Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Sondajul CURS: Băsescu, jupânul Opoziţiei

Sondajul CURS: Băsescu, jupânul Opoziţiei

scris de Roland Catalin Pena
28 afisari

Sondajul CURS ne arată ceea ce prevăzusem în diverse analize anterioare: că USL-ul are meritate motive de îngrijorare – şi de aici, de dezbinare şi de rupere (cel mai târziu după alegerile locale) – iar PDL-ul are nemeritate motive de bucurie.

USL sta confortabil in sondajul CURSDar înainte de a argumenta de ce, o remarcă: sondajul este – parcă şi primul – care ne  dezvăluie ceea ce ştia toată lumea, mai puţin Ponta şi Antonescu, că,  USL-ul s-a făcut degeaba; sau nu chiar degeaba, ci pentru pierderea lor şi pentru câştigul lui Voiculescu, care, dacă alianţa nu sare în aer până atunci, va putea să-şi frece din nou, din când în când, posteriorul de scaunele de la Senat; 59%, cu cât este evaluată electoral alianţa socialistă, este mai puţin decât aveau împreună PSD şi PNL înainte de încheierea ei, ca să nu mai luăm în calcul şi 1% al PC-ului, care la caşcaval va primi însă circa 4%. Şi ca să nu vorbim nici de faptul că raportul dintre PSD şi PNL, ca opţiune de vot, a scăzut de la 1,8 la 1,6. Nimic tragic, deocamdată, doar un alt motiv de iritare.

Din datele care ne-au fost puse până acum la dispoziţie, în susţinerea afirmaţiei de la început, am următoarele 5 argumente principale:

1. Stagnarea, chiar refluxul, alianţei comparativ cu, de exemplu, un an în urmă. O complicată problemă de suflu a votanţilor alianţei.

2. Mascarea, de către repondent, a opţiunii sale reale în condiţiile în care aceasta se referă la un om, un grup sau un partid diabolizat în mass-media şi într-o mare parte a societăţii, de obicei cu reprezentanţi şi cu reprezentaţii foarte vocale. Au fost mai multe astfel de situaţii în care repondenţii au deformat datele sondajelor din motivul arătat mai sus, dar pe locul unu se situează fără doar şi poate scorul de circa 28% al PRM-ului din anul 2000, mult peste toate evaluările anterioare. Efectul respectiv sporeşte în cazul unei chestionări faţă în faţă, după cum este şi cazul acestui sondaj, în comparaţie cu cea prin telefon. O bună temă de meditaţie.

3. Numărul destul de mare de nehotărâţi, ceea ce arată că suntem, încă departe de aceea radicalizare totală a taberelor şi fractură politică a societăţii româneşti atât de clamată de analiştii de serviciu de la televiziunile mogulare şi de politicienii din opoziţie. Şi printre cei de aici funcţionează fenomenul de mai sus – pentru a nu minţi oamenii spun, de exemplu, că nu s-au hotărât. Apoi contează şi ce se întâmplă în economie în continuare. Încă o meditaţie.

4. Românii de afară. Nu am date în acest sens, dar cu atât mai mult cu cât sondajul s-a făcut faţă în faţă, mi-e greu să cred că i-a luat în calcul şi pe românii din afară, ceea ce poate schimba semnificativ situaţia, chiar şi în cazul unui sistem de vot ca acela din 2009. Dar dacă coaliţia reuşeşte să treacă votul prin corespondenţă, care convine şi UDMR-ului? Iată cum se naşte o problemă!

5. Timpul lucrează de acum – dacă lumea nu o ia din nou la vale, astfel încât să ne înfunde şi pe noi – în favoarea PDL-ului. Mai avem, dacă alegerile se ţin la termen şi nu sunt cumva decalate cu şase luni, 1 an şi opt luni, adică 20 de luni. Dacă îngheţarea declinului continuă şi trece în anunţata timidă, apoi mai vioaie creştere economică, dacă sunt condiţii pentru a lua şi alte măsuri – în afara codului muncii – care să-i favorizeze pe angajatori şi să-i motiveze pe investitori, deci dacă va fi o ofertă semnificativă de noi locuri de muncă, dacă se vor mai repara găurile bugetelor personale din preaplinul bugetului naţional şi aşa mai departe, chiar şi fără creşteri de salarii şi pensii ca în precedenţii ani electorali, sunt toate şansele ca în noiembrie 2012 să avem un cu totul alt tablou decât cel pe care îl oferă acest sondaj timpuriu care, să nu uităm să reamintim, aşa cum fac şi instituţiile specializate reflectă opţiunea momentului, adică a duminicii, să zicem, viitoare. Şi, completăm noi, după cum am arătat mai sus, nici pe acea foarte precis, dar asta nu din vina sociologilor.

Aşa că titlurile şi discuţiile de genul „am aflat cine ne va conduce din 2012” sunt deocamdată pentru uzul activiştilor din cele trei partide şi nici atât. Am aflat în schimb, după cum spuneam la început, că Ponta şi Antonescu au de ce să fie îngrijoraţi. Şi că, probabil, fruntaşii, baronii şi mogulii PDL şi toţi protejaţii lor vor avea de ce să se alinieze pentru a săruta mâna lui Băsescu care le-a fost încă odată jupân meştericilor, gen Costel din reclame, din PSD, PNL şi PC.

Paulghitiu2009.blogspot.com

8 comentarii

Sincer 05-04-2011 - 12:03

Vrajeli……USL este puternica si va invinge curentul oranj…Voiculescu este politicianul de care are Romania nevoie la ora actuala.

Cornelius 05-04-2011 - 16:13

nu pot sa cred ca lumea sustine regimul absolut despotic a lui basescu, nu ne-a adus nimic bun nici noua, dar nici tarii, tot ce a promis in campanie nu s-a intamplat, in timp ce usl si voiculescu in principal au mai facut din ce au zis, plus ca au destule proiecte orientate spre cetateni cu care daca le pun bine in practica le vor castiga votul

Negativ 05-04-2011 - 17:36

votul uninominal favorizeaza USL.

u s 05-04-2011 - 18:00

Intr-adevar, Opozitia trebuie sa caste ochii sau sa se duca dracului odata cu dementul, daca nu realizeaza ca democratia se apara cu arma in mana, ca dictatura se da jos cu forta. Nu vor mai fi alegeri libere in Romania, din punctul asta de vedere se poate spune ca timpul curge in sprijinul PDL, desi finalul oricarui regim dement e tot ala.

StockEx 05-04-2011 - 18:59

o tampenie…usl-ul o sa castige detasat alegerile, pe toate planurile…fara nicio grija. lumea s-a saturat de boci, basesti, udre, videni, placinte. de incompetenta si coruptia oranj. lumea vrea competenta, romanii il vor pe voiculescu premier si pe antonescu presedinte

PEDRO 05-04-2011 - 19:41

Privesc alianta PNL + PC + PSD in mod pozitiv. Ma fac ecoul opinii publice generale romanesti care pana acum acuza opozitia ca este divizata. Ei, acuma cand s-au unit, eu consider ca este un lucru pozitiv.

chitibus 07-04-2011 - 14:25

Ba Guitiu, dar tu esti mare lichea!!!Te da de gol si mutra ta de valet ponosit.
Cum de incape in cadavrul tau atata murdarie? Tu nu esti doar mai pocit, dar si mai neobrazat decat Basescu.

chitibus 07-04-2011 - 14:29

Uite si tu, ba Guitiu, nimeni nu te aproba. Tot poporul doreste sa scape de pocitania asta de Basescu si de toate slugile lui, inclusiv de tine.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult