Acasa Actualitate-InternaPolitica interna UPDATE: Basescu cere ca statul sa-si plateasca datoriile catre firme

UPDATE: Basescu cere ca statul sa-si plateasca datoriile catre firme

scris de Ziua Veche
1 afisari

 

 UPDATE 19.10

Seful statului a insistat la intalnirea cu Executivul ca ministrii sa faca eforturi pentru a achita datoriile statului catre agentii economici.

 
Presedintele Traian Basescu a tinut sa-i asigure pe membrii Guvernului ca va fi un partener al Executivului in indeplinirea politicilor publice, se arata intr-un comunicat de presa Administratia Prezidentiala. Consultarile de la Palatul Cotroceni dintre seful statului si Executiv au durat circa doua ore si jumatate. “Seful statului a precizat ca urgentarea indeplinirii obiectivelor asumate de Guvernul Romaniei in vederea consolidarii fiscale si a iesirii din criza trebuie sa ramana o prioritate. In acest context, s-a insistat asupra nevoii de a creste investitiile si a spori gradul de absorbtie a fondurilor comunitare, inclusiv pe procedurile de achizitii publice”, se precizeaza in comunicat. Conform Administratiei Prezidentiale, discutiile dintre presedinte si Executiv au vizat masuri de reforma precum reducerea cheltuielilor publice, atat ca efect al reformei in administratia publica centrala si locală, cat si al unei mai bune tintiri a beneficiarilor sistemului de protectie sociala. S-a mai discutat despre procesul de descentralizare si legea de functionare a Agentiei Nationale de Integritate.

 

UPDATE 15.57: Presedintele Traian Basescu le-a transmis, marti, membrilor Cabinetului Boc ca doreste sa afle parerea lor referitoare la ultimele evolutii legate de Legea de organizare si functionare a Agentiei Nationale de Integritate (ANI), dar si in ceea ce priveste legea pensiilor.

„Practic, Agentia Nationala de Integritate a fost desfiintata, prin hotararea Curtii Constitutionale. Ea nu mai are atributiuni, spre marea veselie a unora, dar spre marele deserviciu facut Romaniei. Romania reusise sa se recredibilizeze in procesul de a elimina clauza de salvgardare pe justitie si, pe urma, in procesul de a diminua timpul de monitorizare, in faza in care ne aflam acum, printre altele si prin functionarea ANI”, a spus presedintele Basescu, marti, in debutul consultarilor, de la Palatul Cotroceni, cu membrii Guvernului, informeaza Agerpres. 

El a mai precizat ca alaturi de subiectele pe care le-a mentionat in scrisoare, doreste sa stie care e pozitia Guvernului si fata de legea pensiilor.

Legea educatiei cred ca nu starneste dispute in interiorul coalitiei de guvernare”, a adaugat el.

Presedintele a mai precizat ca vrea sa abordeze chestiuni care tin de capacitatea autoritatilor de a accelera procesul de iesire din criza, dar si de capacitatea Romaniei de „a nu trai din imprumuturi”.

„Ce se intampla in astfel de situatii vedem putin mai la sud, iar faptul ca Guvernul si-a asumat o serie de masuri extrem de dificile legate de reducerea cheltuielilor bugetare, de stabilirea unui nivel rezonabil de echitate intre diverse categorii sociale – si aici ma refer si la legea salarizarii si la legea pensiilor – mi se pare ca sunt masuri curajoase, dar si absolut necesare„, a spus el.

Traian Basescu a mai afirmat ca vrea sa stie punctul de vedere al Guvernului cu privire la reducerea cheltuielilor publice in administratia centrala si locala, dar si cu privire la reducerea cheltuielilor sociale.

„In momentul de fata, un numar mare de asistati si un procent important de asistenta nejustificata face ca de fapt sa nu se poata concentra sprijinul social pe categoriile care au mai multa nevoie de asistenta sociala”, a apreciat el.

A mentionat ca este interesat de pozitia Guvernului in ce priveste cresterea nivelului de absorbtie a fondurilor comunitare, mentionand in mod deosebit programele de coeziune, dar si domeniul agriculturii. Traian Basescu doreste sa abordeze in discutia cu membrii Guvernului revizuirea Constitutiei si procesul de descentralizare.

„Despre descentralizare, toti am vorbit in campanie, atat eu, in calitate de candidat la presedintie, dar si dvs, cu partidele pe care le reprezentati. in mod egal a vorbit si opozitia despre descentralizare, dar ea nu apare in mod real si accelerat”, a afirmat seful statului.

La randul sau, premierul Emil Boc a declarat ca obiectivul Guvernului pentru anul 2010 este sa reduca cheltuielile de personal de la 9,4 la suta din Produsul Intern Brut (PIB) la 8,7 la suta.

El a sustinut ca, din decembrie 2008 pana in februarie 2010, cheltuielile de personal s-au diminuat cu 16 la suta.

„Daca ne raportam la ceea ce inseamna decembrie 2008, cheltuielile de personal au scazut cu 16 la suta pe sectorul bugetar, raportandu-ne la februarie 2010. Obiectivul clar al Guvernului este cel consacrat de Legea salarizarii unitare, de a cobori nivelul cheltuielilor publice cu salarizarea, de exemplu, de la 9,4 la suta la sapte la suta in 2015. Pentru aceasta, in 2010 avem o coborare a nivelului cheltuielilor cu salariile de la 9,4 la 8,7 la suta”, a spus Boc.

Premierul a mentionat ca, in atingerea acestor obiective, Executivul are in vedere, in anul 2010, masurile care, pe de o parte, sunt prevazute in acordul cu FMI, iar, pe de alta parte, pe cele impuse de deciziile interne ale Guvernului.

In domeniul social, obiectivul clar al Guvernului este realizarea Codului social, a mentionat seful Executivului.

El a precizat ca, impreuna cu ministrul Muncii, Mihai seitan, va prezenta presedintelui Basescu modul de implementare, de aplicare a legislatiei pentru a sprijini populatia defavorizata, nu pe cei care „astazi, din nefericire, consuma o importanta resursa publica”.

In privinta procesului de descentralizare, Guvernul are termene fixate si coordonate de Ministerul Administratiei si Internelor pe fiecare componenta, vizate fiind, in primul rand, Educatia, Sanatatea, Agricultura, a sustinut Emil Boc.

Reducerile cheltuielilor publice reprezinta un obiectiv la care Guvernul s-a angajat incepand cu anul 2009, a adaugat Boc.

„Daca acest Guvern si guvernul anterior n-ar fi facut nimic din decembrie 2008 pana in momentul de fata, deficitul bugetar al Romaniei ar fi fost de 12 la suta in 2009 si de 17 la suta in 2010, daca pur si simplu am fi continuat si rostogolit ceea ce ne-a lasat guvernul liberal condus de domnul Tariceanu. Si in 2009 si in 2010 am intervenit cu cateva lucruri concrete care au limitat acest deficit bugetar la 7,3 la suta in 2009. 5,9 la suta avem proiectia pentru 2010”, a declarat primul ministru.

————————————— 

Presedintele Traian Basescu a expus principalele subiecte pe care le discuta cu Guvernul in sedinta care se desfasoara, marti, la Palatul Cotroceni:   

@ Reducerea cheltuielilor publice

@ Reducerea cheltuielilor sociale

@ Cresterea nivelului de absortie a fondurilor comunitare in agricultura si programe de coeziune

@ Revizuirea Constitutiei

@ Procesul de descentralizare

@ Situatia Agentiei Nationale de Integritate (ANI) care a fost desfiintata conform Curtii Constituionale si care nu mai are atributiuni

@ Legea pensiilor

@ Despre legea Educatiei, presedintele a spus ca aceasta nu starneste dispute in interiorul coalitiei de guvernare

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult