Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Traian Basescu a confundat „machidonii” cu macedonenii

Traian Basescu a confundat „machidonii” cu macedonenii

scris de Ziua Veche
10 afisari

.Traian Basescu a confundat macedonenii cu „machidonii” (n.red. – macedo-romanii sau aromanii). „Am observat ca domnul Presedinte (n.red. – presedintele Gjorge Ivanov) are o ingrijorare, sau ridica problema alimentelor pe care sa le cumparam din Macedonia. Vreau sa stiti, domnule Presedinte, ca in Romania o mare parte din comert si din productia de alimente este controlata de minoritari macedoneni. Deci, si la noi acasa tot din mancarea macedonenilor mancam”, a declarat joi presedintele Traian Basescu, la Forumul romano-macedonean, de la Skopje.


Declaratia lui Traian Basescu poate fi catalogata cel putin o declaratie nefericita si pusa, eventual, pe seama unor consilieri incompetenti. Si, cel mult, o influenta nefasta din partea unui anume deputat (n.red. – Costica Canacheu, presedintele Comisiei pentru Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala), care cauta cu orice pret sa inventeze o noua minoritate nationala in Romania: cea a aromanilor. Cu toate ca acestia sunt tot romani.

Potrivit Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni din cadrul Guvernului Romaniei, „aproximativ 20.000 de vorbitori de limba romana (aromani si meglenoromani) locuiesc in prezent in Macedonia. Din cauza politicilor comuniste de asimilare si integrare fortata a minoritatilor nationale, in prezent se constata o profunda divizare a comunitatii aromane, iar meglenoromanii sunt chiar in pericol de disparitie”. „In zonele cu grupuri compacte de aromani exista scoli cu predare in aromana (cate doua ore pe saptamana). Comunitatea se confrunta insa cu lipsa cadrelor didactice. Aromanii din Macedonia au o singura biserica, la Bitola, care oficiaza slujbe religioase in limba materna. Nici aromanii, nici meglenoromanii nu au reprezentare parlamentara.”, scrie pe site-ul Departamentului. 

In momentul de fata, in tara noastra exista o minoritate macedoneana, care este reprezentata in Parlament de deputatul Liana Dumitrescu. Este o diferenta clara intre acestia, care sunt o natiune slava, si aromani (macedo-romani si megleno-romani, proveniti din aceeasi zona geografica), porecliti la noi „machidoni”. Minoritarii macedoneni din Romania numara, potrivit recensamantului din 2002, aproximativ 700 de persoane, in timp de aromanii din Romania („machidonii”), sunt cateva zeci de mii (n.red. – pana la 100.000), si sunt stabiliti, in special, in Dobrogea. De asemenea, sunt foarte cunoscuti, in special, pentru talentul in afaceri si cresterea oilor, dar si pentru oamenii de cultura pe care i-au dat tarii, de-a lungul timpului.

Este evident ca Traian Basescu s-a incurcat in termeni.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult