Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Tokes se bazeaza pe sprijinul Ungariei pentru a obtine o autonomie de tip catalan

Tokes se bazeaza pe sprijinul Ungariei pentru a obtine o autonomie de tip catalan

scris de Ziua Veche
2 afisari

Vicepresedintele PE Tokes Laszlo a declarat, intr-o conferinta de presa sustinuta la Oradea, ca este sigur ca, daca toti maghiarii din Romania isi unesc fortele, vor obtine autonomia tinutului Secuiesc, transmite MEDIAFAX. „Trebuie o cooperare deplina intre fortele politice maghiare. Totodata, contam pe sprijinul Ungariei si al vietii politice din exterior, deoarece autonomia este o institutie acceptata in lumea democratica”, a declarat Tokes.

Vicepresedintele PE a spus ca nu intelege „isteria” creata dupa niste „afirmatii nevinovate„, adica acelea facute de el la Universitatea de Vara de la Baile Tusnad referitoare la obtinerea autonomiei tinutului Secuiesc. „Chiar romanii au luptat in mod inversunat pentru dobandirea autonomiei in Imperiul Habsburgic. Probabil, amnezia istorica i-a facut sa uite aceste lupte nobile duse in urma cu 100-130 de ani”, a comentat Tokes.

Totodata, europarlamentarul a declarat ca, in demersurile pentru autonomie, mizeaza si pe sprijinul politicienilor romani, pe acei „politicieni luminati si democrati” care isi dau seama ca autonomia ar fi un factor de stabilitate. „E trist ca la 20 de ani dupa caderea regimului Ceausescu inca se poate crea o atmosfera atat de dusmanoasa, national-sovinista”, a afirmat el, completand ca aceste atacuri se indreapta nu numai impotriva sa, ci si impotriva drepturilor democratice colective ale comunitatii maghiare, a presedintelui Traian Basescu si a Guvernului PDL.

Tokes sustine in continuare autonomia tinutului Secuiesc, spunand ca „e clar ca se va respecta Constitutia Romaniei”, dar considera ca legea fundamentala trebuie modificata. „Constitutia nu este Sfanta Scriptura. Constitutia se schimba, notiunile se schimba, democratizarea avanseaza. Vom reusi, daca nu vom da inapoi”, a spus Tokes.

0 comentariu

Adrian D 13-03-2010 - 16:07

ca ce naste din pisica soareci mananca. Votati PSD, cretineilor!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS