Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Sondaj INSCOP. Direcția în care se îndreaptă România și intenția de vot la alegerile parlamentare

Sondaj INSCOP. Direcția în care se îndreaptă România și intenția de vot la alegerile parlamentare

scris de Ziua Veche
204 Afisari

Conform sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro în noiembrie 2023, două treimi dintre români cred că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcție greșită. Cât privește preferințele electoratului pentru alegerile parlamentare, PSD continuă să conducă în clasamentul opțiunilor de vot, în timp ce PNL și AUR rămân într-o competiție strânsă pentru locul secund.

Vă prezentăm pe larg, în cele ce urmează, rezultatele celei de a doua părți din cercetarea sociologică, cu mențiunea că prezentarea grafică a sondajului poate fi descărcată la: https://www.inscop.ro/wp-content/uploads/2023/12/4.12.2023-Sondaj-INSCOP-News.ro_.-Partea-a-II-a-Vot-parlamentare.pdf
 
Metodologie: Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 20 – 27 noiembrie 2023. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.
 
Direcția țării
25,1% dintre români cred că România se îndreaptă într-o direcție bună, în timp ce 66,7% sunt pesimiști în legătură cu viitorul țării. 8,2% reprezintă procentul non-răspunsurilor.
Analiză socio-demografică: Manifestă optimism în ceea ce privește direcția în care se îndreaptă lucrurile în România mai ales tinerii până în 30 de ani, persoanele cu studii superioare, inactivii pasivi, persoanele cu venituri ridicate și foarte ridicate.

Estimare participare vot alegeri parlamentare
Pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că ”sigur nu” voi merge la vot și 10 ”sigur da” voi merge la vot, 20,5% dintre români au ales 1, 2,5% au ales 2, 2% au ales 3, 0,9% au ales 4, 7,4% au ales 5, 1,9% au ales 6, 4,6% au ales 7. 6,7% indică 8, 4,5% 9 și 48% indică 10. 1,1% reprezintă procentul non-răspunsurilor.

Intenția de vot pentru partide politice la alegerile parlamentare
Raportat la cei care au exprimat preferința pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (65,2% din total eșantion), 30,2% dintre români ar vota cu PSD, 20,1% cu PNL, iar cu AUR 19,5%. Pentru USR ar vota 11,9% dintre români, în timp ce SOS ar obține 5,2% dintre opțiunile de vot. Pentru UDMR ar vota 4,9% dintre cei care și-au exprimat o opțiune de vot, iar  pentru Pro România 2%. 1,9% dintre cei intervievați își exprimă opțiunea de vot pentru Partidul Verde, 1,3% pentru PMP, 0,7% pentru PUSL, 0,6% pentru Forța Dreptei și 0,3% pentru REPER. 1,3% dintre respondenți își exprimă preferința pentru alt partid.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult