Acasa Actualitate-InternaPolitica interna UDMR se bate pentru scoaterea “statului national” din Constitutie

UDMR se bate pentru scoaterea “statului national” din Constitutie

scris de Ziua Veche
3 afisari

.Maghiarii vor insista in discutiile cu pedelistii pentru eliminarea din Constitutie a sintagmei de “stat national”, a aratat vineri liderul UDMR Marko Bela. “Incet, incet nu-si are rostul aceasta definitie. Deja recunoastem, prin diferite dispozitii, inclusiv incluse in Constitutie, ca avem comunitati nationale minoritare, de o alta limba si identitate.


 

Ideea ca Romania ar fi statul unei singure natiuni, identitati, nu-si mai are rostul. Noi sustinem eliminarea acestui caracter de ‘national’, nu ‘unitar’. Va spun sincer ca eu sunt extrem de sceptic si nu vad cum am putea intruni o majoritate in legatura cu aceasta modificare”, a recunoscut Marko, citat de Mediafax. El a insistat si asupra faptului ca proiectul UDMR de reorganizare teritoriala se bazeaza pe ratiuni de ordin.

“Intr-adevar, vrem redesenarea regiunilor de dezvoltare economica, dar eu cred ca nu noi gandim pe criterii etnice, cei care spunem ca din punct de vedere economic ar fi foarte coerenta o regiune cu Covasna, Harghita si Mures. Si Muresului i-ar conveni, dupa parerea mea, ca sa nu fie in competitie cu Brasovul, cu Sibiul, spre exemplu, ci sa fie in competitie cu Harghita si Covasna, ca aici, in aceste regiuni, exista si o competitie”, a declarat Marko Bela, explicand: “Deci, cei bogati ii suprima, nu in mod voluntar sau intentionat, ci pur si simplu prin proiecte mai viabile, printr-o sustinere financiara mai consistenta, ii suprima pe cei saraci. De aceea, dupa parerea mea, si Muresului, din punct de vedere al interesului economic, i-ar conveni sa fie in competitie cu Covasna si Harghita, care sunt judete, din pacate, mai sarace decat Muresul, decat sa concureze, sa fie in competitie cu Brasovul, cu Sibiul. Deci aceasta e ratiunea, noi gandim pe ratiuni economice si nu neg ca si in ceea ce priveste traditiile, ne intereseaza traditiile, dar nu intamplator s-a creat aceasta zona numita Tinutul Secuiesc, pe baza crearii candva, in istorie, a acestei zone, stau si considerente economice”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult