Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Sondaj INSCOP privind prezența la alegeri și candidații preferați

Sondaj INSCOP privind prezența la alegeri și candidații preferați

scris de Z.V.
7 afisari

Aproape 60% dintre romȃni au de gȃnd sǎ se prezinte la vot pe 2 noiembrie, peste 40% dintre aceștia urmȃnd sǎ ȋl voteze pe Victor Ponta, ȋn timp ce Klaus Iohannis e preferat de 30% dintre alegǎtori.

Sondaj INSCOP privind prezența la alegeri și candidații preferați (foto:bzi.ro)

Sondaj INSCOP privind prezența la alegeri și candidații preferați (foto:bzi.ro)

Un sondaj INSCOP realizat în perioada 2-8 octombrie, dat publicității miercuri, 15 octombrie, aratǎ cǎ în primul tur al alegerilor prezidențiale, dintre persoanele intervievate care au declarat cǎ merg la vot, 40,6%  vor vota cu liderul PSD, Victor Ponta, și 30,1% cu Klaus Iohannis, președintele PNL. Pe locul trei în primul tur s-ar clasa Elena Udrea cu 6,7%, urmată de Călin Popescu-Tăriceanu (6,2%), Teodor Meleșcanu (4,6%), Monica Macovei (4,6%), Kelemen Hunor (2,5%), Dan Diaconescu (2%), Corneliu Vadim Tudor (1,7%). Ceilalți candidați, Gheorghe Funar, Zsolt Szilagyi, William Brînză, Constantin Rotaru, Mirel Mircea Amariței, sunt cotați împreună cu 1% dintre voturi.

În turul doi, Victor Ponta ar câștiga alegerile prezidențiale cu 53,5% din voturi iar Klaus Iohannis ar obține 46,5%, conform sondajului Inscop, prezentat de Agerpres. Raportarea datelor se face la un eșantion de 74,5% din populație care a indicat o opțiune.

Intenţii de vot turul I

Victor Ponta – 40,6%

Klaus Iohannis – 30,1%

Elena Udrea – 6,7%

Călin Popescu Tăriceanu – 6,2%

Teodor Meleşcanu – 4,6%

Monica Macovei – 4,6%

În ceea ce privește prezența la vot în primul tur al alegerilor prezidențiale, 59% dintre repondenți declară că se vor prezenta în mod sigur la vot, comparativ cu 48,6% în iulie și 55,7% în septembrie. 14,1% spun că probabil vor veni la vot, față de 14,7% în septembrie și 17,3% în iulie. 1,8% declară că probabil nu vor veni la vot, față de 3,8% în septembrie și 7,9% în iulie. 5,4% spun că sigur nu vor veni la vot, comparativ cu 6,3% în septembrie și 6,4% în iulie. 17,4% spun că încă nu sunt hotărâți dacă vor vota, față de 16% în septembrie și 15,9% în iulie, în timp ce 2,3% nu știu sau nu răspund, față de 3,6% în septembrie și 3,8% în iulie.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul, pe un eșantion de 1.095 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Sondajul are o eroare maximă admisă a datelor de ą 3%, la un grad de încredere de 95%

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult