Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Tudose, discuţii cu miniștrii Apărării, ministrul Economiei și șeful SMG pe teme de înzestrare

Tudose, discuţii cu miniștrii Apărării, ministrul Economiei și șeful SMG pe teme de înzestrare

scris de R. C.P.
55 afisari

Premierul Mihai Tudose s-a întâlnit, miercuri, la Palatul Victoria, cu ministrul Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu, ministrul Economiei, Mihai Fiforn, și cu șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă.

„Avem în bugetul pentru 2017 cei 2% din PIB pentru Apărare, pe care ne-am angajat să îi cheltuim în scopul înzestrării Armatei Române. Ne respectăm acest angajament, atât în raport cu partenerii NATO, cât și cu așteptările și nevoile militarilor noștri”, a subliniat Tudose, conform unui comunicat al Executivului.

Potrivit sursei citate, premierul și cei doi miniștri „au analizat necesarul de înzestrare a Armatei, în raport cu capacitatea actuală și viitoare a industriei românești de apărare”.

La întâlnire a participat și șeful Statului Major General al Armatei „pentru o mai bună coordonare a necesarului și priorităților de înzestrare”, după cum precizează sursa citată.

Potrivit surselor, cei patru oficiali discută pe teme de siguranță națională și înzestrare.

Întâlnirea are loc la o zi după ce o agenție a Pentagonului a anunțat că Departamentul de Stat american a aprobat o posibilă vânzare de sisteme de rachete de apărare Patriot către România în valoare de 3,9 miliarde de dolari.

În acest context, ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a declarat, la Digi 24, că  această întâlnire era programată de săptămâna trecută şi a precizat că în acest moment discuţiiile sunt într-o etapă inermediară.

”Legat de anunţul făcut de Agenţia de Cooperare pentru Apărare şi Securitate, apreciem că este extrem de important pentru realizarea programului de înzestrare a Armatei aşa cum el a fost gândit pentru perioada 2017-2026. La momentul acesta suntem într-o etapă intermediară. Pentru a finaliza discuţiile este nevoie de aprobarea congresului şi, sigur, de discuţii cu cei care sunt implicaţi în acest proiect”, a declarat Ţuţuianu.

Referitor la tipul de rachete pe care partea română vrea să le achiziţioneze, ministrul Apărării a precizat că o decizie se va lua după ce vor fi stabilite toate detaliile tehnice şi toate elementele care ţin de acest program ”extrem de important pentru armata României”.

”Când vom avea mai multe date, cu maximă transparenţă vom aduce la cunoştinţă public”, a afirmat ministrul, precizând că sunt evaluate toate variantele posibile.

El a spus că instituţia decidentă în această privinţă depinde de modalitatea în care se realizează tranzacţia.

”Poate fi o soluţie care să meargă spre Parlament, sau nu”, a arătat Ţuţuianu, precizând că CSAT se va pronunţa cu privire la acest aspect înainte de a fi propus un act normativ Parlamentului.

De asemenea, Ţuţuianu a precizat că există o şi ofertă europeană pentru un astfel de sistem de rachete.

”Avem oferte şi de la alte state partenere, le analizăm pe toate şi vom decide aşa cum este mai bine penru securitatea naţională”, a precizat ministrul Apărării.

În ceea ce priveşte retragerea planului de înzestrare a armatei de pe ordinea de zi a şedinţei CSAT, Ţuţuianu a afirmat că el a cerut acest lucru după ce a constatat că documentul depus anterior avea anumite neconcordanţe între alocarea bugetară şi nevoile de înzestrare.

”Eram la trei zile după preluarea mandatului şi am avut nefericitul incident cu cei trei militari decedaţi. Am constatat că documentul depus anterior preluării de către mine a mandatului avea anumite neconcordanţe între alocarea bugetară şi nevoile de înzestrare, respectiv respecatarea pe toată perioada 2017 până în 2026 a procentului de 2% din PIB. Am solicitat, şi domnul preşedinte Iohannis a fost de acord, să retragem acest proiect de pe ordinea de zi şi urmează să-l prezentăm CSAT la prima şedinţă, refăcut cu toate etapele la zi”, a explicat Ţuţuianu.

Planul pentru înzestrarea Armatei a fost retras de pe ordinea de zi a CSAT, pentru că nu respecta cerinţa cu alocarea bugetară de 2% din PIB pentru cel puţin un deceniu, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, precizând că documentul va fi adaptat şi prezentat ulterior în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult