Acasa Actualitate-InternaPolitica interna UPDATE-Toplita: „Tara si tricolorul nu pot fi sfartecate”

UPDATE-Toplita: „Tara si tricolorul nu pot fi sfartecate”

scris de Ziua Veche
14 afisari

 

.

UPDATE 13.22 Adunarea Forumului Civic al Romanilor din judetele Covasna, Harghita si Mures a adoptat un memorandum care va fi adresat autoritatilor statului si societatii civile, in care solicita luarea unor masuri concrete impotriva actiunilor separatiste ale unora dintre liderii maghiari, dar si asigurarea respectarii statutului limbii romane ca limba oficiala si anchetarea cazurilor de discriminare la care sunt supusi romanii, transmite Agerpres.


In documentul mentionat, citit de presedintele Forumului, Ioan Solomon, romanii din cele trei judete solicita Parlamentului Romaniei, Presedintiei, Guvernului, precum si intregii societati romanesti, Patriarhiei, Academiei, mass-media, societatii civile, ”sa ia atitudine si sa-si exprime, public si neechivoc, o pozitie transanta referitor la actiunile iredentiste, revizioniste si separatiste, care atenteaza fatis la unitatea si suveranitatea statului si natiunii romane si la existenta noastra pe aceste locuri”.

Participantii la adunarea de la Toplita si-au exprimat ingrijorarea, in memorandum, fata de ”usurinta” cu care s-a adoptat tacit de Senatul Romaniei legea promovata de UDMR cu privire la regionalizarea Romaniei, reclamand faptul ca prin aceasta lege ”se doreste refacerea formulei staliniste, de trista amintire, a Regiunii Autonome Maghiare, si a regiunii de nord-est a Transilvaniei, rupta din trupul tarii, prin Dictatul de la Viena”.

Romanii din Covasna, Harghita si Mures solicita Camerei Deputatilor si presedintelui Romaniei sa nu adopte si sa nu promulge Legea Statutului minoritatilor nationale, initiata de UDMR si insusita de Guvern, despre care sustin ca ”urmareste legiferarea bazei autonomiei teritoriale pe criterii etnice, sub formula autonomiei culturale”.
Totodata, in memorandum se solicita Guvernului si Parlamentului sa adopte cadrul legislativ care sa asigure respectarea statutului limbii romane ca singura limba oficiala in activitatea institutiilor administratiei publice locale. Romanii din cele trei judete ii cheama, in acelasi document, pe concetatenii de etnie maghiara la conlucrare, considerand ca singura solutie de convietuire este buna intelegere, bazata pe respectul reciproc, in spiritul valorilor crestine si europene, si nu separatismul si enclavizarea.

 

UPDATE 13.00 Arhiepiscopul Covasnei si Harghitei, IPS Ioan Selejan, a deschis sambata lucrarile adunarii Forumului Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures, transmitand etnicilor maghiari un mesaj de convietuire pasnica, dar vorbind si de ingrijorarea romanilor din zona fata de incercarile liderilor maghiari de obtinere a autonomiei teritoriale. Manifestarea a inceput cu intonarea imnului Romaniei si cu rostirea rugaciunii „Tatal nostru”.


IPS Ioan Selejan a afirmat, in aplauzele salii, ca „Tara si tricolorul nu pot fi sfartecate”, precizand ca „nu este o harta de agatat in cui, ea este locul unde se naste vesnicia”, transmite Agerpres.

Arhiepiscopul a vorbit despre faptul ca romanii din aceasta parte de tara „s-au simtit parasiti si neajutorati”, mai ales cand nu au avut niciun reprezentant in Parlamentul Romaniei si a subliniat ca, in ultima vreme, acestia nu traiesc in pace si liniste din cauza intentiilor liderilor maghiari de realizare a autonomiei teritoriale.

Acesta a vorbit si despre faptul ca maghiarii din zona au dreptul de a-si folosi limba, iar Romania este un model pentru tarile europene, in ceea ce priveste respectarea drepturilor minoritatilor. Arhiepiscopul si-a exprimat ingrijorarea si fata de intentia de oficializare a limbii maghiare in zona, adaugand ca „problema pentru noi, romanii, este, daca aceasta limba maghiara va fi declarata oficiala, noi in ce limba vom vorbi cu Carpatii si cu brazii nostri”.

La Toplita s-au adunat peste o mie de romani veniti din toata tara, sala Casei de cultura din municipiu devenind neincapatoare. Multi dintre participanti stau in picioare pe caile de acces, iar o parte au ramas in exteriorul salii, organizatorii promitand ca a doua parte a manifestarii va avea lor afara.

La adunare sunt prezenti presedintele PSD, Victor Ponta, secretarul general al social democrati, Liviu Dragnea, vicepresedintii PSD, Ecaterina Andronescu si Titus Corlatean, vicepresedintele Partidului Conservator, Bogdan Diaconu, europarlamentarii Norica Nicolai si Corneliu Vadim Tudor, precum si parlamentari veniti din mai multe judete ale tarii.

Toplita: Intrunire a romanilor impotriva iredentismului, revizionismului si separatismului liderilor maghiari

Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures se intruneste sambata, la Toplita, pentru a cere autoritatilor si societatii civile sa ia atitudine publica si neechivoca fata de ceea ce considera a fi actiuni iredentiste, revizioniste si separatiste ale liderilor maghiari, transmite Radio Romania Actualitati, preluat de Rador. In opinia reprezentantilor forumului, liderii maghiari atenteaza la unitatea si suveranitatea natiunii romane, prin continuarea actiunilor anticonstitutionale care urmaresc enclavizarea acestei zone prin promovarea autonomiei teritoriale pe criterii etnice.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult