Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Tismaneanu: Exploziile de ura impotriva “intelectualilor lui Basescu” sunt comandate politic

Tismaneanu: Exploziile de ura impotriva “intelectualilor lui Basescu” sunt comandate politic

scris de Ziua Veche
9 afisari

.Vladimir Tismaneanu se revolta, intr-un text pe blogul sau, impotriva postacilor care revarsa ura, mai ales, la adresa celor numiti “intelectualii lui Basescu”. “Postarile insultatoare sunt menite sa amortizeze vocile lucide”, afirma politologul.

El aminteste ca acum cativa ani, Andrei Plesu propunea chiar o tipologie a postacului vituperant, furibund, dispretuitor, delirant, malitios etc. Tismaneanu mentioneaza ca a scris pe acest subiect si Mircea Cartarescu, iar recent Horia Roman Patapievici “atragea atentia asupra modului in care zgomotul urii asa cum este el intretinut in mare parte din televiziuni poate duce la coagularea unor actiuni violente in spatiul public”.

“Sunt convins ca mare parte din aceste explozii de ura sunt comandate politic. Altele insa vin poate spontan din acele zone intunecat-pestilentiale in care ticalosia este stapana”, scrie Tismaneanu, presedinte al Comisiei pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc. El intreaba: “Cum sa rezisti ispitei de a-l jigni pe Liiceanu? Cum sa nu exulti cand il poti palmui pe Plesu? Cum sa nu-l batjocoresti pe Patapievici? Nu este oare o datorie de onoare sa arunci cu pietre in “boierii mintii”? Nu e oare cool sa tii isonul celor care ii numesc pe ‘intelectualii lui Basescu’ viermi care vietuiesc intr-o hazna? Sa preiei cu incantare apelativele scabroase puse in circulatie de un fost ziarist comunist care a reusit sa ingroape o publicatie candva de autentica vocatie europeana? Nu devii tu insuti astfel egalul celor pe care incerci sa-i anihilezi in efigie, macar in acea oglinda stramba a unei constiinte schilodite, a unei identitati masluite?”.

“De ani de zile urmaresc si suport (indignat, revoltat, dezgustat, plictisit) fenomenul atacurilor anonime prezentate drept interventii spontane pe forumurile ziarelor unde colaborez (si nu doar acolo). Scriu de ani de zile in presa vestica si marturisesc ca nu mi-a fost sa ma intersectez cu asemenea ofensive ale obscenitatii. Prima data cand am avut de-a face cu asemenea marsavii a fost in anii 80, cand colaboram saptamanal la Radio Europa Libera. Pe adresa profesorului Vlad Georgescu soseau plicuri din tara cu scrisori ale unor anonimi ‘binevoitori’, gata sa voluntarizeze ‘informatii’ despre mine: nomenklaturist, speech-writer pentru Nicu Ceausescu, activist de partid, profesor la Stefan Gheorghiu si cate alte nascociri”, marturiseste Vladimir Tismaneanu. El publica si un text scris pe acelasi subiect de Mircea Mihaies, intitulat “Postaci & Demoni.

0 comentariu

omul negru 11-03-2010 - 18:07

Cand ne mai lovesti cu o ancheta din aia meseriasa?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult