Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Tokes vrea autonomie teritorială şi în Partium

Tokes vrea autonomie teritorială şi în Partium

scris de Ziua Veche
0 afisari

.Vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, a declarat luni într-o conferinţă de presă la Oradea, că doreşte introducerea autonomiei teritoriale, “cu consimţământul politicului românesc şi prin înţelegere reciprocă”, şi în Bihor şi Satu Mare.

“Avem de gând să introducem autonomia teritorială – cu consimţământul politicului românesc, desigur, prin înţelegere reciprocă – şi în alte regiuni în afara secuimii, în ţinuturile aşa-numite Partium, adică Bihor şi Satu Mare, unde suntem în relativă majoritate într-o oarecare regiune restrânsă”, a afirmat Tokes, citat de Mediafax. De asemenea, vicepreşedintele PE a precizat că susţine autonomia şi în afara Ţinutului Secuiesc. Tokes a precizat că o astfel de autonomie ar fi avantajoasă şi pentru românii care locuiesc în zonele respective, oferind exemplul Cataloniei din Spania, în care, potrivit lui Tokes “mii şi mii de spanioli se mută”, pentru că nivelul de trai este cel mai înalt. “Ţinem la autonomia comunităţii maghiare din România, respectiv la autonomia teritorială a unor regiuni unde majoritatea este maghiară. Avem dreptul la autonomie conform normelor şi sistemului democratic european. Nu dorim independenţă, nu dorim secesiune, respectăm integritatea teritorială a României”, a afirmat Tokes.

“Campania de denigrare naţionalistă-şovinistă”

Laszlo Tokes a ţinut să răspundă luni acuzaţiilor pe care mai mulţi politicieni români i le-au adus după declaraţiile sale de la Şcoala de Vară de la Băile Tuşnad, privind autonomia Ţinutului Secuiesc. “Doamna Corina Creţu (eurodeputat – n.r.), fostă colegă de muncă a preşedintelui Ion Iliescu, a cerut schimbarea mea din postul de vicepreşedinte al Parlamentului European”, a afirmat Tokes. El a adăugat că în “campania de denigrare naţionalistă-şovinistă” împotriva sa se înscriu şi declaraţiile senatorului PSD Titus Corlăţean, ale purtătorului de cuvânt al PNL Mihai Voicu şi ale vicepreşedintelui PC Bogdan Diaconu, dar, spre surprinderea sa, şi ale aliaţilor din PDL. În 22 iulie, vicepreşedintele PE Laszlo Tokes a declarat, la Universitatea de Vară “Tusvanyos”, că, dacă o microregiune precum Kosovo şi-a dobândit autonomia, acelaşi lucru ar fi posibil şi în Ţinutul Secuiesc, iar, dacă va fi nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă. “Trebuie să ieşim în stradă dacă este nevoie. Dacă trebuie, secuimea are nevoie de un model de tip catalan, dar în acel moment nu veţi mai fi la guvernare (UDMR – n.r.), pentru că am manifesta împotriva voastră”, afirma Tokes. El lansa un apel către toate comunităţile maghiare din Bazinul carpatic să continue lupta pentru obţinerea autonomiei.

0 comentariu

Huhu 17-03-2010 - 15:03

Asta este, toate partidele au lichele, membrii!

Suca 17-03-2010 - 17:02

http://www.ziare.com

Super facut blogul CA O MANUSA ptr tine.
O sa se bucure si ei ca au acolo la PD-L

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult