
Studiul de fezabilitate va ajuta la dezvoltarea unui sistem IT integrat menit sa sporeasca corectitudinea procesului electoral si sa reduca posibilitatea de fraudare a alegerilor in Romania. Proiectul va oferi de asemenea oportunitati de colaborare cu firme americane din sectorul IT&C, anunta Ambasada SUA. Totodata, studiul va ajuta Autoritatea Electorala Permanenta sa stabileasca ce lipsuri exista in sistemul electoral la nivel national – hardware, software, sistemul informatic geografic (GIS), instrumente de administrare a retelelor, solutii de securitate si echipamente de comunicatii. SEMA va reduce vulnerabilitatea la fraudarea si invalidarea voturilor. In acelasi timp, sistemul va asigura un proces de numarare a voturilor mai rapid si mai sigur, va spori capacitatile tehnice si administrative si va permite monitorizarea in timp real a procesului electoral.
„Finantarea oferita de catre Agentia SUA pentru Comert si Dezvoltare (USTDA) va ajuta Romania sa dezvolte mijloace eficiente de crestere a sigurantei si integritatii procesului electoral”, a declarat Jeri Guthrie-Corn, Adjunctul sefului Misiunii Diplomatice a SUA, la semnarea acordului de finantare in prezenta lui Octavian Opris, presedintele Autoritatii Electorale Permanente. „Asteptam rezultatele acestui studiu de fezabilitate si implementarea cu succes a sistemului electronic de management al alegerilor pentru ca aceasta va creste numarul de cetateni romani care merg la vot si va imbunatati procesul de vot”, a declarat Guthrie-Corn. Sistemul electronic de management al alegerilor va spori eficienta AEP, insa, in acelasi timp, va oferi beneficii substantiale cetatenilor romani, contribuind la dezvoltarea infrastructurii publice, a capacitatilor umane si a transferului de tehnologii.
Competitia pentru realizarea studiului de fezabilitate finantat de USTDA va fi anuntata pe website-ul Federal Business Opportunities (FBO), iar un link spre anunt va fi postat pe website-ul USTDA (www.ustda.gov). Companiile americane interesate pot prezenta propuneri conform instructiunilor din anuntul FBO. Autoritatea Electorala Permanenta din Romania va alege firma americana care va efectua studiul.