Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Tainele acordului semnat de UDMR cu USL

Tainele acordului semnat de UDMR cu USL

scris de D.S.S.
3 afisari

UDMR a dat  publicităţii conţinutul acordului de colaborare semnat la 1 octombrie 2012 între USL şi UDMR prin care cele două formaţiuni politice se angajau să constituie, după alegerile parlamentare din data de 9 decembrie, o alianţă politică, parlamentară şi guvernamentală.

Acordul prevede în patru articole termenii colaborării politice între formaţiunile semnatare şi poartă semnăturile lui Crin Antonescu, Victor Ponta, Kelemen Hunor şi Laszlo Borbely.

În baza acordului, cele două formaţiuni politice se angajau să constituie după alegerile parlamentare din 9 decembrie o alianţă politică, parlamentară şi guvernamentală, stipulând că ‘în cazul în care USL va deţine majoritatea absolută a mandatelor parlamentare va anunţa încă din seara zilei de 9 decembrie cooptarea în majoritatea parlamentară şi în structurile guvernamentale a UDMR‘.

De asemenea, documentul prevedea că „în cazul în care USL nu va deţine majoritatea absolută a mandatelor parlamentare, UDMR va anunţa încă din seara de 9 decembrie susţinerea pentru un guvern USL-UDMR, având ca prim ministru persoana desemnată de către USL”.

Articolul 2 al acordului prevede că părţile se angajau să participe la consultările cu preşedintele, susţinând în comun candidatul USL pentru funcţia de premier, ‘să negocieze şi să asigure reprezentarea UDMR în cadrul Guvernului şi a celorlalte structuri guvernamentale, în funcţie de ponderea parlamentară a UDMR în cadrul coaliţiei de guvernare’ şi să ‘promoveze în perioada 2012 – 2016 doar în baza acordului comun, iniţiative politice’ referitoare, între altele, la modificarea Constituţiei, problema reorganizării administrativ teritoriale a României, ţinând cont de tradiţiile, cultura şi istoria diferitelor zone ale ţării, reglementarea problemei drepturilor culturale ale minorităţilor naţionale printr-o legislaţie adecvată, reprezentarea proporţională a cetăţenilor de etnie maghiară în diferitele instituţii, structuri deconcentrate şi instituţii la nivel judeţean şi local, soluţionarea problemei înfiinţării liniei maghiare prin departamente separate la UMF Tg. Mureş.

De asemenea, părţile conveneau să se consulte şi în legătură cu probleme ce ţin de identitatea culturală, lingvistică educaţională a minorităţii maghiare şi în legătură cu orice modificare a legii învăţământului.

Documentul stipula la ultimul articol că până la alegerile din 9 decembrie, părţile conveneau să se consulte în legătură cu orice problemă care ţine de specificul problematicii minorităţilor, inclusiv în ceea ce priveşte reprezentarea proporţională a minorităţii maghiare în diferite instituţii ale statului şi în ce priveşte realizarea investiţiilor publice în infrastructura zonelor locuite de minoritatea maghiară.

De asemenea, se convenea comunicarea către filialele judeţene ale părţilor semnatare ale acordului a clarificării cât mai urgente a protocoalelor locale, acolo unde cele două formaţiuni asigură majoritatea în consiliile locale.

4 comentarii

teo 04-01-2013 - 13:14

Humgurii trebuie sa inteleaga un singur lucru :SUNT O MINORITATE CARE NU POT DICTA POLITICA ACESTEI TARI ! Conform regulilor democratice pe care le invoca MINORITATEA TREBUIE SA SE SUPUNA MAJORITATII Chiar daca aceasta minoritate are in spate o tara ca Hungaria care ii incita !

neacsum 04-01-2013 - 14:18

Si totusi o dicteaza… tine aproape.

digital 04-01-2013 - 14:48

lasă neacsum s-o mai sugă și bozgorașiii puțintel…adică cu….gem!!!!!

MI-5 04-01-2013 - 15:39

Banditul asta de borbely este doar un santajist ordinar.
un lo-fos jegos.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult