Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Sondaj INSCOP: Prezența la vot și favoriții la prezidențiale

Sondaj INSCOP: Prezența la vot și favoriții la prezidențiale

scris de Z.V.
19 afisari

Alegerile din 2014 ar putea aduce un numǎr de record la vot, majoritatea românilor susținȃnds că se vor prezenta cu siguranță la urne la alegerile prezidențiale.

Sondaj INSCOP: Prezența la vot și favoriții la prezidențiale (foto:agenda.ro)

Sondaj INSCOP: Prezența la vot și favoriții la prezidențiale (foto:agenda.ro)

Sondajul INSCOP a arǎtat cǎ la la întrebarea privind intenția de a se prezenta la vot, 55,7% dintre respondenți declară că vor veni la urne în mod sigur, în creștere față de cercetarea din luna iulie, când 48,6% afirmau acest lucru. Totodatǎ, ponderea celor care spun că probabil nu se vor prezenta la vot a scăzut de la 7,9% în iulie la 3,8% în septembrie. 6,3% dintre cei chestionați declară că sigur nu se vor prezenta la vot (6,4% declarau acest lucru în iulie), în timp ce 16% nu s-au hotărât (15,9% în iulie), iar 3,6% nu știu/nu răspund (3,8% în iulie).

Dintre cei care au declarat cǎ au intenția certǎ de a vota, Victor Ponta (Alianța PSD-UNPR-PC) conduce în clasamentul candidaților la Președinție cu 41,1% dintre voturi. Liderul PSD este urmat de Klaus Iohannis (ACL) — cu 28,8%, Elena Udrea (PMP) — cu 8,1%, Călin Popescu-Tăriceanu (PRL) — cu 6,7%, Monica Macovei — independent (3,5%), Corneliu Vadim Tudor (PRM) — cu 3,2%, Dan Diaconescu (PPDD) — cu 3%, Kelemen Hunor (UDMR) — cu 3%, Ioan Ghișe — independent (2,1%) și Szilagyi Zolt (0,5%).

În ceea ce privește opțiunile de vot pentru turul doi al prezidențialelor, 19% au declarat că vor vota cu Victor Ponta, în timp ce 15% îl preferă pe Klaus Iohannis. 32,5% dintre cei care nu au o opțiune în primul tur spun că nu vor vota, iar 33,6% nu știu sau nu răspund la această întrebare. Sondajul relevă că Victor Ponta ar câștiga toate finalele din turul al doilea al prezidențialelor: Victor Ponta (54%) vs. Klaus Iohannis (46%), Victor Ponta (54,7%) vs. Călin Popescu-Tăriceanu (45,3%), Victor Ponta (66,1%) vs. Elena Udrea (33,9%) și Victor Ponta (66,8%) vs. Monica Macovei (33,2%).

Barometrul „INSCOP — Adevărul despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul” în perioada 30 august — 4 septembrie, potrivit Agerpres. Volumul eșantionului a fost de 1.058 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult