Acasa Actualitate-InternaPolitica interna UDMR: Budapesta, ingerinţă în campania electorală din România

UDMR: Budapesta, ingerinţă în campania electorală din România

scris de M.A.
2 afisari

UDMR, prin vocea liderilor săi, Borbely şi Kelemen, condamnă ingerinţa Budapestei în campania electorală din România. În schimb, vicepremierul ungar pentru politica naţiunii, Zsolt Semjen, consideră că disputa dintre Ungaria şi România a fost generată de conflictul actualei majorităţi cu preşedintele Traian Băsescu.

Parlamentul Ungariei (beentheredonethis.blogspot.com)

UDMR: Budapesta, ingerinţă în campania electorală din România (foto: beentheredonethis.blogspot.com)

Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, marţi, la RFI, că vizita preşedintelui Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, în România pune Budapesta într-o situaţie dificilă, deoarece este „o ingerinţă brutală în campania electorală” din România. „Este o decizie greşită a dânsului şi noi am spus de mai multe ori, este o decizie greşită care de fapt pune Ungaria într-o situaţie dificilă, pentru că domnul Kover ştie foarte bine, el chiar dacă vine ca persoană particulară, nu este persoană particulară, este preşedintele Parlamentului Ungariei”, a declarat Borbely pentru RFI, referindu-se la insistenţa lui Kover Laszlo de a veni în România, transmite Mediafax.

Laszlo Borbely vorbeşte despre „o ingerinţă brutală” a lui Kover Laszlo în campania din România: „Noi suntem bucuroşi să vină orice demnitar din Ungaria, pentru că avem relaţii strânse şi, slavă Domnului, şi relaţiile dintre România şi Ungaria sunt bune, dar asemenea vizite sunt o ingerinţă brutală în ceea ce înseamnă aici campania electorală şi o competiţie, pentru că, din păcate, acum avem două partide, plus UDMR, care se bat în campania electorală. Nu avem nevoie de asemenea ingerinţe şi nu va avea niciun efect în ceea ce priveşte voturi suplimentare pentru acest partid (PCM), dar deranjează, şi maghiarii din România sunt înţelepţi şi ei ştiu că asemenea ingerinţe venite din afară de fapt sunt o încercare disperată pentru voturi suplimentare din partea acestui partid al lui Szasz Jeno”.

În opinia lui Laszlo Borbely, premierul ungar Viktor Orban este „într-o situaţie delicată şi dificilă”, pentru că poziţia Guvernului Ungariei şi a Ministerului Afacerilor Externe din Ungaria este foarte clară: au spus că nu se implică în campania electorală din România.

Kelemen Hunor a declarat, luni, că maghiarii din România sunt suficient de maturi ca să ştie cu cine să voteze la alegerile locale, fără niciun „ajutor” din partea preşedintelui Parlamentului Ungariei.

„Am aflat de solicitarea preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului României, Vasile Blaga şi Roberta Anastase, şi cred că ceea ce noi spunem de trei săptămâni, că nu este binevenită o implicare în campania electorală din România din partea preşedintelui Parlamentului Ungariei, se susţine în continuare. Ei sunt de acord cu ceea ce am spus noi până acum. Este o competiţie internă la noi, dar cred că maghiarii din România sunt destul de maturi ca să ştie fiecare om care merge la vot, cu cine să meargă mai departe, fără un «ajutor» din partea lui Kover Laszlo. Subliniez că noi nu ne bucurăm şi chiar credem că nu este binevenită o implicare în această competiţie internă”, a spus Kelemen Hunor.

Comentând disputa dintre Ungaria şi România pe tema reînhumării poetului maghiar Jozsef Nyiro în Transilvania, vicepremierul ungar pentru politica naţiunii, Zsolt Semjen. a declarat că aceasta a fost generată de situaţia politică din România. Când majoritatea guvernamentală social-liberală din România a atacat Ungaria, aceasta l-a atacat de fapt pe preşedintele Traian Băsescu şi Partidul Democrat Liberal de opoziţie, a afirmat Semjen. Ei nu vor să susţină relaţiile de prietenie care s-au dezvoltat între Băsescu şi premierul ungar Viktor Orban, a adăugat el.

Semjen a declarat că este în interesul fundamental al Ungariei să găsească un compromis cu România.

„Suntem dependenţi unii de alţii; cu alte cuvinte, Ungaria şi România, ungarii şi românii au o istorie comună. Acest lucru nu trebuie subordonat … politicii”, a adăugat Semjen.

Reînhumarea lui Nyiro ar însemna de fapt aducerea unui omagiu scriitorului şi oricine are dreptul la aşa ceva indiferent de afilierea politică, a conchis Semjen. El a declarat, de asemenea, că noile legi precum acordarea de cetăţenie ungară maghiarilor care trăiesc în afara graniţelor Ungariei şi unificarea naţiunii în acest fel vor ajuta la vindecarea „rănilor Trianonului”.

Zsolt Semjen a declarat pentru postul public de televiziune M1 că naţiunea ungară a fost dintotdeauna unită graţie limbii, moştenirii culturale şi istoriei sale. Unitatea a fost distrusă prin mijloace juridice după Trianon, dar acordarea cetăţeniei în prezent o poate reinstaura, a adăugat el.

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a declarat că insistă să vină în România marţi, după ce luni preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului de la Bucureşti, Vasile Blaga şi Roberta Anastase, i-au cerut să îşi amâne vizita după alegerile locale, relatează MTI.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult