Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Troc PDL-PNL pentru un mandat de judecator constitutional

Troc PDL-PNL pentru un mandat de judecator constitutional

scris de Ziua Veche
2 afisari

De cateva zile s-au ascutit cutitele in lupta pe care o duc PNL, PSD si PDL pentru posturile de judecator la Curtea Constitutionala, care se vor elibera din vara avand in vedere ca trei magistrati sunt pe punctul de a-si finaliza mandatele in luna iunie. Pentru cele doua posturi de judecatori care vor fi numiti de Camerele Parlamentului exista doar doi posibili pretendenti: liberalul Teodor Melescanu si social-democratul Valer Dorneanu. Teoretic, disputa se da intre PSD si PDL la negocierile pe algoritmul parlamentar. Social-democratii sustin ca ar fi randul lor sa faca nominalizari si aceasta pentru ca ultimele numiri au apartinut PDL.

La polul opus surse parlamentare din PDL au declarat pentru ziuaveche.ro ca, in realitate, nu exista nici un algoritm al numirilor pentru Curtea Constitutionala si ca totul se ia de la zero. Sursele noastre au precizat ca exista posibilitatea ca, la schimb, PNL sa ajute PDL la revocarea lui Mircea Geoana si sa primeasca sprijin pentru numirea lui Teodor Melescanu la Curtea Constitutionala. O alta varianta de scenariu sustinuta de un senator al PDL ar fi: „sefii vor impune doi reprezentanti de-ai nostri, unul numit de Camera Deputatilor si altul de Senat, aceasta tinand cont de majoritatea pe care noi (n.r. – PDL ) o avem impreuna cu UDMR”. In cazul in care planurile PDL vor fi incununate de succes, actuala putere va avea cinci judecatori din totalul de noua de partea lor. Un senator al PSD a incercat sa ne explice care este miza acestor jocuri si negocieri ce se fac. „Curtea Constitutionala a transat, in ultimele luni, conflicte de natura politica intre institutii ale statului, cele mai dese fiind intre Guvern-Presedintie, Parlament-Presedintie si a fost si o cauza in care a fost vorba de Consiliul Superior al Magistraturii”, ne-a declarat un senator pesedist, jurist de profesie. Aceeasi sursa ne-a spus ca toate aceste lucruri se intampla deoarece institutiile si persoanele care conduc aceste institutii nu se pricep sa citeasca asa cum trebuie Constitutia. Sursa citata considera ca modalitatea in sine de numire a membrilor Curtii Constitutionale este gresita. Legea actuala de functionare a Curtii Constitutionale prevede ca un judecator este numit cu majoritatea simpla a plenului unei Camere, adica jumatate plus unu din numarul voturilor exprimate. Cei trei judecatori carora le expira mandatele au fost numiti dupa cum urmeaza: Ioan Vida de Camera Deputatilor, Nicolae Cochinescu de Senat, Petre Lazaroiu de Presedintie.

0 comentariu

Pribeagul 27-02-2010 - 13:00

3.Cum de face ca intr-un stat independent, suveran si unitar, cum este Romania, care n-a ramas dator nimanui, se poate intimpla situatia urmatoare :
« Din profitul net de peste 70 de milioane de euro inregistrat anul trecut , Banca Nationala a Romaniei isi va imbogati in curand parcul auto cu 12 masini de teren pentru care va plati 996.720 de euro. Intrebati daca suma de un milion nu este in contradictie cu situatia actuala a economiei nationale, sau a statului, care se imprumuta pentru a plati pensiile si salariile, oficialii BNR subliniaza ca situatia este foarte simpla: fie cheltuiesc banii pe care ii au, fie ii distrug, pentru ca statului nu ii pot da bani.
„BNR este o institutie unica. BNR nu poate, prin lege, sa ajute statul cu bani. Acesti bani nu sunt de la bugetul de stat, ci sunt ai bancii centrale. Noi nu putem nici sa construim poduri sau scoli, nici sa dam bani pentru pensii. Daca acesti bani nu sunt cheltuiti, ei trebuie sa fie distrusi. Banii BNR nu au voie sa iasa din interiorul BNR”, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.”

Aceasta in timp ce, cu toate ca de multi ani ne invirtim in jurul aceleiasi productii, avem una din cele mai mari dobinzi de referinta, iar inflatia variaza cum are chef.

Toate acestea te fac sa te intrebi ce carti n-ai citit, ce teorii nu ti-ai insusit corect, unde ai gresit, sau daca nu cumva esti un actor intr-un teatru al absurdului.

Pribeagul 27-02-2010 - 13:01

2.Cum se face ca 80% dintre romani au, de zeci de ani, pot spune de secole, salarii de 200-300 euro/luna, in timp ce altii, putini, au ce nu si-ar fi imaginat vreodata?

roadrunner 27-02-2010 - 13:54

1. Nimeni nu este obligat sa te intretina in baza numarului de carti pe care le-ai citit.

2. Uitindu-ma la lista de lecturi, imi imaginez varza din capul tau. Arunca imediat la gunoi: Sartre, Tolstoi, Kant, Marx, Mann.

Incearca Locke, F.A.Hayes, Ayn Rand, Ron Paul.

ValVerde 27-02-2010 - 14:46

Exista desigue raspunsuri detaliate la fiecare din intrebarile d-vs. Sint explicatii economice, fara a implica teorii conspirationiste sau paranoia nationala.

Eu cred ca exista un raspuns scurt, care fara sa adreseze detalii, acopera destul de bine gama de intrebari.

Raspunsul este:

Pentru ca sistemul capitalist si economia de piata au legi obiective aspre. Capitalismul nu e un sistem social si nu incearca distributia egala a resurselor (asta e comunismul si stim cu totii cum s-a terminat).
Capitalismul nu e un sistem egalitar dimpotriva, este un sistemul care plaseaza cel mai bine indivizii si lucrurile la adevarata lor valoare.

Stiu ca in Romania exista multa dezamagire odata cu adoptarea economiei de piata, dar eu cred ca nu capitalismul ca sistem este vinovat, ci implementarea lui defectuasa (unde este cazul) pe de o parte, iar pe de alta parte, incapacitatea unui larg segment al populatie de a se adapta si creste individual.
Sint lucruri neplaut de ascultat, dar cred ca sint adevarate.

Despre Soros, e foarte simplu, el este un investitor abil cu un mare capital la dispozitie, capital pe care l-a dobindit legal, din tranzactii absolut legale si in linie cu regulile economiei de piata. El este deosebit de abil in a exploata slabiciunile economice ale tarilor prost guvernate. Sa nu va imaginati ca Soros se trezeste intr-o dimineata si spune…”azi am sa distrug Australia” si se duce sa o faca. Conditiile pentru interventia lui au fost deja create de proasta administrare a economiilor pe care le ia el in colimator. Si inca ceva ce nu se stie…exista milioane ca Soros, care fac exact acelasi lucru, la o scara mai mica. El iese in evidenta prin riscul pe care e gata sa-l ia si prin succesele lui anterioare.

Tipul de la Banca Nationala care a zis ce a zis, e un idiot in modesta mea opinie.

ValVerde 27-02-2010 - 14:59

„”Financier George Soros has warned EU ministers he believes the future of the euro and Eurozone is in doubt.

The billionaire trader, speaking through the Financial Times, said the currency could fall apart unless Euro-zone nations create both a central bank and a treasury.

He said the 2008 financial crash had revealed flaws in the structure of European institutions.

He warned a Treasury is required to be in place in times of crisis, not so much to tax citizens, but when the financial system is in danger of collapsing.

He said while the central bank can provide liquidity, only a Treasury can deal with problems of solvency.

Soros also claimed that makeshift assistance to countries such as Greece, Spain, Italy, Portugal and Ireland would lead to bigger problems for the future of the euro.

He recommended a well-organised Euro-bond market, but said political will to get it established would prove to be a problem. „”

Soros spune UE ca sistemul lor este defectuos. Ii avertizeaza ca Euro este in pericol daca nu infiinteaza echivalentul unei Banci Nationale care sa manevreze situatiile de criza.

De asemenea, ajutorul europei pentru state ca Grecia, Spania Portugalia, vor crea mai multe probleme decit vor rezolva.

Nu se poate spune ca Soros nu i-a prevenit. Acum, daca UE nu face nimic, e loc pentru Soros sa faca niste bani pariind ca Euro va cadea.

Mi-am mai dat cu parerea pe aici ca e timpul sa va schimbati economiile in $.

Adrian D 27-02-2010 - 18:35

De ce sa mai pierdem timpul si comisioanele de schimb valutar? Io zic sa trecem deja la Yuani!
Ia uite aici: http://www.independent.ie/business/world/concern-over-hot-money-as-chinas-cash-reserves-hit-16-trillion-1325003.html

Pribeagul 27-02-2010 - 20:43

[quote name=”roadrunner”]

1. Nimeni nu este obligat sa te intretina in baza numarului de carti pe care le-ai citit.

2. Uitindu-ma la lista de lecturi, imi imaginez varza din capul tau. Arunca imediat la gunoi: Sartre, Tolstoi, Kant, Marx, Mann.

Incearca Locke, F.A.Hayes, Ayn Rand, Ron Paul.[/quote]

Alergatorule,

1. Remarc insistenta cu care vrei sa ma faci sa crezi ca stau cu mina intinsa. Nu este cazul, lucrez de zeci de ani cu pasiunea lui Sisif si, material, sunt un pic mai bine rasplatit decit el. El este singur cu stinca si muntele, eu cu… societatea.
2. N-as vrea sa crezi ca am citit respectivi autori din scoarta-n scoarta, ca le-am retinut ideile, ca am fost si m-am intors din… stele. Descrierea a fost doar o ilustrare a eforturilor pe care le face omul pe caile cunoasterii si a neputintei lui de a intelege ce se intimpla si mai ales a imposibilitatii lui de a corecta situatiile nedrepte.

Multumesc pentru sugestii, simt ca pe foaia mea nu prea mai incap alte rinduri, semn ca trebuie sa ma pregatesc sa citesc in alte zone. Chiar asa, nu-mi dau seama cum a putut sa-mi dispara acea placere de a devora pur si simplu viata din carti.

Pribeagul 27-02-2010 - 21:07

Stimate Domn,
mi se pare o ciudatenie faptul ca statele nu se pot apara de omul si organizatiile tip Soros.

Deasemenea, mi se pare o ciudatenie ca statele pot sa faca greseli care sa le puna in pozitia de a se apara de tipul Soros.

Este o ciudatenie ca tipul Soros poate exista, prolifera si atenta la siguranta statelor.

Tipul Soros atentind la siguranta monetara a statelor, atenteaza la siguranta cetatenilor.

Pai ce facem? Ne ocupam de bunastarea si fericirea ciinilor si lasam cetatenii la mina lui Soros!?

Tipul Soros are, vorba lui roadrunner, his „own” right, cetateanul are his own right, cum rezolvam problema?

Retin ca ati spus sa nu ne bazam pe moneda noastra si pe euro, ci pe moneda statului care are datorii de triloane de $. Ca un facut, zilele aceste $ a crescut, combstibilii si ei; ce mai, se pare ca va fi o… fericire.

Noroc ca n-am problema alegerii valutei in care sa-mi chimb rezervele banesti.

ValVerde 28-02-2010 - 00:26

Dar statele se pot foarte usor apara de investitorii de tip
Soros. Tot ce au de facut e sa promoveze o poltica monetara sanatoasa, in conformitate cu pricipiile economiei de piata, care nici macar nu sint greu de inteles.
Politicienii trebuie sa abandoneze masurile populiste si sa mentina disciplina financiara. Din pacate, asta nu atrage voturi, asa ca politicienii din toata lume se gindesc mai mult la urmatoarele alegeri decit la cum guverneaza.
Inca un motiv pentru care Bancile Nationale au un grad mare de independenta. (E adevarat ca guvernul nu poate imprumuta de la Banca Nationala- vorbesc in general, nu cunosc legile specifice din Romania)

Va dirijati dezamagirea in directie gresita, nu e Soros sau cei ca el care zguduie economiile nationale, sint proprii guvernanti si pina la urma cetatenii care i-au pus in functii.

Exista o alta metoda de a se apara de cei ca Soros, abandonati economia de piata. Nu cred ca v-a placut sub comunisti, asa ca nu asi recomanda-o.

Prefer Dolarul ca moneda in care sa va tineti economiile pentru ca am incredere in economia SUA.
Nivelul datoriilor este irelevant (intre anumite limite, bineinteles) cind economia e asezata pe fundamente sanatoase.
Reversul exemplului sint economiile comuniste, inclusiv cea a Romaniei, care avea datorii zero si tot a colapsat.

Combustibilii au crescut odata cu dolarul. Personal (pentru ca traiesc in SUA) asi fi preferat ca dolarul sa ramina slab inca ceva timp de acum incolo.

ValVerde 28-02-2010 - 00:31

„De ce sa mai pierdem timpul si comisioanele de schimb valutar? Io zic sa trecem deja la Yuani!”

Americanii si chinezii sint intr-un matrimoniu din care nu pot iesi. E precum la catolici…iti place, nu-ti place, ramii casatorit!

oblioo 28-02-2010 - 04:52

Candva, hotii de buzunare din autobuz bagau mana in buzunarul cetateanului.
Acum, Soros este cu mana in buzunarul Greciei, iar Grecia este cu mana in buzunarul Germaniei.

1 2 3

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult