Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Live. Traian Basescu: Statul roman s-a dezvoltat ca un stat clientelar

Live. Traian Basescu: Statul roman s-a dezvoltat ca un stat clientelar

scris de Ziua Veche
1 afisari

Statul roman, de-a lungul timpului, in paralel cu dezvoltarea democratiei, s-a transformat intr-un stat clientelar cu sprijinul tuturor partidelor, a declarat Traian Basescu, in timpul unie conferinte de presa la Cotroceni.

@ Afirmatia legata de spaime care sunt transmise de oameni mai mult sau mai putin avizati, intentionati

@ Romania nu este in situatia  Greciei dar poate ajunge. Avem la indemana toate instrumentele sa evitam o astfel de situatie. Intrebarea este daca vrem si daca putem sa utilizam aceste instrumente

@ Solidaritatea UE si a institutiilor financiare la care Romania este parte, FMI si BM, ne va ajuta sa iesim din aceasta situatie

@ Nu suntem intr-o situatie roz

@ Suntem intr-o situatie care ne permite aplicarea de corectii pentru  a evita dificultati mai mari

@ Dupa 20 de ani de la revolutie, 20 de ani de democratie, am insotit evolutia democratica cu dezvoltarea unui stat clientelar, in care toate partidele au acceptat situatia. Nu suntem singura tara aflata intr-o astfel de situatie

@ Sistemul politic dar si social pe care l-am dezvoltat este un sistem bolnav ce trebuie tratat intr-un proces de modernizare,  pentru a stopa evoutiile negative

@ Dezvoltarea sistemului clientelar afecteaza dezvoltarea democratica

@ Singura solutie este ref ormarea statului si reforme sociale, dar si economice

UPDTAE:

 

@ Sistemul de pensii e afectat de lipsa resursei pentrut a fi platite pensiile la nivelul la care sunt acum. Sunt explicatii de ordin financiar, dar si explicatii care vizeaza sistemul.

 

@ De exemplu, bugetul de stat transfera 1,7 miliarde de euro catre pensii, pentru a plati pensiile 100%. Ar trebui minim 2,2 miliarde de euro. Diferenta nu o avem. Din acest motiv, solutia pe care am propus-o in discutiile cu FMI, cu Banca Mondiala si cu Uniunea Europeana a fost reducerea cu 15% a pensiilor.

 

@ Avem in prezent 1,8 milioane de pensionari cu stagiu complet si 1,3 milioane de pensionari fara stagiu complet. Mai avem 907.000 de pensionari pe caz de boala. Rezultatul este ca sunt mai multi cei care nu au stagiul indeplinit. Orice om s-ar intreba de ce, in ultimii doi-trei ani s-a produs o crestere exploziva a numarului de pensionari pe caz de boala.

De exemplu, in judetul Bihor, avem 52.756 de pensii de invaliditate (32,9% din numnarul total al pensionarilor din judet). In Covasna, sunt 5.403 pensii de invaliditate, reprezentanand 12,2% din total. In Mehedinti, – 13,6%, in sectorul 1-13,1%, in Tulcea-7,2%. Cati dintre invalizi sunt la munca in Spania/Italia? Nu mai plutem plati intelegeri dintre medici si oameni apti de munca.

 

@ Inca o observatie: Pana cand va dura aceasta reducere cu 15% a veniturilor pensionarilor? Va pot spune doar intentia: pana la sfarsitul anului. Dar este doar o intentie, in speranta ca, pana in 2011, vom putea acoperi necesarul.

 

UPDATE:

 

@ In Romania sunt in prezent circa 200 de ajutoare de care romanii pot beneficia, de diverse tipuri, acestea costa in 2010 peste 2 mld euro, beneficiaza de ele 7 mil. de romani 

@ Aceste ajutoare, mare parte din ele, sunt nejustificate si reprezinta o forma de clientelism. Au fost acordate la inceput sau sfarsit de mandat pentru scopuri electorale

 @ In unele judete (acum incepe o evaluare a ajutoarelor pe judete) sunt persoane care cumuleaza aceste ajutoare si au ajuns la peste 5000 sau 400 lei sau 3000 lei pe luna 

@ Nu spun ca e o practica generalizata, dar trebuie sa vedem viabilitatea acestor ajutoare si cat de bine sunt tintite 

@ Intr-un singur judet am constatat ca sunt foarte multi oameni care au simultan ajutor de somaj si lucreaza la negru sau un judet in care sunt 128 de oameni care lucreaza cu contract si incaseaza si ajutorul de somaj

 @ Nu pot sa nu constat nereguli de fond in alocarea banilor 

@ Se imprastie bani cu nemiluita fara sa aiba un sistem de control 

@ Deci pana la sfarsitul anului trebuie sa punem la punct sistemul de asistenta sociala astfel incat sa nu mai fie o zona a risipei fara limite.

UPDATE:

 

@ Aparatul bugetar al Romaniei este unul extrem de ineficient:

-la inceputul lui 2005, aveam cheltuieli de 17 miliarde de lei; In anul 2010, cheltuieli de 43,6 miliarde de lei. – Adica, in 5 ani, este mai mult decat o dublare. A fost perioada anagajarii fara limite, a acordarii sporurilor fara limite. Un proces de reformare a statului nu poate fi conceput in aceste conditii.

@ In economia reala sunt 3 milioane de salariati care trebuie sa ia in spate obligatiile pentru bugetari si pensionari. Nu putem continua asa. 3 mil de oameni trebuie sa cotizeze pentru salarii a 1,3 milioane de bugetari si 6 milioane de pensionari. Nu se poate. Trebuie sa facem ceva pentru a evita colapsul.

@ Dar trebuie bani si pentru spitale, scoli, armata, interne. Sfarsitul e in 2013! Daca continuam in ritmul acesta, avem timp sa ajungem in situatia Greciei

 UPDATE:

 

@ Marind fiscalitatea era inevitabil un nou acord de imprumut pe alti doi ani, dar este un imprumut mai mare care a fost evaluat la 30 miliarde de euro (28,43 miliarde de euro exact).

 

@ Romania ar ajunge in 2013 la un nivel de indatorare de 67% din PIB, cam cat doua bugete anuale. In prezent, nivelul de indatorare este de 31% si va junge la sfarsitul anului la 36% si il vom suporta greu.

 

@ Optiunea noastra a fost optimizarea consumului, cheltuielile sunt excesive. Nu imi puneam aceasta problema daca nu as fi constatat ca in sistemul social facem multa risipa, ca in sistemul de pensii avem multi oameni asupra carora exista suspiciuni de ce au dobandit statutul de pensionare de invaliditate. Sunt zeci de mii de oameni care au venit in avalansa catre aceasta solutie, pe o buna intelegere cu medicii, cu cei de la Ministerul Muncii.

 

@ In nici un caz aceste masuri anuntate nu vor fi suficiente daca nu vor fi acompaniate cu masuri de sustinere a economiei. Ele vor trebui gandite de Guvern. Vreau ca, intr-o intalnire cu Guvernul sa vad restul masurilor si dupa aceasta discutie voi sta la dispozitia pensionarilor, sindicatelor.

 

@ Nu cred ca cineva crede ca n-am evaluat sau estimat reactia publica a pensionarilor si a bugetarilor. E dreptul oamenilor sa protesteze dar imi doresc sa nu pice in interiorul proceselor democratice de protest, esential ar fi ca cei care deja au chemat liderii sociali pentru indicatii, cei care au introdus intr-un grup de pensionari un grup prediuspus la violenta sa renunte la acest joc pentru ca e unul periculos.

 

@ Le transmit public un mesaj: sa nu incerce sa creeze un climat de violenta, fara sa se recurga la provocari. Nu o spun intamplator, vorbesc pe ceea ce stiu – exista politicieni care cred ca a stimula violenta este solutia si vreau sa le spun ca nu este in regula.

 

@ Nu cred ca ar trebui sa demisioneze Guvernul Boc. Ultimul lucru de care avem nevoie este un guvern cazut. Eu mi-am asumat iesirile publice pentru ca nu am vocatia lasului. Nu a folosit la nimic cand s-a dat faimoasa lege a pensiilor; in campanie am spus – fondul de pensii este in colaps, cand am intors la Parlament salarizarea diplomatilor am primit-o la fel inapoi. Vreau sa va spun ca – si nu ma scuz, ca sunt parte a clasei politice, nu ma asez in nori – am obligatia sa-mi asum parte din solutii. Cum ati vedea un pres care sta ascuns si nu spune nimic?

 

@ Sigur ca e posibila renegocierea Acordului cu FMI. Spunem: populatia nu accepta, si o sa pierdem transa din iunie. Consecintele le stiu.

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult