Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Tokes vrea autonomie. Ideea, susținută de vicepremierul ungar

Tokes vrea autonomie. Ideea, susținută de vicepremierul ungar

scris de C.S.
3 afisari

Laszlo Tokes, i-a îndemnat, sâmbătă, pe maghiari să lupte împreună cu românii pentru autonomie în întreaga Transilvanie. La rândul său, vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a declarat, în faţa maghiarilor adunați la Târgu Secuiesc, că autonomia poate deveni realitate, dând chiar alte exemple din Europa unde independența a fost în cele din urmă dobândită.

Laszlo Tokes vrea autonomie. (foto: Agepres)

„Sărbătoarea de acum are o însemnătate deosebită şi pentru că acest an a fost decretat ca Anul autonomiei pentru Partium, pentru că sărbătorim nu numai trecutul, ci şi prezentul şi viitorul. Războiul nostru de acum îl putem numi bătălia pentru autonomie. Sunt unii care se gândesc doar la secuime şi uită celelalte zone ale Ardealului. Trebuie să vorbim despre tot Ardealul, despre maghiari, dar şi despre români, pentru că împreună cu conaţionalii români trebuie să luptăm pentru autonomia acestei regiuni, ţinută în frâu de conducerea din Bucureşti prin prefecţii impuşi”, a spus Tokes.

El a afirmat, însă, că maghiarii nu trebuie să lupte pentru autonomie împotriva românilor şi nici invers, ci „împreună”.

„Se pune şi acum întrebarea, vrem să fim slugi sau liberi? Dar nu înseamnă să luptăm unii împotriva altora, ci împreună. Acesta este mesajul zilei de azi. Un popor subjugat nu va putea niciodată să fie liber. Dacă pe noi, maghiarii, ne subjugă în România, nu doar pentru noi, ci şi pentru români va fi o îngrădire a libertăţilor”, a spus Tokes.

Vicepremierul ungar a încins și mai tare spiritele, afirmând că maghiarii nu au cerut niciodată ceva pentru care nu ar exista un precedent, ceva care nu ar fi „o realitate în Uniunea Europeană”.

„Deci ceea ce spunem noi, ceea ce cerem noi nu este un fel de specialitate secuiască, ceva ce nu s-a văzut şi nu s-a auzit până acum, nu este o cerere exagerată, ci ceea ce în Uniunea Europeană pentru alţii este o realitate naturală cotidiană”, a susţinut el.

Semjen le-a sugerat „prietenilor români” să analizeze faptul că, spre exemplu, în Italia lucrează mulţi români care i-ar putea întreba pe prietenii lor italieni dacă Italia a devenit mai slabă după ce Tirolul de Sud a oţinut autonomia.

Peste 10.000 de persoane au participat, sâmbătă, la Târgu Secuiesc, la manifestările de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, iar vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a defilat călare alături de preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor. Participanţii nu au scandat lozinci, agitând drapele ale Ungariei, steaguri secuieşti şi steaguri arpadiene.

În Bihor, formaţiunile maghiare sărbătoresc separat Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, la fel ca în anii trecuţi.

Astfel, UDMR a programat pentru sâmbătă manifestări care au început la ora 15.00 cu depunerea de coroane la monumentul revoluţionarului paşoptist polonez Kazimir Rulikowski din Cimitirul Municipal Oradea, apoi la bustul revoluţionarului paşoptist român Nicolae Bălcescu, din parcul cu acelaşi nume. Festivităţile vor continua în centrul oraşului, în Parcul Libertăţii, unde la ora 17.00 este programată depunerea de flori la statuia paşoptistului maghiar Szacsvay Imre. Tot aici vor ţine discursuri prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop, care va transmite mesajul premierului Victor Ponta, consulul general de la Cluj al Republicii Ungare, care va citi mesajul premierului Ungariei, Viktor Orban, şi, cel mai probabil, preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabo Odon, care va purta, conform tradiţiei ultimilor ani, o uniformă de husari.

Evenimentele organizate de UDMR vor continua cu un marş cu torţe spre Parcul Petofi, unde politicienii Uniunii vor depune flori la bustul poetului Petofi Sandor, seara urmând să se încheie cu un spectacol de folclor maghiar.

40 comentarii

UnUL 15-03-2014 - 18:10

?????????

urbos 15-03-2014 - 20:34

Sa-l ia pe lepadatura voastra de Basescu si sa se omoare.

Ionel 15-03-2014 - 20:49

Stai putin, ca Tokes a fost in gratiile TVR in 1991 si laudat de Tatulici si Tatomir si de toata dreapta si stanga romaneasca care isi castigau puterea cu UDMR-ul de brat si se jura ca nu stiau ce e in capul individului:
http://youtu.be/r5G8pyRiB9k

Antibasistul 16-03-2014 - 00:39

Un lunetist pentru nebunul Tokes, un spital de nebuni??

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 16-03-2014 - 00:47

Recomanda , tu unul !
Ca aici esti indrituit , ai experienta ,
Cu /fara exxorcizari prestate la Cernica de
Pr. Argatu by Boroaia ,
Direckt ba ‘h Ciu hoho !
Obregia, Socola-Grajduri
9 ,oricum!

Antibasistul 16-03-2014 - 01:26

Recomand: Parpanghel.

Camelian Propinatiu 15-03-2014 - 21:10

Si calare, si pe jos
Contextul crizei din Crimeea face suspecta orice agitare a chestiunii autonomiei secuiesti:
http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investigatii/este-jobbik-agentul-rusiei-in-transilvania-329033.html

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ 15-03-2014 - 21:38

In ziarul de azi al zilei vechi nu apare nici macar o stire despre demonstratia PMP-ului impotriva guvernului pontak impotriva accizei pe benzina si pe programul fostului usl si actualului usd din care Ponta NU a indeplinici NICI O promisiune. Acolo, la miting au fost prezenti peste 90% NUMAI tineri, adica, o MARE parte din cei 3% din romanii cu adevarat romani, cu adevarat cultivati, intelectuali, civilizati, care inca mai traiesc in Romania pentru scurt timp, stind cu valizele la usa si sperind intr-o minune care nu mai vine. Singura lor speranta a ramas in UE, SUA si Justitia romaneasca, justitie care pe 8 aprilia va da sentinta de 12 ani de aruncare in puscarie a celui mai ordinar, mai jegos, mai spurcat, mai nemernic element al realitatii nostre : Voiculescu. „Sa moara antenele, sa traiasca cartile !” Cinste marelui intelectual Plesu, jos nemernicii de Gadea si Mircea Badea, spurcaciuni fatate de nemernicul Voiculescu spre nefericirea Romaniei.

Pribeagul 15-03-2014 - 22:10

Nici nu vreau sa stiu daca esti sau nu Calugarul. Exprim pur si simplu o opinie la o postare.

Nu intereseaza pe nici un roman normal, cca 80% dintre romani, PMPul, care este doar o cufureala basescului.

Si noi, cei 80% dintre roamanii normali, consideram ca doar sub presiunea UE si USA putem ajunge la o justitie normala. Ar fi bine ca aceste entititati sa actioneze pentru a ajunge la rezultate benefice concrete. Doar niste aranjori nemernici pot sa-l lase pe unul ca Voicu sa fie aranjorul justitiei, nu cei 80% romani normali, UE si SUA

Plesu daca n-ar fi doar un amarit (am vrut sa scriu jigodie), ar iesi in strada si ar stiga : jos Basescu, unul care sta cu lopata pregatita sa ingroape poporul roman; Basescu este doar un gropar, dar nu unul din aia care-si cistiga cinstit piinea!

UnUL 15-03-2014 - 23:03

Pribege, ești obsedat de Băsescu, pe care ăl calomniezi cu nerușinare. Iar jigodie ești tu, nu marele intelectual Andrei Pleșu.

Pribeagul 15-03-2014 - 23:17

ba tu, ba tu. nu tine.

nu sunt obsedat de basescu. basescu este presedintele tarii, ca uramare este normal sa sa ma preocupe actiunile lui. Iar actiunile lui basescu dovedesc din plin ca este doar un cufurit ajuns sa detina nejustificat scaunul prezidential.

cit despre plesu si ai sai plesi, desi dau din pix toata ziua, nu i-am vazut defilind sub lozinci intelectual elaborate care sa demaste furturile care au loc in tara si pe autorii lor.

deci ce sunt ei? niste amariti in slujba nelegiuitilor, fapt care-i face jigodii, oricit de bine/frumos isi compun propozitiile/frazele.

UnUL 15-03-2014 - 23:21

Nu știu ce acțiuni nu-ți plac ție, eu consider că a fost un președinte foarte bun căruia „Liga corupților” i-a pus constant bețe în roate. Dar mi-e prea somn ca să polemizez la acestă oră.

Pribeagul 15-03-2014 - 23:25

somn usor, vise placute, purecii sa te sarute. 🙂

UnUL 15-03-2014 - 23:27

Deocamdată n-am pureci, dar mai caut.

Antibasistul 15-03-2014 - 23:30

un NUL, POSTARILE TALE te dau de gol, ESTI NEBUN!!!!!!!!!!!!

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 16-03-2014 - 00:33

Bun …forte !
Buun la Excelent !
Ati furat , pentru 10 generati
In timpul mandatelor ILEGITIME
Ale acestei … R usini NATIONALE !
Va poblik , iarasi VENITURILE ubebisti
I N B U I B A T I !
Crezi , ca o sa va tihneasca hotzia si
FURTISAGUL ? ? ?

UnUL 16-03-2014 - 07:34

@Bășinel
un NUL– copy-paste nr 71
POSTARILE TALE te dau de gol – copy-paste nr. 165
ESTI NEBUN – copy paste nr. 147
@Obsedanghel
Ești tâmpit. Nu știu ce legătură are UBB-ul cu „mandatele” nu știu cui (evident, niciuna), și ți-am mai spus că nu am avut niciodată nicio funcție de conducere, nu am fost nici măcar implicat în vreun grant (deși de acolo se pot câștiga bani buni – și nu neapărat „necurați”) și nu am câștigat decât retribuția – normală și decentă – care mi se cuvenea pentru orele predate. Asa că mai cu-te și dra c u lui, imbecil patentat!
P.S. Tu n-ai somn? Se pare că răutatea te roade în așa hal la ficați că nu te lasă să dormi.

Antibasistul 16-03-2014 - 09:22

un NUL ai fost platit pentru orele ce le-ai stat in ghereta ta de portar, intoxicind forumurile cu minciuni si diversiuni cretine basiste,!!!!!!

UnUL 16-03-2014 - 10:01

Bășinel, crezi ce vrei.

urbos 16-03-2014 - 00:40

Nu poti sa spui ca romanii normali la cap asteapta rezolvare de la SUA (de la UE poate, cand s-o schimba conducerea) dupa ce au vazut in ce hal si-au batut jigodiile astea joc de democratie, de vot, de lege, de principii, valori si de Romania.

Pungescu Gazian 15-03-2014 - 21:55

Moarte lui Semjen Zsolt!

ValVerde 15-03-2014 - 21:57

OK !!!
Cine-i Zsolt ?

un crestin 16-03-2014 - 07:54

Zsolt inseamna Psalm.

Pribeagul 15-03-2014 - 22:22

“Sărbătoarea de acum are o însemnătate deosebită şi pentru că acest an a fost decretat ca Anul autonomiei pentru Partium…

Trebuie să vorbim despre tot Ardealul, despre maghiari, dar şi despre români, pentru că împreună cu conaţionalii români trebuie să luptăm pentru autonomia acestei regiuni…

Dacă pe noi, maghiarii, ne subjugă în România, nu doar pentru noi, ci şi pentru români va fi o îngrădire a libertăţilor…
….
Ce vorbesti mai loaza! Vrei autonomie pentru Partium? Ce-i acela Partium? Este ceva romanesc?
……

Consider ca dorim cu totii sa ajungem la momentul in care conducerea tarii va actiona pentru binele tuturor cetatenilor romani, indiferent de nationalitate/etnie :), nu pentru bunastarea a cca 20% de cetateni romani, in general, anormali.

Antibasistul 16-03-2014 - 00:39

Un lunetist pentru nebunul Tokes, un spital de nebuni?

BULA 16-03-2014 - 06:16

Ungurii din Ardeal trebuie sa priceapa pana la urma, ca nu fac altceva decat sa impinga lucrurile pana la razboi local, in care le vor muri copiii. Nu vor obtine ce vor ei si vor avea casele indoliate. Nu au cum sa castige lupta cu romanii, pentru ca sunt minoritari si sunt izolati in centrul tarii, inconjurati de romani.
Chiar daca romanii sunt blegi si sunt si tradati de alogenii care au preluat puterea in stat dupa lovitura de stat din ’89, pana la urma se va ivi o ocazie prin care sa-i beleasca pe unguri, sa treaca la purificare etnica, sa-i scoata din Harghita si Covasna. Asa ca ungurii sa ia apa in gura si sa-si vada de interesele lor, fiecare de familia lui. Sa nu se lase antrenati in aventuri periculoase, pentru ca asa vor niste opurtunisti de la partidele extremiste.

Virgiliu Soare 16-03-2014 - 17:05

Daca domnul Laszlo Tokes ne cere noua, romanilor, sa divizam Tara inseamna fara nici o indoiala ca e… dus cu pluta. Ca exista multi nebuni sanatosi tun este, iarasi, un adevar. Insa dumnealui nu-i poate fi imputata aceasta. Cu astfel de declaratii omul nu mai intereseaza decat din punct de vedere clinic si nu mai avem ce discuta. Cat despre exemplul domnului Semjen Szolt, vicepremierul Republicii Ungare ii cerem sa incerce domnealui acelasi lucru cu o sfanta bucata din statul liliput pe care il reprezinta intr-adevar. Si daca dumnelui ii merge bine cu o Ungarie ciuntita, noi vom mai vedea daca ii urmam sau nu exemplul. Pana atunci sa-l ia pe taica Tokes in Partidul domniei sale, care interpreteaza in felul dumnealui esenta Comunitatii Europene si sa se spele cu dumnealui pe cap. Ca tot ce debiteaza amandoi in penibil tandem pute de la o posta a schizofrenie politica. Vorba marelui Creanga: ~Cumplit mestesug de tampenie, Doamne fereste!~

urbos 16-03-2014 - 17:09

Pst, Soare, omoara-te ma.

UnUL 16-03-2014 - 18:07

Cu ce nu ești de acord din postarea domnului Soare, vită încălțată?

Antibasistul 16-03-2014 - 18:58

Nu e de acord cu postarea cretinului basist Soare pentru ca nu-i idiot ca tine si toți basistii!!!!!!!!!!!

ValVerde 16-03-2014 - 19:39

Bai Huhule, esti cam scuipa-n floci !

UnUL 16-03-2014 - 20:00

Inteligent argument Inteligent ca tine, Bășinel (IQ 32).

UnUL 16-03-2014 - 20:05

@ValVerde
Dor „cam” ?

UnUL 16-03-2014 - 20:06

”ERATĂ : „DOAR”…

Antibasistul 16-03-2014 - 20:09

Val-Mache clujean basist fara creier, ptiu de mii de ori!!!!!!!!!!

ValVerde 16-03-2014 - 20:20

De mii de ori, neputinciosule, poate-ti nimeresti si tu o data flocii aia…

Antibasistul 16-03-2014 - 21:34

Ptiu de milioane de ori gunoiule basist clujean Val-Mache!!!!!!!!

UnUL 16-03-2014 - 22:06

Bășinel, iarăși „PTIU”? E al 2669-lea scuipat – RECICLAT – doar de când sunt eu pe acest forum. Această salivație în exces e, categoric, o problemă de sănătate extrem de gravă (Chiar dacă, așa cum bine spunea cineva, recuperezi, regurgitezi și refolosești fiecare scuipat de mai multe ori)!

Antibasistul 16-03-2014 - 22:29

GREȘESTI AMARNIC, AM SCRIS PTIU DE MILIOANE DE ORI!!!!!!

UnUL 16-03-2014 - 23:00

Nu inventariez milioanele imaginare ci doar de câte ori ai folosit respectiva sintagmă.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult