Acasa Actualitate-InternaPolitica interna UDMR: Romania nu e stat national

UDMR: Romania nu e stat national

scris de Ziua Veche
0 afisari

.Marko Bela a declarat vineri, la RFI, ca formatiunea pe care o conduce sustine in continuare cerinta eliminarii sintagmei de “stat national” din Constitutia Romaniei, iar in privinta structurii parlamentului, aceasta se declara pentru un parlament bicameral, format din Camera Deputatilor si Senat.
In opinia liderului UDMR, Senatul ar trebui sa fie “o camera a regiunilor sau a judetelor”, iar senatorii sa fie alesi pe liste de partide sau la propunerea partidelor, dar modalitatea de alegere si de reprezentare si atributiile ar trebui sa fie diferite, potrivit Agerpres. “In unele cazuri, Camera Deputatilor ar trebui sa aiba cuvantul decisiv si probabil Senatul sa aiba un rol de control, de monitorizare a acestei activitati politice a Camerei (…) Astfel de sisteme functioneaza si ceea ce este important, ca in mare parte a Europei, cel putin in tarile mari: Germania, Italia, Spania, Polonia, Marea Britanie, peste tot sunt sisteme bicamerale si in plus, noi insine avem o astfel de traditie”, a mai adugat Marko Bela. El a vorbit si despre faptul ca, in cadrul unui proces de modificare a Constitutiei, va trebui sa se gandeasca o reforma generala a institutiilor, inclusiv a guvernului, caruia ar trebui sa I se dea dreptul sa adopte ordonante de urgenta sau sa-si asume raspunderea pe anumite legi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult