Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Traian Basescu: Autonomie egala pentru toti cetatenii romani, indiferent de etnie

Traian Basescu: Autonomie egala pentru toti cetatenii romani, indiferent de etnie

scris de Ziua Veche
3 afisari

.In cadrul dezbaterilor de sambata ale Universitatii de Vara “Tusvanyos”, de la Baile Tusnad, seful statului a subliniat ca sustine procesul de descentralizare, mentinandu-si convingerea ca gradul de autonomie trebuie sa fie egal pentru toti cetatenii romani, indiferent de etnie.

“Cred ca procesul de crestere a nivelului de autonomie continua si va asigur ca voi fi unul dintre aceia care vor presa pentru ca procesul de autonomie sa creasca. Nu pot insa sa fiu incorect si sa spun ca am alta viziune decat cea pe care am sustinut-o intotdeauna: autonomie egala pentru toti cetatenii romani, indiferent de etnie”, a spus Basescu, citat de Agerpres.

Raspunzand unei intrebari legate de Tratatul de la Trianon, el a precizat ca nu doreste sa comenteze elemente de istorie care despart.

Presedintele Basescu a subliniat ca Romania nu va interveni niciodata in ceea ce priveste organizarea administrativa in relatia cu alte state pe teritoriul carora traiesc romani.

“Cu privire la autonomia romanilor din afara frontierelor – si stiti ca avem concentratii foarte mari in tari cum ar fi Ucraina, Republica Moldova, daca vreti, in sud, in Balcani, Serbia si in alte tari. Niciodata nu ne vom permite ca in relatia noastra cu statele pe teritoriul carora traiesc romani sa intervenim cu privire la organizarea lor administrativa”, a adaugat Traian Basescu.

 

Prezent si el la lucrarile Universitatii de Vara de la Baile Tusnad, premierul maghiar, Viktor Orban, a facut  o analiza a situatiei economice in care se afla Ungaria si Europa si s-a referit la introducerea recenta a unei taxe exceptionale asupra bancilor si asigurarilor care ar urma sa permita colectarea a 200 miliarde de forinti – aproximativ 700 de milioane de euro – in cadrul reformelor decise de Guvernul de la Budapesta pentru reducerea deficitului public. Acesta nu a facut referire la problemele comunitatii maghiare din Romania, preferand sa vorbeasca despre relatiile bune dintre Romania si Ungaria, precum si de relatia amicala pe care o are cu presedintele Traina Basescu.

 

Vicepresedintele Parlamentului European Tokes Laszlo a vorbit sambata, din nou despre dorinta de autonomie a maghiarilor din Romania si i-a criticat pe nationalistii romani, sustinand ca acestia avanseaza ideea ca maghiarii doresc sa rupa Ardealul de Romania.

Dupa ce l-a felicitat pe presedintele Traian Basescu pentru condamnarea comunismului prin raportul Tismaneanu, vicepresedintele PE a abordat problema autonomiei maghiarilor din Romania. El i-a reamintit sefului statului ca, in 2005, a fost de acord cu autonomia provinciei Kosovo si nu cu ruperea teritoriala.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS