Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Sondaj IRES: Ceausescu presedinte

Sondaj IRES: Ceausescu presedinte

scris de Ziua Veche
191 Afisari

Nicolae Ceausescu ar fi votat de 41% dintre romani, in cazul in care ar fi in viata si candida la Presedintie, releva un sondaj realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), citat de Agerpres. Sondajul a fost realizat in perioada 21-23 iulie, pe un esantion de 1.460 de persoane si are o eroare de +/- 2,7%. Potrivit cercetarii, 52% dintre romani spun ca nu l-ar vota pe Nicolae Ceausescu, 5% – nu stiu, iar 1% – nu raspund. Mai mult de jumatate dintre cetateni (57%) cred ca partidele comuniste nu ar trebui interzise prin lege, 30% se pronunta in favoarea interzicerii, 12% – nu stiu, iar 1 % nu se pronunta.


 

Aproape jumatate dintre romani (49%) sustin ca Nicolae Ceausescu a fost un conducator bun, 15% l-au considerat rau, 30% – nici bun nici rau, 3% – nu stiu, 1% – nu raspund. In schimb, sotia fostului sef al statului, Elena Ceausescu, este considerata un conducator rau de 67% dintre romani, nici bun nici rau de 15% dintre respondenti, 9% – un conducator bun, 7% – nu stiu, iar 2% nu raspund. Cu toate acestea, 57% dintre cetateni sustin ca nu regreta caderea comunismului, in timp ce 37% spun ca da, iar 5% – nu raspund.

Impotriva pedepsei cu moartea

Aproape trei sferturi dintre romani considera ca fostul presedinte Nicolae Ceausescu nu merita sa fie executat (71%), iar cei care l-au condamnat la moarte ar trebui pedepsiti, arata sondajul IRES. Doar 23% au raspuns ca dictatorul si-a meritat soarta, 5% nu stiu, iar 2% au refuzat sa raspunda. Tot aproape trei sferturi dintre romani (68%) sunt de parere ca cei care l-au condamnat la moarte pe Ceausescu ar trebui pedepsiti, in timp ce doar 23% sustin ca nu trebuie pedepsiti, 8% nu stiu si 1% nu raspund. Majoritatea cetatenilor, adica 80%, considera ca Ceausescu nu a avut parte de un proces corect, 11% sustin contrariul, iar 9% nu stiu.

0 comentariu

Adrian D 13-03-2010 - 15:32

ne spui si noua de ce s-a implicat Casa Alba in emigrarea evreilor din Romania? Io stiam ca SUA constituie un stat independent si suveran!

Nellu 13-03-2010 - 16:13

Din spirit de solidaritate cu poporul roman ca sa-i scape de minoritatile atat de daunatore progresului RSR.Si intradevar au progresat obtinand ferme de animale ,bani etc.Nu cred ca din „mila” minoritatilor caci daca se face o investitie de lunga durata se face strategic :de ce bravii mioritici sa „manance” minoritatile ?Cel mai bine ii lasam pe bravii mioritici sa se manance intre ei exact cum fac acum.Iar ce va ramane de la masa mioritica vor devora hunii lui Atilla .
Exact cum s-au mancat intre ei si in anii lui Cuza -dupa care fiind deja „copti” au primit cadou o monarhie din import ca sa-i conduca….
Iar daca vorbesti de independenta USA intradevar poti produce multe revelatii mai ales de la o persoana apartinand unui grup independent :de la fanarioti la poarta otomana …
Singura perioada in care Romania a fost stat cu economie si democratie a fost perioada monarhiei in rest cei de la rasarit au condus pana la Iliescu.
Iar urmasii cizmarului o duc si azi bine de la politica „interventiei americane in Romania cu emigrarea”.

Din punct de vedere economic cei vanduti nu au de ce sa se planga :tot ce a fost nationalizat si expropiat/romanizat se primeste inapoi de buna „voie” sau la CEDO,Haga..cu dobanzile aferente.

Deci nu incerca sa redescoperi America ca altul a facut-o si el cu origini sanatoase dupa religie si etnie.

Nellu 13-03-2010 - 16:27

Si daca tot esti in tema de independenta/suveranitate poti savura cele de mai jos:

Liderul Partidului Civic Maghiar: Toate regiunile istorice ale ţării să aibă autonomie teritorială

Toate regiunile istorice ar trebui să dobândească autonomia teritorială, soluţie conturată pentru Ţinutul Secuiesc, a afirmat preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Szasz Jeno, citat de Mediafax.
„Până când vorbim de regiuni de dezvoltare, regiuni statistice de dezvoltare, nu este o soluţie de descentralizare. Dacă reconturăm judeţele, dar nu dăm mai multe instrumente, şi deliberative, şi executive în mâna acestor regiuni redesenate, înseamnă că n-am făcut altceva decât am economisit ceva bani, că n-o să avem 40 de prefecţi, ci o să avem nu ştiu câţi, n-o să avem 40 de consilii judeţene, ci doar nu ştiu câte”, a subliniat Szasz Jeno.

Liderul PCM este de părere că soluţia „ca lucrurile să meargă bine în această ţară” ar fi autonomia teritorială pentru toate regiunile istorice, naturale ale ţării.

Ieri după amiază, la Sfântu Gheorghe, a avut loc a doua adunare a Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc la care au participat circa 300 de consilieri locali, judeţeni, primari şi viceprimari din Covasna, Harghita şi Mureş. Majoritatea celor prezenţi la eveniment au fost din partea PCM, dar erau şi unii de la UDMR, independenţi şi Partidul Verde.
Participanţii au adoptat o hotărâre prin care limba maghiară devine limbă oficială în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, cu aceleaşi drepturi ca limba oficială a statului. Întrucât adunarea de ieri nu a avut un caracter juridic, hotărârile secuilor urmează să fie propuse spre aprobare Parlamentului.
……..

Deci draga patriot inainte sa critici independenta Americii vezi ce se intampla in propia ograda ca nu mai merge bancul :daca crapa capra mea sa crape si a vecinului.
Nu mai este mult ca o sa-ti cauti lobby in USA la cantonizare …….

Adrian D 13-03-2010 - 17:04

Cunoastem planul, de fo’ douaj’ de ani. Nihil novi sub sole. Ametiti sunt in toata lumea, inclusiv in zona hispanofona din SUA. E adevarat, diferenta e ca yankeii le cam dau la gioale fara multa politete, in timp ce fanariotul de la Trei Coceni se face ca ploua. Da nu-mi fac griji, poporul roman nu va supravietui prin degenerati, ci prin caractere.

Nellu 13-03-2010 - 18:25

Dupa modelul de care vorbesti USA -intradvar sunt pe teritoriul lor cate rezervatii pentru turisti de indieni „pieiile rosii”.Si ei sunt mandri de caracterul lor si fac bani din turisti.
Deci daca stii planul te poti pregati din timp ca sa fii sigur ca esti primul pe piata.In definitiv Lenuta Udrea a spus ca vrea sa dezvolte turismul cu caracter mioritic in Romania.

In privinta ametelii si asta o poti vedea dupa numarul de alcoolici din teritoriul cu caractere.

Iar daca vorbesti de fanarioti din ceace se stie si-au pus insulele la vanzare .Deci Basescu nu poate fi fanariot caci insula Adelaida a fost inundata ,iar cea a Serpilor se poate vorbi de 1/2 caci si Ukraina are ceva de spus .(cu putina convingere poate Cotroceniul o cedeaza in contul gazelor la iarna viitoare)…..
Asa ca imi pare rau ca te dezamagesc sunt inca multe noutati in viitorul apropiat .

Adrian D 14-03-2010 - 06:32

A, am uitat: ca si verii vostri buni, musulmanii, voi nu beti alcool. Numai asa, din cand in cand, mai puneti servetelul pe doza, ca sa nu vada Allah ca e bere, ci sa creada ca e pepsi…Puah! Si dupa aia va dati cu capul de zidul plangerii, sa creada lumea ca sunteti credinciosi, nu ca nu va puteti tine pe picioare. Probabil ca cipilica de o purtati pe cap are acelasi scop, de atenuarea a efectelor soarelui asupra concentratiei de sange…

ioan munteanu 15-03-2010 - 13:57

Asta este. Daca plecam de aici, totul e simplu. Teza salubrizarii dinspre interiorul fiecraei persoane, augmentata cu nuanta de a se raporta simultan semenului si Semenului proniator, consider ca este solutia proxima si perena.
Drumul de la persoana la personalitate – care nu are nimic cu disocierea lui Crainic ‘geniu-sfant’ – de la regasire la implinire este „adumbrirea” natiei in re-nasterea sa.
E corect tot ce ati scris, domnule Platon, dar nu va pot fi alaturi intr-un demers anodin de a fotografia instantanee pentru a le transforma intr-un material didactic inert. E prea alert efortul cultural pentru atat de imobil mesaj!
Reveniti la ortodoxia neamului crestin si va veti mantui semenii; sau macar pe unii dintre ei – preocupati de ceea ce va lipseste din editorial.
Va doresc succes, oricum..
dr Ioan Munteanu

1 3 4 5

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS