD a durat aproape şase ore, la finalul cărora liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că miniştrii Sevil Shhaideh, Rovana Plumb şi Răzvan Cuc au demisionat.

El a susţinut că „toată lumea” le-a cerut celor două să renunţe la demisie. La rândul lui, premierul Mihai Tudose a spus că nu are nimic să le reproşeze lui Sevil Shhaideh şi Rovanei Plumb. Premierul a mai spus că nu a fost un război şi nu există un câştigător, în timp ce liderul PSD a susţinut că atât el, cât şi premierul au comunicat prost unul cu celălalt şi că nu mai pot fi făcute asemenea greşeli, care să pună partidul, coaliţia şi Guvernul într-o situaţie limită. O nouă şedinţă a CEx a fost programată pentru vineri, la ora 12.00.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi seară, după şedinţa Comitetului Executiv al PSD, că atât el, cât şi premierul au comunicat prost unul cu celălalt şi că nu mai pot fi făcute asemenea greşeli, care să pună partidul, coaliţia şi Guvernul într-o situaţie limită.

„Toţi am greşit în ultima perioadă. Toţi ne-am lăsat  influenţaţi de oameni de bine, de oameni din afara partidului, care brusc au devenit foarte grijulii cu PSD”, a declarat liderul PSD.
El a mai spus că „PSD a trecut astăzi printr-o cumpănă foarte mare, care poate aduce instabilitate şi în ţară” şi că premierul a discutat şi despre eventualitatea demisiei.
„Mihai a discutat şi despre eventualitatea să-şi dea demisia, văzând poziţia partidului. Eu i-am spus că nu poate să facă aşa ceva. Am constatat amândoi că am comunicat prost unul cu altul, eu îmi asum. Nu mai putem face asemenea greşeli să punem şi partidul, şi coaliţia, şi Guvernul într-o situaţie limită”, a adăugat Dragnea, în conferinţa de presă susţinută alături de premier, la finalul şedinţei CEx.

Conferinţa de presă a durat 12 minute, liderul PSD şi premierul făcând anunţurile fără a mai răspunde întrebărilor jurnaliştilor. Întrebaţi ce se întâmplă cu ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, aflat şi el pe lista miniştrilor propuşi de premier pentru remaniere, Liviu Dragnea s-a limitat la a răspunde, în timp ce pleca: „Mâine avem coaliţie”.

De asemenea, vineri la ora 12.00, va avea loc o nouă şedinţă a Comitetului Executiv al PSD, în care ar urma să fie decişi succesorii celor trei miniştri demisionari.

UPDATE 00:15 – Dragnea: Toată lumea a constatat că ni se inventează ceva. O destabilizare a PSD poate produce destabilizare în ţară

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional în cadrul căreia Sevil Shhaideh, Rovana Plumb şi Răzvan Cuc au demisionat din funcţiile de miniştri, că partidului i se inventează ceva şi a avertizat că o destabilizare a PSD poate produce destabilizare şi în ţară.

”Toată lumea a constatat că ni se inventează ceva. Cum apare o măsură bună, cum trebuie românii să simtă efectele, trebuie să apară ceva. Trebuie să fim în defensivă, poate – poate românii nu simt. A fost o supărare foarte mare în CEx că azi ne-am fi putut întâlni şi discuta despre creşterea economică peste estimările noastre. Sperăm ca în perioada următoare să putem comunica mai bine”, a spus Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD a mai spus că atât el, cât şi ceilalţi lideri ai partidului au greşit pentru că s-au lăsat influenţaţi de ”oameni de bine”.

”Le-am spus colegilor mei că toţi am greşit, toţi ne-am lăsat influenţaţi de oameni de bine din afara partidului, care brusc au devenit foarte grijulii cu PSD. Şi oameni din presă şi din alte instituţii publice dau sfaturi şi preşedintelui partidului şi premierului şi altor colegi cum e bine şi cum nu e bine. Azi se produce o ruptură. PSD a trecut azi printr-o cumpănă foarte mare. O destabilizare a PSD, cel mai mare partid din România, poate produce o destabilizare în ţară”, a mai spus preşedintele PSD, în conferinţa de presă susţinută alături de premierul Tudose, la finalul şedinţei CEx.

UPDATE 00:11 – Rovana Plumb: Am luat o decizie, nu mă joc, sunt fermă. Demnitatea este ceea ce rămâne

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a spus că decizia sa privind demisia era luată, nu la cald, ci după ce a cumpănit, ea spunând că este nevinovată, dar că aceasta este cea mai bună hotărâre pentru partid.

„Mi-am prezentat poziţia în cadrul forului de conducere, am spus clar că am luat o decizie, nu la cald, am cumpănit. (….) Nu am renunţat la demisie şi nu mă joc, sunt fermă în momentul în care iau o decizie. Vreau să le mulţumesc tuturor colegilor şi să îi rog pe toţi cei care sunt de bună credinţă să înţeleagă gestul nostru. Demnitatea este ceea ce ne rămâne”,  a declarat Rovana Plumb, la finalul şedinţei CEx.

Întrebată dacă, în opinia sa, premierul a greşit, Rovana Plumb a spus că ea, de când este în PSD, nu a vorbit public despre problemele partidului, ci doar în cadrul forurilor statutare.

”În continuare, nu sunt vinovată, dar nici nu doresc să se folosească o serie întreagă de pretexte în bătăliile politice (…) Sunt o fire luptătoare. Ceea ce s-a schimbat sunt mai mulţi factori la care nu aş vrea să fac referire în momentul de faţă, dar vreau să vă asigur că nu există o motivaţie decât politică, pentru că nu vreau şi nu mi-am dorit niciodată să punem sub semnul întrebării guvernarea (…) Nu am vorbit de presiune politică, am spus că sunt un om de partid şi am spus că întotdeauna cvoi respecta ceea ce românii ne-au încredinţat prin votul lor”, a mai spus Plumb.

Întrebată dacă este supărată pe premierul Tudose, Rovana Plumb a spus că în politică nu există supărări şi că va rămâne membră PSD, lucru cu care se mândreşte.

UPDATE 00:06 – Sevil Shhaideh: Eu mi-am păstrat decizia pe care am luat-o ieri şi mi-am susţinut-o, mulţumesc CEx pentru susţinere

Vicepremierul Sevil Shhaideh a declarat, la finalul şedinţei Consiliului Executiv al PSD, că a luat decizia încă de miercuri, şi-a păstrat-o şi şi-a susţinut-o.

„Mulţumesc membrilor CEx pentru toată susţinerea din această seară. Eu mi-am păstrat decizia pe care am luat-o ieri şi mi-am susţinut-o”, a declarat vicepremierul demisionar, la finalul CEx.

UPDATE 23:57 – Dragnea: Şi Răzvan Cuc a demisionat pentru faptul că nu a ştiut să comunice

Şi ministrul Transporturilor a demisionat, joi seară, în şedinţa Comitetului Executiv al PSD, pentru faptul că nu a ştiut să comunice lucrurile pe care le-a făcut, a anunţat liderul PSD, Liviu Dragnea.

„Şi Răzvan Cucu şi-a prezentat demisia. Răzvan Cuc a avut o susţinere foarte serioasă în CEx. Pentru mine a fost o surpriză plăcută. Şi pentru premier. Sunt lucruri pe care le-a făcut şi pe care nu le-a comunicat, din păcate. E un tânăr bun, capabil. A prezentat astăzi lucruri pe care nu le ştiam mulţi dintre noi. Cum a găsit ministerul, cum a prezentat toate blocajele pe care le-a găsit în minister, atât în ceea ce înseamnă proceduri, cât şi ceea ce înseamnă documentaţii necesare pentru a porni finanţările pe care le aşteptăm cu toţii.”, a declarat Liviu Dragnea, la finalul şedinţei CEx.

El a mai spus că, dacă Răzvan Cuc ar fi găsit ministerul aşa cum îl va găsi noul ministru al Transporturilor, „astăzi, în România, roata se învârtea mult mai serios”.

„Şi, în schimb, pentru faptul că nu a reuşit să comunice, pentru faptul că nu a putut să convingă că nu din vina lui au apărut întârzieri faţă de ce ne asumasem în programul de guvernare, şi-a asumat el şi asta arată că este un om de onoare”, a adăugat liderul PSD.

Dragnea a făcut aceste precizări legate de Răzvan Cuc la sfârşitul conferinţei de presă, pe durata căreia atât el, cât şi premierul Tudose s-au referit numai la demisia lui Sevil Shhaideh şi a Rovanei Plumb.

Dragnea a anunţat demisia lui Cuc după ce a fost întrebat de jurnalişti.

UPDATE 23:57 – Cuc, despre demisie: Asta este decizia pe care am luat-o şi nu mai comentez

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat joi seară, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD în cadrul căruia şi-a anunţat demisia din funcţia de ministru, că le mulţumeşte colegilor pentru susţinere şi că nu vrea să comenteze mai mult.

”Am luat decizia, mi-am menţinut decizia şi în cadrul CExN-ului. Mulţumesc tuturor colegilor pentru susţinere, dar asta e decizia pe care am luat-o (…) Asta este decizia pe care am luat-o şi nu mai comentez”, a declarat Răzvan Cuc la finalul şedinţei de Comitet Executiv Naţional al PSD.

UPDATE 23:51 – Tudose: Nu a fost un război, nu este un câştigător

Premierul Mihai Tudose a spus că, imediat după ce au primit citaţiile la DNA, Sevil Shaideh şi Rovana Plumb i-au prezentat demisiile, pe care el nu le-a acceptat. El a mai spus că nu are nimic să le reproşeze celor două.

„Atât Sevil, cât şi Rovana, imediat după ce au primit citaţiile la DNA, au venit să-mi prezinte demisia. Le-am oprit, l-am sunat pe Liviu, au venit şi alţi colegi şi am reuşit să le oprim, tocmai pentru a nu fi un semnal de, ştiu eu, de degringoladă în guvern”, a afirmat premierul.

El a spus că nu are nimic să le reproşeze şi că, mai mult, speră ca Sevil Shhaideh să accepte să lucreze în aparatul guvernamental.

Premierul Mihai Tudose a mai susţinut că „nu a fost un război, nu este un câştigător”.

„Dar cele două colege au ajuns la limita răbdării, în special Sevil o ţine aşa din decembrie. N-am absolut nimic, am spus-o, să le reproşez. Ba mai mult, vă anunţ, ca să nu fie o surpriză peste câteva zile, sper că Sevil va accepta să lucreze în aparatul guvernamental, fiindcă chiar este extraordinar de bună pe ceea ce face. Apropo de război, unii dintre dumneavoastră ne-aţi mai sunat sau ne-aţi mai dat sms-uri: cine învinge? Fără niciun război. Da, am spus că îmi dau demisia dacă mi-o cere partidul, nu am venit cu Guvernul de acasă, sunt dispus să plec în fiecare zi dacă mi-o cere partidul sau dacă constat că nu mai sunt în stare să pun în îndeplinire programul de guvernare. Aşa că, din păcate pentru unii prieteni, cu ghilimelele de rigoare, nu a fost un război, nu este un câştigător. Încercăm ca după această seară lungă câştigător să fie partidul şi, prin partid, Guvernul şi ţara”, a mai afirmat premierul Mihai Tudose, în conferinţa de presă susţinută alături de liderul PSD, Liviu Dragnea, la finalul şedinţei CEx.

UPDATE 23:40 – Dragnea: Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb au demisionat, deşi toată lumea în CEx s-a opus

Miniştrii Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb au demisionat, deşi „toată lumea” din Comitetul Executiv le-a cerut să nu demisioneze, a anunţat, joi seară, la finalul şedinţei Comitetului Executiv al PSD.

„Au fost discuţii destul de profunde în care s-a discutat despre programul de guvernare, despre situaţia celor două colege şi despre faptul că PSD nu doreşte ca instituţii care nu ar trebui să aibă influenţă să influenţe remanierile guvernamentale. Toţi colegii au adus argumente ca cele două colege să nu plece, după ce ele au anunţat la începutul şedinţei că s-au hotărât să demisioneze. După toate orele de discuţie, în care toată lumea le-a cerut să rămână, au fost întrebate încă o dată şi şi-au menţinut decizia de a demisiona. Nu vor să pună sub semnul întrebării actul guvernării”, a spus Dragnea la finalul şedinţei Comitetului Executiv al PSD, care a durat aproape şase ore.

El a susţinut că „toată lumea a plecat supărată” din şedinţa CEx şi că astăzi PSD „a trecut printr-o cumpănă foarte mare”.

”Sevil a spus că vrea să aibă demnitate, să nu mai fie acuzată că se agaţă de scaun. Toată lumea a apreciat, inclusiv premierul, profesionalismul lor. Aproape toată lumea din CEx a plecat supărată. Practic, nu voiau să le lase să iasă din sală, nu le puteam ţine prizoniere în şedinţa CEx. Sevil a spus că nu mai poate duce această presiune, ea şi familia ei, această presiune infernală. Rovana este în aceeaşi situaţie”, a adăugat Dragnea.

Dragnea a mai anunţat că şi ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a demisionat, deşi a avut o susţinere serioasă în cadrul Comitetului Executiv Naţional. El l-a prezentat pe Cuc drept un tânăr capabil.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult