Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Tăriceanu cere SRI și SPP un raport privind informarea președintelui despre Bercea

Tăriceanu cere SRI și SPP un raport privind informarea președintelui despre Bercea

scris de A.H.
0 afisari

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, cere Serviciului Român de Informații (SRI) și Serviciului pentru Protecție și Pază (SPP) întocmirea unui raport din care să rezulte dacă președintele Traian Băsescu a fost sau nu informat despre activitățile ilegale ale lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial.

Tăriceanu vrea raport de la SRI si SPP

„În calitate de Președinte al Senatului României, voi face demersurile procedurale regulamentare necesare pentru ca rapoartele SRI și SPP privind protecția informativă a Președintelui României în cazul vizitelor la clanul ‘Bercea’ să fie puse la dispoziția Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională și Comisiei comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI, în vederea întocmirii unui Raport, din care să rezulte dacă Președintele României a fost sau nu informat despre activitățile ilegale ale gazdelor sale și în ce au constat aceste informări”, informează un comunicat al Senatului.

Serviciul Român de Informații și Serviciul de Protecție și Pază au atribuții legale și norme interne precise privind protecția informativă în cazul vizitelor efectuate de Președintele României, prin care să se asigure că Președintele României nu intră în contact cu persoane care au probleme cu legea sau care reprezintă un pericol pentru viața Președintelui. SRI și SPP sunt obligate să asigure protecția informativă a soțului sau soției Președintelui și a tuturor rudelor sale de gradul 1 și au obligația să informeze organele abilitate ale statului în cazul în care constată activități cu caracter ilegal”, se mai arată în comunicat.

Tribunalul București a decis vineri arestarea pentru 30 de zile a lui Mircea Băsescu, cercetat de DNA pentru trafic de influență.

De asemenea, instanța a emis un mandat de arestare și pe numele lui Marian Căpățână, cel care a intermediat banii luați de Mircea Băsescu de la familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Potrivit DNA, în perioada 20 februarie 2011 — 22 februarie 2012, Mircea Băsescu a primit suma de 250.000 de euro de la un denunțător (Florin Anghel), prin intermediul inculpatului Marian Căpățînă, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de tatăl său (Sandu Anghel), precum și a altor cereri incidente în respectiva cauză, în scopul de a obține o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

La începutul anului 2011, după ce față de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, fiul acestuia, Florin Anghel, i-a remis lui Marian Căpățînă suma de 250.000 de euro, la cererea acestuia din urmă și în schimbul promisiunii că banii vor fi remiși mai departe lui Mircea Băsescu, pentru ca acesta să intervină pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de Bercea Mondial și a altor cereri incidente în respectiva cauză.

Ulterior, pentru că Bercea Mondial nu a fost pus în libertate, Florin Anghel i-a remis și suma de 350.000 de euro lui Marian Căpățînă.

Intervalul în care Florin Anghel i-a remis sume de bani lui Marian Căpățînă este cuprins între 20 februarie 2011 (data luării măsurii arestării preventive față de Bercea Mondial) și 22 februarie 2012 (data pronunțării hotărârii de condamnare la instanța de fond).

Din suma totală de 600.000 de euro, Mircea Băsescu a primit 250.000 de euro în schimbul promisiunii că, prin influența pe care o are asupra magistraților, poate obține o soluție favorabilă pentru Bercea Mondial, adică va obține fie o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

10 comentarii

urbos 21-06-2014 - 17:54

Taricene baga tare!

Mircea 21-06-2014 - 20:19

Tariceanu vorbeste fara sa cunoasca legea. Presedintele poate sa discute cu cine vrea el (chiar si cu interlopi cunoscuti) fara sa ceara aprobarea nimanui. Organele despre care vorbeste motociclistul se ocupa de protectia FIZICA a presedintelui nu de protectia INFORMATIVA. Acelasi lucru este valabil si pentru ceilalti demnitari precum pentru familiile lor.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 21-06-2014 - 20:26

mIRCIULICA-putza mika :
dAR , chiar asta a si facut …defunktu !
a vorbit ?intretzinut cu HAISSAM , cu BERCIULESTI, cu
CIORBESTI si alte NOTABILITATI ale LUMI INTERLOPE !

Mircea 21-06-2014 - 20:31

Repet pentru cei care nu inteleg din prima:

” Presedintele poate sa discute cu cine vrea el (chiar si cu interlopi cunoscuti) fara sa ceara aprobarea nimanui.”

Organele se ocupa de protectia sa FIZICA, indiferent cu cine discuta, deci nu au ce rapoarte sa dea despre protectia INFORMATIVA. Invatati, invatati, invatati !

Mircea 21-06-2014 - 20:26

Taricene, lasa femeile si mai pune mina pe carte.

„Art. 14
(1) Serviciul de Protectie si Paza, prin structurile sale specializate, are urmatoarele atributii:
a) organizeaza si executa activitati pentru prevenirea si anihilarea oricaror actiuni prin care s-ar atenta la viata, integritatea fizica, libertatea de actiune si sanatatea persoanelor a caror protectie este obligat sa o asigure, precum si pentru realizarea pazei si apararii sediilor de lucru si resedintelor acestora;
b) organizeaza si desfasoara activitati de culegere, verificare si valorificare a informatiilor necesare, numai pentru indeplinirea atributiilor prevazute la art. 1 alin. (1), in conditiile stabilite prin lege.”

Mircea 21-06-2014 - 20:34

Deci culege informatii NUMAI (NUMAI !) „pentru indeplinirea atributiilor prevazute la art. 1 alin. (1)”

salut 22-06-2014 - 01:39

Strict tehnic vorbind, SPP-ul nu poate impiedica nici o miscare a presedintelui, decat in situatii extreme. Dar poate anunta, avertiza, etc. Aici e smecheria: daca au facut-o e bine, daca nu, or sa cada niste capiete, tapi ispasitori si tot Basescu ramane in picioare. Cu SRI-ul se aplica aceleasi principii, cu observatia ca, daca n-a avertizat, insusi scopukl de a fi al institutiei e discreditat. De aceea, in ceea ce priveste SRI-ul, e o singura varianta din doua: pica seful SRI sau intra in kkt – si mai adanc – Basescu.
Bineinteles, toate astea intr-o lume normala. La basisti nu e normal nici unul asa ca vor gasi niste rezolvari total imbecile pentru un om normal !

jan dinu 22-06-2014 - 00:42

PseudoMASONU – Tariceanu trebuie scos imdeiat
din politica romaneasca cu orice pret …chiar cu un
accident”involuntar ” pe undeva …la intuneric !!!
JD-USA

UnUL 22-06-2014 - 00:45

Un șut în dos e suficient.

Antibasistul 22-06-2014 - 23:11

Securistule Jan, toți securistii sunteți criminali?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult