Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Totul despre cum votăm la alegerile prezidenţiale

Totul despre cum votăm la alegerile prezidenţiale

scris de D.P.
1 afisari

Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale s-a încheiat sâmbătă, la ora 7.00, iar urnele se vor deschide duminică, la ora 7.00 şi se vor închide la ora 21.00. Peste 18 milioane de

Totul despre cum votăm la alegerile prezidenţiale(foto:agenda.ro)

Totul despre cum votăm la alegerile prezidenţiale(foto:agenda.ro)

alegători sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a alege noul preşedinte al ţării.

Ordinea candidaţilor pe buletine

Conform tragerii la sorţi efectuate de BEC, primul candidat pe buletinul de vot va fi Kelemen Hunor (UDMR), urmat de Klaus Iohannis (PNL), Dan Diaconescu (PP-DD), Victor Ponta (PSD-UNPR-PC), William Brînză (Partidul Ecologist Român), Elena Udrea (PMP), Mirel Mircea Amariţei (Prodemo), Teodor Meleşcanu, Gheorghe Funar, Szilagyi Zsolt (PPMT), Monica Macovei, Constantin Rotaru (PAS), Călin Popescu Tăriceanu, Corneliu Vadim Tudor (PRM).

Cine votează

Conform datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), în primul tur al alegerilor prezidenţiale vor avea drept de vot 18.296.567 de cetăţeni români, iar la cel de-al doilea, programat la data de 16 noiembrie, 18.305.826 de persoane. În ţară vor fi organizate 18.550 secţii de vot, iar în Capitală 1.245 de secţii de votare. Astfel, în sectorul 1 vor fi organizate 162 de secţii, 202 în sectorul 2, 274 în sectorul 3, 178 în sectorul 4, 196 în sectorul 5, 233 în sectorul 6. Bucureştenii cu domiciliul într-un sector nu pot vota în alt sector. Posibilitatea de a vota la orice secţie de votare este valabilă doar când alegătorul se află în altă localitate, nu şi în alt sector.

Secţii în străinătate

Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe au precizat că vor fi organizate 294 de secţii pentru românii din afara graniţelor care doresc să voteze. Se estimează că va fi nevoie de 600.000 de buletine de vot necesare pentru secţiile de votare din străinătate. Cetăţenii români care se află în străinătate şi în state ce permit accesul pe teritoriul lor pe baza cărţii de identitate în ziua alegerilor, pot prezenta la urne paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, titlul de călătorie, Cartea de Identitate, Cartea electronică de Identitate. Totodată, cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care în ziua votării se află în ţară îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în România în baza paşaportului simplu cu menţionarea ţării de domiciliu (CRDS), a paşaportului simplu temporar cu menţionarea ţării de domiciliu (CRDS), a paşaportului simplu electronic cu menţionarea ţării de domiciliu (CRDS).

Pe propria răspundere

Românii aflaţi în ţară îşi pot exercita dreptul de vot în baza Cărţii de Identitate, a Cărţii electronice de Identitate, a Cărţii de Identitate provizorii, a Buletinului de Identitate, a paşaportului diplomatic, a paşaportului diplomatic electronic, a paşaportului de serviciu, a paşaportului de serviciu electronic, a carnetului de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare – n.r.). Potrivit unei decizii a BEC, cei care nu votează la alegerile prezidenţiale în localitatea de domiciliu, precum şi cei din străinătate trebuie să completeze o declaraţie pe propria răspundere când se prezintă la urne, prin care precizează că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acel tur de scrutin.

Reguli în secţiile de votare

Alegătorul care din motive constatate de preşedintele Biroului Electoral al secţiei de votare, nu poate vota singur, poate chema în cabină un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta, dar nu din rândul persoanelor acreditate, al membrilor Biroului Electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor. Dacă alegătorul a aplicat greşit ştampila cu menţiunea VOTAT, dar nu a introdus buletinul în urnă, preşedintele Biroului Electoral al secţiei de votare îi poate elibera numai o singură dată încă un buletin, reţinând şi anulând buletinul de vot iniţial. Preşedintele Biroului Electoral al secţiei de votare poate suspenda votarea pentru motive temeinice, dar nu mai mult de o oră.

Urna specială

Persoanele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau acelea care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale pot vota prin intermediul urnei speciale. Alegătorii asupra cărora s-a luat măsura arestului la domiciliu votează prin intermediul urnei speciale dacă formulează o cerere în acest sens către biroul electoral al secţiei de votare la care sunt arondate potrivit domiciliului. Cu urna specială votează şi persoanele netransportabile din motive de boală sau invaliditate. Secţiile de votare din străinătate nu vor avea urne speciale.

Voturi valabile

Sunt nule buletinele de vot pe care nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare, dar şi buletinele care au alt model decât cel legal aprobat, precum şi buletinele pe care nu a fost aplicată ştampila cu menţiunea VOTAT. De asemenea, tot nule sunt şi buletinele de vot la care ştampila cu menţiunea VOTAT este aplicată pe mai multe patrulatere sau în afara acestora.

Votul este valabil exprimat în cazul în care, deşi ştampila cu menţiunea VOTAT aplicată a depăşit limitele patrulaterului, opţiunea alegătorului este evidentă, dar şi când tuşul s-a imprimat şi pe cealaltă parte a foii pe care a fost aplicată ştampila cu menţiunea VOTAT.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult