Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Topul primarilor realeşi

Topul primarilor realeşi

scris de Doru Dragomir
3 afisari

Desi pare paradoxal, alegerile locale nu au adus prea multe schimbari in anumite privinte. Un astfel de exemplu este la nivelul primarilor din orasele resedinta de judet. Astfel, in 29 din 41 de orase resedinta de judet, primarii vechi au fost realesi.

Ceea ce inseamna ca circa 71% din vechii primari din orasele resedinta de judet au castigat un nou mandat. Totusi, scorurile pe care le-au obtinut difera colosal fata de alegerile locale din 2008. Cei mai multi au primit mai putine voturi la actualele alegeri, in comparatie cu cele din urma cu patru ani.

Econtext va prezinta o noua analiza despre alegerile locale. Astfel, va aratam care sunt primarii care au fost realesi si procentul de voturi pe care l-au obtinut atat la alegerile actuale, cat si la cele din 2008. Ii avem in vedere doar pe primarii generali, cei din municipiile resedinta de judet.

Primarul reales/la al… mandat

Asadar, majoritatea primarilor au castigat un nou mandat. In total, 29 de primari. Din acestia,15 sunt de la USL, zece sunt de la PDL, doi de la UDMR, un independent (Sorin Oprescu) si unul de la FDGR (Klaus Iohannis).

Totusi, numarul de voturi cu care au castigat aceste alegeri difera colosal. Douazeci din cei 29 au primti mai putin voturi la actualele alegeri.
La acest capitol ‚conduce’ detasat PDL. Astfel, cei mai multi din primarii realesi ai PDL-ului au castigat la un scor mult mai redus fata de alegerile din 2008. Cu mult mai redus! Practic, toti primarii realesi ai PDL-ului au primit la aceste alegeri mai putine voturi ca-n 2008. Iar cele mai mari declinuri au fost inregistrate de Gheorghe Stefan si Emil Boc!

Doua tururi de scrutin

In 2008, Gheoghe Stefan castiga primaria orasului Piatra Neamt cu 79,36% din voturi. In 2012, a castigat cu 45%, ceea ce inseamna o diferenta de 34,36% de voturi! De asmenea, Emil Boc a fost votat doar cu 43%. Unde sunt vremurile frumoase si tihnite din 2008 cand primea 76,21% din sufragii? Aceste scaderi arata un lucru cutremurator: daca erau doua tururi de scrutin, atunci exista posibilitatea ca multi dintre primarii realesi ai PDL-ului sa nu mai castige. Da, alegerile ar fi putut fi mai dramatice pentru PDL daca erau doua tururi de scrutin.

In primele zece scaderi se afla noua primari PDL! Dar iata TOPUL PRIMARILOR REALESI. Vezi cate voturi au castigat/pierdut primarii realesi in 2012 fata de alegerile din 2008:


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult