Acasa Actualitate-InternaPolitica interna UPDATE: Traian Basescu s-a dus in Afganistan

UPDATE: Traian Basescu s-a dus in Afganistan

scris de Ziua Veche
4 afisari

.Traian Basescu efectueaza o vizita supriza in Afganistan, transmite Realitatea Tv. Presedintele este insotit de ministrul Apararii, Gabriel Oprea, si seful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin.Potrivit Antena3, pe aeroportul din Kandahar, Traian Basescu a fost intampinat de comandantul trupelor NATO aflate in Afganistan, generalul Stanley McCristal si de catre generalul britanic Nick Carter. Seful statului roman a discutat cu acestia timp de aproximativ 20 de minute. Vizita este considerata una de ridicare a moralului trupelor romanesti, mai ales dupa incidentele de la inceputul anului. 

 UPDATE

In cadrul discutiilor cu generalul Stanley McCristal, Presedintele Traian Basescu a solicitat partii americane suplimentarea numarului de masini de lupta acordate trupelor romanesti fata de cele acordate deja, avand in vedere cresterea in acest an a numarului militarilor romani dislocati in teatrul de operatiuni din Afganistan.

UPDATE

„Sunt alaturi de voi pentru ca orice sef de stat are obligatia sa-si arate respectul fata de militarii aflati in misiuni nu numai prin declaratii, dar si prin a fi alaturi de ei ori de cate ori are ocazia”, le-a spus Basescu militarilor dislocati la Qalat, potrivit Mediafax.

Presedintele le-a spus militarilor ca au o misiune greu de indeplinit, de care depinde prestigiul Armatei Romane. „Aveti misiunea de a proteja lumea civilizata de terorism”, le-a transmis Basescu militarilor. El a mentionat ca spera ca in acest mandat al sau la sefia statului misiunea romanilor in Afganistan sa se incheie.

„Imi doresc mult ca in timpul mandatului al doilea sa se intample ceea ce s-a intamplat, in primul mandat al meu, in Irak, militarii nostri sa declare misiune indeplinita”, a spus presedintele. Basescu a impartit, joi, martisoare femeilor din Batalionul 33 Curtea de Arges aflat in Afganistan si a decorat cu Ordinul „Virtutea Militara” in grad de Cavaler unitatea.

 

Discursul lui Traian Basescu

 

„Domnilor ofiteri,
Doamnelor si domnilor subofiteri,
Dragi soldati,

Sunt astazi la voi pentru ca orice sef de stat are obligatia sa-si arate respectul pentru militarii aflati in misiune, nu numai prin declaratii, dar si fiind alaturi de ei, ori de cate ori are ocazia. Inaltul Ordin cu care am decorat astazi drapelul de lupta al Batalionului este semnul respectului meu dar si al romanilor pentru ceea ce faceti. Aveti o misiune grea, o misiune de indeplinirea careia depinde prestigiul Armatei Romane iar, daca privim la tot ce se intampla in Afganistan, de modul cum militarii NATO isi vor indeplini misiunea in Afganistan, depinde chiar credibilitatea organizatiei. Aveti o misiune de protejare a lumii civilizate, de terorism. O indepliniti alaturi de partenerii si camarazii vostri americani, alaturi de partenerii si camarazii statelor NATO. Nu ati ezitat, atunci cand a fost cazul, sa va puneti viata in primejdie pentru ca misiunea sa fie indeplinita. In acelasi timp, in tara, evenimentele din Afganistan au preocupat institutiile statului.

Probabil ca in zilele urmatoare voi promulga legea prin care serviciul militarilor voluntari se poate desfasura pana la varsta de 45 de ani, cu asigurarea pensiei si cu considerarea timpului petrecut in teatrele de operatii, ca timp dublu de serviciu, in vederea pensionarii. (…)

In lunile urmatoare, efectivele Armatei Romane in Afganistan vor creste, ajungandu-se anul acesta la pana la 1800 de militari. Avem obligatia fata de parteneri, fata de interesul NATO, fata de interesul national, sa facem acest efort care, in cele din urma, sa duca la eliminarea riscurilor teroriste, care nu ameninta doar poporul afgan ci chiar popoarele Europei, poporul roman.

Pentru ceea ce voi faceti aici, in numele romanilor va multumesc, va asigur ca eroismul vostru aseaza Romania in alta situatie decat cea in care am fost obisnuiti. (…) Importanta Romaniei in structurile euro-atlantice devine tot mai mare, ca urmare a ceea ce voi faceti in Afganistan, a ceea ce Armata Romana a facut in Irak. Imi doresc mult, repet, imi doresc mult, ca in timpul celui de-al doilea mandat al meu, sa se intample ce s-a intamplat in Irak in primul mandat, cand militarii romani au raportat “Misiune indeplinita”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult