Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Teodor Meleșcanu este noul Ministru de Externe

Teodor Meleșcanu este noul Ministru de Externe

scris de A.P.
3 afisari

UPDATE: – Președintele Traian Băsescu a declarat, luni, că nu l-ar fi numit pe Teodor Meleșcanu în funcția de ministru de Externe având în vedere întâmplările din ultimul an de la Serviciul de Informații Externe (SIE), însă a subliniat că o face „datorită urgenței”.

„Vreau să știți dl ministru că nici pe dvs nu v-aș fi numit având în vedere întâmplările din ultimul an al dvs la SIE, dar o fac datorită urgenței și, mai ales, am rămas cu o declarație a dvs în minte că, dacă ați fi fost ministru de Externe, nu s-ar fi întâmplat ce s-a întâmplat cu votul din diaspora. Având în vedere ceea ce ați spus public, vă invit să depuneți jurământul”, a spus șeful statului, la Palatul Cotroceni, la ceremonia de învestitură a lui Meleșcanu în funcția de ministru al Afacerilor Externe.

UPDATE: Teodor Meleșcanu este noul Ministru de Externe. Fostul șef SIE a depus jurământul de învestitură, în această după-amiază, la scurt timp după ce preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de numire, precum și decizia privind încetarea mandatului lui Titus Corlăţean la şefia MAE.

La ceremonie au fost prezenţi premierul Victor Ponta, ministrul Teodor Meleşcanu şi consilieri de la Cotroceni. Premierul, ministrul şi consilierii l-au aşteptat pe şeful statului pentru câteva minute înainte de eveniment, în sala în care urma să aibă loc depunerea jurământului de învestitură. Băsescu a ținut să sublinieze că demisia lui Titus Corlăţean de la conducerea MAE a fost târzie şi ar fi trebuit să aibă loc încă din noaptea de după primul tur al alegerilor prezidenţiale, când ar fi trebuit să îşi asume eşecul organizării scrutinului în diaspora.

Teodor Meleșcanu a fost nominalizat drept succesorul ministrului de Externe demisionar, Titus Corlățean. Propunerea premierului Victor Ponta a fost deja înaintată președintelui Traian Băsescu.

Teodor Meleșcanu, propunerea lui Ponta pentru Ministerul de Externe.

Teodor Meleșcanu este noul Ministru de Externe.

Demisia a venit ca răspuns la scandalul votului din diaspora. Corlăţean a decis să-şi depună mandatul de ministru, refuzând să accepte bazele legale privind înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate la turul al doilea.

„Ca ministru, am obligaţia să asigur, împreună cu echipa MAE, respectarea legalităţii, dar şi prezervarea imaginii şi prestigiului instituţiei MAE. În consecinţă, l-am informat cu puţină vreme în urmă pe primul-ministru şi vă informez şi pe dumneavostră că am decis să îmi depun mandatul de ministru al Afacerilor Externe”, a spus Corlăţean.

Teodor Meleşcanu a demisionat, în septembrie, de la conducerea Serviciului de Informaţii Externe pentru a participa la primul tur al alegerilor prezidenţiale, unde a obţinut 1.374 voturi (0,85%).

Ulterior, Meleşcanu şi-a anunţat susţinerea pentru Ponta în turul al doilea al prezidenţialelor, iar Ponta a declarat că, dacă va câştiga alegerile, va fi în echipa sa de la Cotroceni, ca şi consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult