Acasa Actualitate-InternaPolitica interna UDMR ameninţă Coaliţia din cauza modificării Legii Educaţiei

UDMR ameninţă Coaliţia din cauza modificării Legii Educaţiei

scris de P.C.R.
2 afisari

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor avertizează că adoptarea legii care elimină obligativitatea predării geografiei şi istoriei în limba maternă pentru minorităţile naţionale reprezintă un semnal prost şi dacă nu va fi corectat Coaliţia de guvernare nu va mai exista.

Kelemen Hunor

foto: Agerpres

„Este un semnal foarte prost, un semnal foarte negativ pentru colegii noştri care de fiecare dată (…) când e vorba de reciprocitate şi când e vorba de un proiect care pe noi ne afectează dispar. Din acest punct de vedere noi vom discuta în grupurile parlamentare şi este un semnal extrem de prost, care foarte repede trebuie discutat în Coaliţie. Trebuie reglat, corectat, ca să nu afectăm Coaliţia. Dacă nu vrem, atunci nu va mai exista Coaliţia, nu va exista majoritate, nu va exista disciplină, iar niciun proiect pentru Coaliţie, pentru Guvern nu va mai trece”, a declarat Kelemen Hunor pentru Agerpres.

Preşedintele UDMR a arătat că i-a avertizat încă de acum câteva săptămâni pe partenerii de guvernare că acest proiect de lege va fi adoptat tacit de Camera Deputaţilor şi că acest lucru va însemna o problemă în Coaliţie.

„Dacă (n.r. iniţiativa) trece şi de Senat şi dacă majoritatea existentă va deveni inexistentă şi în Senat, în comisii şi în plen, atunci Coaliţia este pusă sub semnul întrebării. Din acest punct de vedere noi nu putem accepta un comportament duplicitar, nici neglijenţa, nici lipsa de disciplină, de responsabilitate, chiulul”, a spus Kelemen Hunor.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, tacit proiectul de lege care elimină obligativitatea predării istoriei şi geografiei în limbile minorităţilor naţionale.

Proiectul iniţiat de deputatul PDL Mircia Giurgiu prevede abrogarea alineatului 8 al articolului 46 din Legea 1/2011 privind educaţia naţională, care stipulează că în învăţământul primar, gimnazial şi liceal cu predare în limbile minorităţilor naţionale istoria şi geografia României să fie predate în aceste limbi, după programe şcolare şi manuale identice cu cele pentru clasele cu predare în limba română, cu obligaţia transcrierii şi a însuşirii toponimiei şi a numelor proprii româneşti şi în limba română.

Iniţiativa a fost adoptată tacit în contextul în care termenul stabilit pentru dezbatere şi vot final, 1 mai 2011, a fost depăşit.

Propunerea a intrat în plenul Camerei cu raport de respingere din partea Comisiei pentru învăţământ, însă nu s-a mai ţinut cont de acesta în condiţiile depăşirii termenului pentru dezbatere. Guvernul nu a transmis Parlamentului un punct de vedere cu privire la acest act normativ.

Proiectul va intra în dezbaterea Senatului, care este for decizional în acest caz.

1 comentariu

Neacsum 18-05-2011 - 11:48

Titlul corect ar fi fost „UDMR SANTAZEAZĂ COALIŢIA!”

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult