Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Traian Băsescu, declarații dure privind dosarele Lukoil și Microsoft

Traian Băsescu, declarații dure privind dosarele Lukoil și Microsoft

scris de A.P.
0 afisari

UPDATE: Victor Ponta condamnă declarațiile dure ale președintelui. „Atacul lui Traian Băsescu la adresa magistraţilor, primarilor, pensionarilor, muncitorilor de la Lukoil, precum şi indicaţia referitoare la câţi bani trebuie daţi pentru o operă a lui Brâncuşi reflectă o persoană incapabilă să exercite o funcţie atât de importantă în stat”, a afirmat premierul, pe pagina sa Facebook.

Traian Băsescu a declanșat un adevărat război al declarațiilor anti-Lukoil și anti-magistrați. „Ia plecați, băieți!”, a fost mesajul dur transmis de președinte companiei Lukoil, care a amenințat că va închide rafinăria de la Ploiești.

Traian Băsescu, declarații dure în dosarele Lukoil și Microsoft.

Traian Băsescu, declarații dure în dosarele Lukoil și Microsoft.

Șeful statului a făcut declarații de presă la Cotroceni în care a mai abordat cu precădere subiectul presiunilor asupra justiției, de care el însuși a fost acuzat. Băsescu a catalogat drept inadmisibilă presiunea făcută de reprezentantul companiei Lukoil şi a cerut Guvernului ca, dacă mâine Lukoil nu reia producţia, să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploieşti.

PRINCIPALELE DECLARAȚII

1. DOSARUL LUKOIL

„Nu discut abordările dâmbovițene, ci doar amenințarea făcută de un lider al companiei împotriva procurorilor și a României. E inadminisbil. Dacă mâine Lukoil decide să închidă, cer Guvernului să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploiești!

Dacă bazat pe presiune, care îmi pare o abordare de tip putinian, așa ceva face Putin în țară, nu într-o țară a UE, comportamentul nostru trebuie să fie pe înțelesul rușilor!

Lukoil trebuie să se gândească să dispară de tot de pe piața românească, dacă are o astfel de abordare!

Lukoil de cinci ani merge în pierdere, poate la finalul anchetei, cele 230 de milioane să fie așa, doar o deschidere! De unde să-i fi dat Guvernului Ponta cei 700 de milioane? Vă spun eu, i-a dat lui, i-a dat la acciză! Aceeași acciză ar lua-o Guvernul și dacă ar vine mai multă benzină Petromul sau NIS-ul sau cine o mai fi.

Justiția noastră se află în fața unui șantaj, a unei presiuni și doamne ferește să se cedeze la ea!

Nu-i joacă! Guvernul să analizeze cu toată atenția.

Îndrăzneala celor care au dat mesajul…ia plecați, băieți, dacă nu respectați legile statului! Plecați, dar să nu credeți că plecați cu rafinăria!”

2. DOSARUL MICROSOFT

„Se pare că sunt magistrați care țin neapărat să facă politică. Un domn magistrat a considerat că am afectat justiția pentru că am dat date din dosar. Dl magistrat minte! Îmi mențin integral declarația făcută atunci când am anunțat că am dat aviz pentru începerea urmăririi penale pentru cei cinci foști miniștri în dosarul Microsoft”.

Președintele a arătat că informațiile pe care le-a dat erau publice, din comunicatul DNA.

„Am afirmat că toți cei cinci, la ora la care eu am cerut începerea urmăririi penale, nu aveau nicio calitate, pentru că nu eu dau calitatea, ci procurorii”, a justificat Traian Băsescu.

„Mai afirmam că ancheta poate să continue și că orice întârziere a Parlamentului dăunează imaginii. Cu ce l-am afectat pe magistrat? Încă nu-i spun magistrat-politician”.

„Au apărut informații din dosar în spațiul public. Nu știu cine a făcut-o”.

„Dl. magistrat trebuie să știe că președintele nu are doar o singură sursă de informare”.

„O grupare de politicieni și ziariști aveau drept obiectiv să-i acopere pe cei care au făcut denunțurile la DNA și au adus în față informațiile despre Bittner.”

„Intră, frate, în politică și lasă-te de magistratură. Astfel de atitudini, în fața CSM-ului, nu fac decât să discrediteze instituția după ce aceasta a devenit funcțională în șase-șapte ani.”

Consider un incident nedorit, nu neapărat avertisment, ci o rugăminte: dacă sunt judecători dacă vor să facă politică, să intre în politică!

Nu mă poate împiedica dl magistrat să utilizeze informație și din alte surse. Îi dau o informație pe care nu o știe, să se ducă repede la CSM: în cazul EADS sunt nouă firme și persoane care se regăsesc și în dosarul Microsoft!”

Președintele a citat Art 276 Cod Penal, care prevede pedepse pentru cei care împiedică mersul justiției. Președintele a anunțat că atacă la CCR legea care propune abrogarea acestui articol.

Declarația șefului statului intervine în condițiile în care CSM a decis să sesizeze Inspecția Judiciară în legătură cu presupune presiuni asupra justiției care vin din partea companiei Lukoil și a unor politicieni, inclusiv Traian Băsescu.

3. REVOCAREA MINISTRULUI CULTURII

„Constat că Guvernul nu face nici măcar gestul minimal de a nominaliza un interimar ca ministru al Culturii. Am semnat decretul de revocare a lui Kelemen Hunor. În momentul de față nu există un ministru al Culturii.

Președintele a invocat scandalul legat de „Cumințenia Pământului”, opera lui Brâncuși: Nu există niciun act prin care să se poată proba că statul român a plătit pentru acea statuie.

Ce însemnau 80 de milioane din cei 2,2 miliarde dați la baronii locali? a spus Traian Băsescu, referindu-se la suma pe care proprietarii lucrării lui Brâncuși o cer pentru răscumpărarea operei.”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult