Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Sondaj CSOP: USL – 53%, PDL – 20%

Sondaj CSOP: USL – 53%, PDL – 20%

scris de A.P.
0 afisari

Senatorul PDL Radu Berceanu a făcut luni public sondajul comandat de el la CSOP, pe care îl anunţase sâmbătă în timpul Convenţiei, documentul arătând că USL este în topul intenţiilor de vot, mult peste PDL, iar, în ceea ce priveşte situaţia internă, Vasile Blaga este cel mai potrivit lider pentru PDL.

În discursul susţinut în faţa democrat-liberalilor în prima zi a congresului PDL, preşedintele PDL Dolj, Radu Berceanu, anunţa că va face publice rezultatele unui raport privind situaţia din partid. Fără a da prea multe detalii despre sondajul distribuit pe CD delegaţilor pedelişti, Berceanu atrăgea atenţia asupra pericolului în care se află PDL în ceea ce priveşte deficitul de imagine.

Radu Berceanu a plătit 10.000 de euro din banii personali pentru acest sondaj

Sondajul este realizat de CSOP, pe un eşantion de 1046 de persoane, prin interviuri faţă în faţă la domiciliu, şi are o marjă de eroare de 3%.

Astfel, în privinţa intenţiei de vot pentru alegerile parlamentare, sondajul este făcut pe două categorii, prima pentru persoane care vor vota şi şi-au declarat intenţia de vot (73% din eşantion) şi cei cu probabilitate mare de participare şi care şi-au declarat intenţia (37%).

USL se află în fruntea clasamentului pentru ambele categorii, cu 53% şi respectiv 52%, urmat de PDL cu 19%, şi respectiv 20%, Partidul Poporului, cu 11% şi respectiv 12%, şi UDMR, cu 5% şi respectiv 6%. Sub pragul electoral se află PRM şi PNG. La rândul său, UNPR, potrivit sondajului CSOP, ar fi votat doar de 1% din populaţie.

Cu toate acestea, în privinţa nivelului de satisfacţie cu privire la activitatea USL, 68% o consideră nesatisfăcătoare, 21% „nici satisfăcătoare, nici nesatisfăcătoare” şi doar 11% sunt mulţumiţi de PSD, PNL şi PC. În cazul PDL, procentul din eşantion care consideră nesatisfăcătoare activitatea este superior, de 84%, iar 7% o consideră „satisfăcătoare”, în timp ce 10% au răspuns că nu este nici satisfăcătoare, nici nesatisfăcătoare.

Sondajul se referă şi la opinia populaţiei cu privire la cel mai potrivit preşedinte PDL, aici Vasile Blaga ieşind în faţă pentru ambele categorii ale eşantionului, respectiv „întregul eşantion” şi „votanţii şi simpatizanţii PDL„. Astfel, Blaga este considerat cel mai potrivit preşedinte PDL de 39% din simpatizanţi şi de 31% la nivel general, pe când Emil Boc este considerat potrivit doar de 30% din simpatizanţi şi 12% la nivel general. O mare parte a eşantionului, 31%, au răspuns că nu sunt interesaţi de acest subiect.

În ceea ce priveşte evaluarea unui Guvern condus de USL, 56% consideră că ar fi un avantaj, 43% că este un dezavantaj, iar 1% nu au răspuns. Un Guvern condus de PDL este considerat un avantaj de doar 24% din respondenţi, iar 76% spun că este un dezavantaj.

Pe tema opiniei populaţiei asupra imaginii PDL, respondenţii au fost întrebaţi dacă sunt de acord că democrat-liberalii au soluţii şi acţionează pentru îmbunătăţirea lucrurilor în România, au oameni competenţi, luptă împotriva corupţiei, sunt preocupaţi de nevoile oamenilor, comunică bine cu cetăţenii, au lideri de încredere, sunt un partid modern şi democratic, îşi îndeplinesc promisiunile, reprezintă toate categoriile de populaţie şi au o echipă de conducere bună la nivel central. La toate aceste afirmaţii, procente mari s-au arătat în dezacord, cu procente între 66% şi 80%.

În topul încrederii în personalităţi politice se află Crin Antonescu (25% „multă”, 70% „puţină”, 1% „nu îl cunosc”, 3% nu au răspuns), Sorin Oprescu (24% „multă”, 69% „puţină”, 2% „nu îl cunosc”, 5% nu au răspuns), Victor Ponta (23% „multă”, 71% „puţină”, 3% „nu îl cunosc”, 3% nu au răspuns) şi Traian Băsescu (19% „multă”, 79% „puţină”, 2% nu au răspuns).

În ceea ce priveşte încrederea în instituţiile publice, Guvernul se bucură de „foarte multă” încredere doar din partea a 12% din populaţie, pe când 86% au foarte puţină încredere, iar 2% nu au răspuns. Parlamentul prezintă mai puţină încredere, respectiv 8%, iar 91% dintre cei întrebaţi au spus că au foarte puţină încredere în această instituţie, pe când 2% nu au răspuns. În cazul Preşedinţiei, 15% dintre cei întrebaţi au spus că au încredere, 83% au răspuns că au puţină sau foarte puţină, restul refuzând să răspundă. Instituţiile cu cea mai mare încredere sunt mass-media (37% „multă”, 60% „puţină”) şi primăria (39% „multă”, 59% „puţină”).

2 comentarii

urbos 17-05-2011 - 02:22

Scarbele pedeliste nu au decat maximum 10%.

digital 17-05-2011 - 08:13

boii astia nu au incredere dar la vot se duc repede si-l voteaza pe chior!un kkt de sondaj!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult