Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Tăriceanu cere liberalilor “izolarea lui Băsescu”

Tăriceanu cere liberalilor “izolarea lui Băsescu”

scris de S. P.
8 afisari

Preşedintele Senatulu a lansat luni un apel către membrii PNL de continuare a liniei politice începută în 2007-2008, adică ‘izolarea lui Traian Băsescu’ .

Tăriceanu, apel către liberali: Continuaţi linia politică începută în 2007-2008

De asemenea, Călin Popescu Tăriceanu cere şi întreruperea oricărei colaborări cu partidele în care acesta are influenţă, menţionând că actualul şef al statului va controla partidul rezultat din fuziunea cu PDL.

„Apel către toţi liberalii români. Trăim astăzi un moment de răscruce în istoria liberalismului românesc. Un moment trist, de incertitudine, dar care poate fi, totodată, momentul în care va începe renaşterea PNL şi a liberalismului românesc după tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni. Momentul în care liberalii români îşi pot recâştiga încrederea în PNL, în care liderii partidului pot arăta că ştiu să îi asculte pe toţi liberalii”, susţine fostul lider liberal.

Potrivit acestuia, la 139 de ani de la înfiinţarea sa, Partidului Naţional Liberal i se cere chiar de către conducerea sa (demisionară în urma unui eşec electoral major!) să abandoneze liberalismul.

„Să renunţe la identitatea sa politică, la valorile şi principiile sale, la ideologia sa şi, probabil, chiar la numele său. Să adere la o familie politică şi la o structură politică profund anti-liberale. Să se pună în serviciul unor oameni care şi-au dedicat mult timp şi o imensă cantitate de energie politică tocmai pentru a distruge PNL-ul. În prima zi de după alegerile recent încheiate presa şi comentatorii politici arătau că Traian Băsescu a fost aspru sancţionat de electorat, dovadă fiind chiar scorul de 6% obţinut de grupul de politicieni susţinuţi de el. Cum se poate justifica atunci faptul că în chiar aceeaşi zi conducerea PNL îi îndeplineşte visul de a elimina liberalismul de pe scena politică românească şi de a pune PNL-ul la dispoziţia familiei sale politice? Traian Băsescu a luptat ani de zile pentru a atinge acest obiectiv dar nu a avut succes. PNL i-a ţinut piept, chiar dacă mijloacele puse în mişcare împotriva liberalilor români au fost imense. De ce se propune tocmai acum o astfel de decizie?”, scrie Tăriceanu.

El adaugă că la această întrebare simplă nu a existat niciun răspuns din partea conducerii PNL. „La fel cum nu a fost adus niciun argument pertinent pentru a justifica părăsirea ALDE şi adeziunea la PPE. Am auzit cu toţii vehiculându-se prin presă doar nişte neadevăruri care îi dezonorează pe cei care le rostesc şi ne jignesc pe noi, cei care ar trebui să le credem. Potrivit acestora ALDE, partidul liberalilor europeni, «ar fi de stânga». Care sunt argumentele în acest sens? Cum poate fi liberalismul, ca doctrină politică, «de stânga»? Ce anume din prestaţia lui Guy Verhofstadt, candidatul ALDE pentru conducerea Comisiei Europene şi timp îndelungat Prim Ministru liberal al Belgiei, arată o orientare de acest fel? La mijlocul campaniei electorale recent încheiate, când a venit la Bucureşti pentru a-l susţine pe domnul Antonescu, sigur nu era «de stânga». Anders Fogh Rasmussen, Secretarul General al NATO şi fostul Prim Ministru liberal al Danemarcei, a fost recent la Bucureşti. I s-a părut cuiva că este «de stânga»?”, scrie Tăriceanu.

Fostul premier adaugă: „Sau nu cumva toate aceste vorbe despre «stânga» nu sunt decât un basm pentru a justifica un gest politic care are alte conotaţii, alte justificări, alte cauze. Oare chiar poate cineva crede că în ziua demisiei din funcţia de preşedinte al PNL cineva are brusc o revelaţie doctrinară cum că familia liberală europeană ar fi mult prea de «stânga», iar PNL trebuie de aceea să abandoneze doctrina sa politică, identitatea sa, valorile şi principiile în care crede şi pe care le susţine de peste un secol? Este fostul preşedinte al PNL în măsură să judece aceste lucruri în acest moment al carierei sale politice?”.

El aminteşte că Antonescu a declarat recent că „vede ca fiind cea mai mare realizare a mandatului său faptul că a putut duce lucrurile către momentul în care PNL îşi abandonează ideologia politică liberală, în care rupe legăturile cu tradiţiile sale şi cu înaintaşii săi, în care începe fuziunea cu partidul care l-a susţinut atâta timp pe Traian Băsescu”. „Ciudat mod de a servi liberalismul, de a servi PNL-ul, de a respecta marea tradiţie a acestui partid şi de a menţine contactul cu electoratul liberal… Ciudat mandat de preşedinte al PNL în care realizarea cea mai de seamă este rezervată pentru momentul de după prezentarea demisiei de la conducerea partidului în urma unui eşec electoral… I-aş răspunde că momentul potrivit pentru realizările cele mai mari ar fi fost înainte de alegeri!”, scrie Tăriceanu.

Legat de păstrarea numelui PNL, Tăriceanu scrie: „Nici simpla folosire a cuvântului «liberal în denumirea partidului şi nici simpla posesiune a ştampilei partidului nu sunt suficiente pentru a putea păcăli electoratul. Cuvântul ”liberal” este prezent şi în denumirea partidului care este legat de întreaga activitate a lui Traian Băsescu, Partidul Democrat Liberal. Dar nimeni nu a fost vreodată atât de naiv să creadă că acesta chiar este sau a fost vreodată un partid apropiat de valorile şi principiile liberalismului”.

„Rupând USL conducerea de atunci a PNL-ului l-a readus în joc pe Traian Băsescu. Forţând acum PNL să îşi abandoneze identitatea politică, începând fuziunea cu PDL, aceeaşi conducere a PNL este cea care ii face acum lui Băsescu un transfer de sănătate, îl face să întinerească din punct de vedere politic”, afirmă Tăriceanu.

Potrivit acestuia, planul de atragere a PNL între partidele controlate de Băsescu a fost anunţat de mult timp în mod public. „Nu este un secret ca el a fost prezentat ca fiind vehiculul politic prin care Băsescu doreşte să se întoarcă în fruntea politicii româneşti. Am fost anunţaţi chiar şi de faptul că domnul Antonescu va fi eliminat, la timpul potrivit, din fruntea partidului şi din cursa prezidenţială… Nu cred că mai trebuie să-şi facă nimeni iluzii: odată ce începe fuziunea PNL cu PDL, odată ce progresează «unificarea dreptei», va fi foarte uşor pentru Traian Băsescu să găsească soluţii de a atrage de partea sa o mare majoritate din foştii săi colegi din PDL pentru a obţine controlul noului partid!”, mai afirmă fostul premier.

Liberalul precizează că apelul său este „de a continua linia politică începută în 2007 – 2008 care până acum a fost urmată cu consecvenţă şi a salvat PNL: izolarea lui Traian Băsescu, refuzul oricărei colaborări cu acesta până la încheierea carierei sale politice şi respingerea oricărui compromis cu oamenii politici strâns legaţi de el”.

„Partidul Naţional Liberal trebuie să rămână partidul liberalilor români. El nu aparţine unui lider politic de moment şi, cu atât mai mult, nu aparţine unui preşedinte demisionar în urma unei înfrângeri electorale usturătoare! Deciziile finale privind orice fuziune care să lege PNL de alte partide şi privind programul de guvernare trebuie luate în cadrul Congresului PNL care va avea loc peste câteva săptămâni când va fi aleasă şi noua conducere a partidului. Până atunci, fac apel la toţi liberalii români să arate susţinerea lor pentru ca PNL să rămână un partid liberal. Fac apel la conducerea PNL, la liderii de la nivel local şi central să reflecteze serios asupra identităţii politice a PNL. Să asculte mesajele transmise de simpatizanţi, de membri, de primari, de aleşii locali. Să se gândească din nou la tot ceea ce ştiu despre istoria partidului, despre realizările sale, despre destinul său istoric. Să se gândească din nou dacă doresc ca la alegerile din toamnă să fie în tabăra lui Traian Băsescu sau nu”, scrie Tăriceanu.

El cere, de asemenea, să se pună capăt „metodelor ruşinoase, nedemne de un partid liberal, de a impune deciziile politice prin mijloace de constrângere, prin ameninţări, prin şicane, prin blocarea accesului în sedii a tuturor celor care nu sunt de acord cu renunţarea la numele şi tradiţiile partidului”. „Cer ferm fostului preşedinte Antonescu şi grupului care îl înconjoară să-şi recapete decenţa şi luciditatea politică şi să nu facă demersuri nestatutare, lipsite de legitimitate şi de validitate în sensul continuării acţiunilor de abandonare a liberalismului şi aderare la PPE„, mai scrie Călin Popescu Tăriceanu citat de Mediafax.

15 comentarii

digital 02-06-2014 - 13:41

hai băsiștilor, ceva de comentat!?

pathfinder 02-06-2014 - 13:49

E treaba lui ce declara moliceanu razgandeanu.
Si, de asemeni, treaba celor din PNL ce cale iau de acum incolo.

digital 02-06-2014 - 13:51

da, crinelu cu ce se ocupa prin penele?!

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 02-06-2014 - 14:01

Ma’h redus menthal .
Ma’h preputtz ambulant :
Cu fiecare postare dai dovada IMBECILITatzi in stare
pura !

http://3.bp.blogspot.com/-ltadQdJ-kDs/U4wVpfLsGKI/AAAAAAAARXg/JGLl375WljU/s1600/Antonescu+somnul+de+veci.jpg

pathfinder 02-06-2014 - 14:16

Du-te ba si te cauta.
Stii tu unde…

digital 02-06-2014 - 14:20

s-o caute pă mătta, da vezi că-i ocupată!

pathfinder 02-06-2014 - 14:26

Freci lindicu’…

urbos 02-06-2014 - 14:34

Labagiule si muistule, las-o p-asta cu lindicu. Nu-i de la tine.
Iar lindicu il freaca sor-ta de cruce, mormanul de slanina, prostul ala zis valverde.

pathfinder 02-06-2014 - 14:36

Stiu.
Tu freci lula…

UnUL 02-06-2014 - 14:02

Eu propun izolarea lui Tăriceanu, dar se pare că ea a avut deja loc.

digital 02-06-2014 - 14:06

da de Valeriu Stoica și Dragă Stolo ce zici mă!?

UnUL 02-06-2014 - 14:12

Ăia au fost lideri care au ridicat partidul, nu l-au vândut PSD-ului ca „liberalul roșu”.

digital 02-06-2014 - 14:14

hahaha!
daa, l-au ridicat…și nutzii ridică, cârnații unora!

UnUL 02-06-2014 - 23:52

Degețel, ia vezi tu câte procente avea PNL înainte li după Stoica, respectiv Stolo. Mai vorbim după ce te-ai informat.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 02-06-2014 - 14:07

Zau ,amice !
Sa vezi cind boboreni vor cere capul lui ….Potzok !
Atunci se va bucura de posibilitatea unui regim de izolare la fortul 13 la Dj. ILAVA!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult