Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Tăriceanu şi suspendarea președintelui

Tăriceanu şi suspendarea președintelui

scris de A.H.
8 afisari

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunțat luni că a început demersurile referitoare la inițiativa de suspendare din funcție a șefului statului.

Tăriceanu şi suspendarea președintelui

Tăriceanu şi suspendarea președintelui

„Am început demersurile pentru a prezenta liderilor grupurilor parlamentare atât din Senat, cât și din Cameră inițiativa legată de suspendarea președintelui României„, a spus Tăriceanu, într-o conferință de presă, la Palatul Parlamentului.

Potrivit acestuia, cererea de suspendare trebui să aibă minimum o treime din semnăturile membrilor Parlamentului.

„Pentru ca să îndeplinim formalitățile procedurale, cererea de suspendare cu minimum o treime din semnăturile membrilor Senatului și Camerei Deputaților trebuie înaintată Curții Constituționale pentru obținerea avizului consultativ. După obținerea avizului consultativ, urmează ca cererea de suspendare să fie supusă votului Parlamentului și, în cazul în care întrunește majoritatea voturilor, ea intră în vigoare. Calendarul pe care l-am propus și doresc să-l fac public este următorul: 23 septembrie — votul Parlamentului în plenul reunit pe baza cererii de suspendare și urmat de referendum în data de 2 noiembrie, deci simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale”, a explicat președintele Senatului.

De asemenea, Tăriceanu a precizat că, în cazul în care Parlamentul aprobă cererea, el nu va accepta preluarea funcției de președinte interimar.

„În cazul în care Parlamentul va aproba cererea de suspendare și se va pune problema ocupării poziției de președinte interimar, întrucât sunt angajat în cursa electorală, nu voi accepta să preiau funcția de președinte interimar, pentru a nu se considera că încerc să obțin o poziție care să mă favorizeze. Și atunci, în ordinea constituțională, cel care ar urma să preia funcția de președinte interimar ar trebui să fie președintele Camerei Deputaților. Astăzi, prin colegii de la Cameră voi iniția și discuții cu liderii grupurilor parlamentare din Camera Deputaților pe același subiect și sigur că le voi pune la dispoziție și tabelele pentru strângerea de semnături”, a arătat Tăriceanu.

El a prezentat și câteva elemente pe care se bazează cererea de suspendare. „În primul rând este vorba despre atitudinea președintelui care excede cadrul constituțional, atitudine care s-a materializat în numeroase rânduri prin susținerea fățișă, evidentă, a unor partide politice în campania electorală. Statutul președintelui îl obligă la neutralitate și echidistanță, imparțialitate. În al doilea rând sunt lucrurile deja de notorietate. Țin să vă aduc aminte că Parlamentul, la sfârșitul lunii iunie, a adoptat o declarație prin care cerea demisia președintelui datorită gravelor atingeri aduse prestigiului funcției prezidențiale și instituției prezidențiale prin scandalul de corupție în care era implicat fratele său. Săptămâna trecută am observat că președintele a intervenit instituțional pe lângă președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, intervenție care a pus în pericol obținerea de către România a unui post important de comisar în structura Comisiei Europene”, a precizat președintele Senatului.

Întrebat dacă îl ajută electoral acest demers, el a declarat că nu știe. „Nu știu dacă mă ajută electoral, pentru că Traian Băsescu nu este candidat în campanie. Eu nu cred că acesta este subiectul principal de campanie, cel puțin în ceea ce mă privește. După ce se încheie aceste proceduri pe care Parlamentul trebuie să le inițieze pentru suspendare, campania va intra pe făgașul normal de dezbateri, axate pe programele candidaților”, a explicat Tăriceanu.

Contextul internațional nu are legătură cu suspendarea președintelui, a adăugat el.

„Eu cred că o țară trebuie să funcționeze în jurul unor instituții, și nu în jurul unor persoane. În momentul de față, România are un Guvern și acesta are o majoritate puternică și stabilă în Parlament. Celelalte instituții care se ocupă de securitatea națională funcționează, mă refer la CSAT, unde sunt reprezentate Guvernul, serviciile de informații, MAI. Eu cred că toate aceste instituții pot să își facă treabă bine, mai ales că, în cazul în care președintele este suspendat, locul lui este preluat de altcineva conform Constituției. Deci, nu văd un motiv pentru ca legea să fie pusă între paranteze. Există un conflict în Ucraina și atunci noi nesocotim legea pentru că este acest conflict. Nu acesta este raționamentul corect”, a răspuns șeful Senatului unei întrebări în acest sens.

Mai mult, Călin Popescu Tăriceanu crede că prezența la vot va fi mai mare „datorită faptului că avem alegeri prezidențiale și există un interes sporit și atunci sigur că sunt șanse mai bune ca procedura de demitere să poată să fie îndeplinită”.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult