Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Traian Basescu: Este esentiala cuplarea R. Moldova la infrastructura UE prin Romania

Traian Basescu: Este esentiala cuplarea R. Moldova la infrastructura UE prin Romania

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Am discutat cu presedintele interimar Ghimpu, premierul Vlad Filat, liderii fractiunilor parlamentare si primarul Dorin Chirtoaca. Mi se pare esentiala cuplarea R. Moldova la infrastructura UE prin Romania. Asa arata harta si geografia”, a afirmat Traian Basescu la Cahul.

 

 

  

 “Tinerii din R. Moldova au o sansa si vrem sa o sprijinim ca sa fie ca si a celor din Romania, a tinerilor europeni. Anul viitor sper sa putem ajunge la cifra de 5000 de studenti basarabeni in Romania”, a declarat Traian Basescu, la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, din Cahul. “Sper sa semnam acordul privind recunoasterea diplomelor din sistemele de invatamant dintre cele doua tari. Exista deja o solicitare ca Universitatea Dunarea de Jos sa revina la Cahul. Acest lucru se va intampla (…) Europa se sprijina pe cea mai valoroasa resursa – creierul uman. In acest sens, in Romania am inceput o reforma profunda a sistemului de educatie (…) Nu privim la dumneavoastra. de undeva, de pe un postament inalt. Romania a intrat in UE, avand un set de valori la un set de baza, la nivel economic, educational etc. Romania are de invatat inca foarte multe. Nu suntem departe de dumneavoastra”, a continuat Presedintele, citat de unimedia.md. ”Totusi, vreau sa va spun ce ne desparte. R. Moldova a stat prea mult intr-o zona gri, creand impresia ca nu este decisa. Este esential ca R. Moldova sa-si ia un drum catre UE. Semnele din ultimele luni sunt pozitive. Esenta e sa continuati cu lucruri (…) Pentru ca sa va apropiati de UE, trebuie sa reformati mult din institutiile statului. Acest lucru trebuie facut de politicieni cu generozitate si asumat, pentru ca tara sa poata avansa. Trebuie sa domine concurenta si competitie in economie. Trebuie sa domina utilizarea corecta a banilor publici. Trecerea la economia de piata inseamna cresterea preturilor si renuntarea la subventii. Nu poate fi conceputa competitia cand preturile pe piata nu sunt corecte. Romanii le-au suportat cu suparare. Am strans din dinti pentru ca am vrut sa fim in NATO si UE (…) „Este criza economica. Sunt lucruri, care trebuiesc facute dincolo de ce fac cei bogati. inseamna sacrificii acceptate de populatie. Obiectivul catre UE trebuie sa fie unul consecvent. Prosperitatea nu vine deodata cu intrarea in UE. Pana cand nu iti perfectionezi toate institutiile… prosperitatea nu vine. Investitiile straine nu vin pana cand nu ai perspectiva de intrare in UE.”, a mai spus Traian Basescu.

Am discutat cu presedintele interimar Ghimpu, premierul Vlad Filat, liderii fractiunilor parlamentare si primarul Dorin Chirtoaca. Mi se pare esentiala cuplarea R. Moldova la infrastructura UE prin Romania. Asa arata harta si geografia. Trebuie sa compatibilizam sistemele de educatie si suntem gata pentru schimbul si transferul de experienta intre universitati. Avem 130 milioane de euro pentru proiecte comune. Faceti proiecte care sa vizeze colaborarea dintre universitatea voastra si alte universitati romanesti (…) Ne dorim sa fim un sustinator al progresului R. Moldova catre UE. Ne dorim ca sa fiti inclusi in Pachetul Balcanilor de Vest, dar inca nu ne reuseste din cauza decalajului Macedoniei si Serbiei fata de R. Moldova. Putem sa fim un partener bun. Romania, daca doriti, va poate fi un bun avocat. Romania este o tara cu deplin respect pentru independenta si integritatea teritoriala a R. Moldova. Nimeni nu ne poate convinge ca avem alt sange decat cetatenii R. Moldova. Va multumesc!”, a incheiat presedintele Basescu.

La randul sau, Mihai Ghimpu, presedintele interimar al R. Moldova, a spus: “Multi se intreaba de ce unii traiesc bine, iar altii stau pe loc. 20 de ani, in R. Moldova se lupta intre comunism si adevarat, intre demagogie si valori. Acesta este motivul, pentru care traim in aceste conditii. Noi trebuie sa stim ce vrem. Sa stim drumul, pe care dorim sa mergem. Viitorul nostru este democratia si UE. Unii cred ca ajungi la democratie asa cum te cobori de pe o scara din pod. in 1994 in loc sa fie consecventi, R. Moldova a revenit la viata de ieri a Imperiului Sovietic. 20 de ani nu putem construi o economie de piata. Dupa 20 de ani nu stim cum se numeste limba in care vorbim si de unde venim.”

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS