Acasa Actualitate-InternaPolitica interna UDMR se ţine cu dinţii de putere. Vezi ce a spus Marko Bela la Tg-Mureş

UDMR se ţine cu dinţii de putere. Vezi ce a spus Marko Bela la Tg-Mureş

scris de D.S.S.
9 afisari

Marko Bela

Marko Bela

Marko Bela, preşedintele UDMR, a declarat, sâmbătă, la Consiliul Reprezentanţilor Unionali de la Târgu Mureş, că reprezentanţii Uniunii au „toate motivele” să menţină actuala coaliţie guvernamentală.

Marko Bela a spus că UDMR şi-a ţinut şi îşi ţine cuvântul dat, iar acordurile din cadrul coaliţiei sunt importante şi avantajoase pentru comunitatea maghiară.

El a exemplificat cu Legea educaţiei, în forma în care a fost adoptată, precizând că s-a reuşit atingerea acestui obiectiv datorită solidarităţii din coaliţia guvernamentală în care se regăseşte UDMR.

În acest moment, avem toate motivele să menţinem acest acord al coaliţiei. Să nu dăm cu piciorul în el, cât timp există reciprocitate„, a spus Marko Bela, adăugând că această atitudine a Uniunii depinde „de cum se ţin şi ei (partenerii de coaliţie) de cuvântul acordului„.

Preşedintele UDMR a spus că în prezent s-a cristalizat un oarecare consens în UDMR, referitor la priorităţile anului 2011, iar proiectul de lege privind statutul minorităţilor naţionale se regăseşte între acestea.

Am reuşit să includem Legea minorităţilor. În zilele următoare, o săptămână-două, sper că vom putea demara discuţii în comisiile de specialitate şi în această sesiune parlamentară să le ducem la bun sfârşit. Bineînţeles că vor apărea opinii divergente, dar există şanse ca până la sfârşitul sesiunii parlamentare să treacă„, a spus Marko Bela.

El a arătat că, în ceea ce priveşte Legea educaţiei, care a fost deja promovată, preocuparea UDMR este ca aceasta să fie implementată rapid şi bine, iar până la începutul noului an şcolar copiii maghiari să poată ţine în mână noile manuale în limba maternă, de Geografie şi Istorie.

Pe agenda Uniunii şi a coaliţiei se mai află modificarea Legii electorale, care este o chestiune-cheie pentru maghiarii din Transilvania, dar şi pentru UDMR, a spus Marko Bela, arătând că a analizat problema şi crede că trebuie asigurate o conducere locală bună şi eficientă şi un Parlament de calitate, având în vedere că este posibil ca după ultimele alegeri să nu fi crescut calitatea acestuia.

Potrivit lui Marko, în coaliţie există deja un acord referitor la alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, iar soluţia ar fi un sistem care să dubleze această prevedere cu o listă naţională în circumscripţiile electorale, pentru a păstra un echilibru.

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat sâmbătă că este nevoie ca partidele de opoziţie să îşi clarifice poziţia privind drepturile minorităţilor, pe lângă „cântecul de sirenă”.

Marko Bela a spus că UDMR a fost în coaliţie cu ambele partide mari din opoziţie, guvernând împreună cu PNL şi sprijinind un Guvern PSD, şi că atunci s-au obţinut şi rezultate.

„Dar la fel de valabil este faptul că, din când în când, fiecare din partidele româneşti îşi modelează nu numai retorica, ci şi poziţia„, a spus Marko Bela.

El le-a cerut, în acest context, partidelor de opoziţie ca, pe lângă „cântecul de sirenă”, să-şi clarifice poziţia referitoare la Legea învăţământului.

Ştim că se comportă altfel în opoziţie decât când sunt împreună cu noi, dar n-ar fi trebuit să ajungem până acolo încât să atace la Curtea Constituţională prevederi legate de drepturile minorităţilor. Eu aş aştepta clarificări pe această temă, pe lângă cântecul de sirenă„, a spus Marko Bela.

Vicepremierul a subliniat că, în politica UDMR, primează reprezentarea intereselor comunităţii maghiare.

Eu ţin cu dinţii nu de un partid sau altul, ci să ajungem într-o situaţie în care să putem servi comunitatea şi interesele comunităţii noastre, căreia i-am jurat credinţă eternă„, a conchis liderul UDMR.

Preşedintele UDMR a declarat sâmbătă că dacă cineva dă bani pentru înfiinţarea unui nou partid maghiar în Transilvania, „cumpără boală”, pentru că se poate ajunge la dezbinarea comunităţii maghiare.

Marko Bela a spus că, în ultimii 20 de ani, relaţia româno-ungară a depins şi de UDMR, iar din acest motiv „politica cea mai benefică” n-ar fi să se încerce subminarea poziţiei Uniunii, prin susţinerea înfiinţării unui alt partid maghiar în Transilvania, pentru că se poate ajunge la dezbinarea comunităţii.

El a subliniat că, prin înfiinţarea unui nou partid maghiar, există pericolul dezbinării comunităţii maghiare din Transilvania, ceea ce ar constitui „o boală” atât pentru comunitatea maghiară din Transilvania, cât şi pentru Ungaria.

Borbely spunea că este îngrijorat de faptul că Laszlo Tokes intenţionează să înfiinţeze un nou partid maghiar în Transilvania, Partidul Popular Maghiar din Ardeal (PPMA), la scurt timp după ce a candidat pe listele europarlamentare ale UDMR, arătând că existenţa mai multor partide maghiare este contraproductivă.

Delegaţii la Congresul Reprezentanţilor Unionali (CRU) convocat sâmbătă la Palatul Culturii din Târgu Mureş au pe ordinea de zi teme precum pregătirea Congresului UDMR, dar şi dezbaterea modificărilor statutului şi programului Uniunii.

7 comentarii

urbos 12-02-2011 - 16:06

Ca si Basescu, dar din alte motive, bozgorii nu se mai gandesc ca vor mai parasi vreodata puterea in Romania. Dementul de la Cotroceni se viseaza dictator, cu familia lui de taraturi si cu sleahta lui de slugi, dar bozgorii au alt plan. E clar ca nu prea mai au cale de intoarcere, caci nu mai intra in Parlament la orice alegeri viitoare, asa ca scopul ramanerii la putere este obtinerea independentei Harcov, adica ruperea tarii. Asta nu se poate face decat pe un fond de criza acuta si de dezastru, atat economic cat si din punct de vedere al libertatilor si drepturilor democratice. De aceea ramanearea la putere a lui Basescu le este utila in cel mai inalt grad.
Cu un dement la putere, dictator, de rasul lumii, intr-o tara distrusa, bozgorii vor putea emite in sfarsit orice pretentii.
Si cine sa nu-i creada?

Morkova Vesela 13-02-2011 - 04:20

PRESEDINTELE BASESCU DECRETEAZA – In semn de înaltă apreciere pentru contribuţia avută în domeniul cercetarii sexului oral, ca si pentru talentul şi originalitatea dovedite în schimburile de idei, se inalta Huhu Ciu la Ordinul Serviciul sexual în grad de cavaler. Are dreptul la deviza „Eu pup poala popii” si blazon infatisand un pumn cu degetul mijlociu extins vitejeste.

Intervievat prin surpriza, Huhu Ciu a declarat, printre altele: „Cum adica cum imi plac ouale??? Mangaiate, bineinteles!” De asemenea a recunoscut ca planuieste sa-si schimbe numele dupa renume, si anume in Huhu Sexual. Firma de pasta de dinti Crest se intereseaza indeaproape de evolutiile proaspatului cavaler, directorul acesteia pt Europa declarand: „A venit vremea pt o pasta de dinti ecologica si 100% reciclabila”.

Didos 13-02-2011 - 08:10

Am mai spus: deoarece PDL este in cadere libera, UDMR va parasi curand corabia care se scufunda, pentruca nu mai are ce castiga de aici Ramane sa vedem care vafi pretextul. Sunt curios sa vad cu ce va momi USL UDMR-ul pentu a grabi lucrurile si sa-i primeasca,cu surle si trambite , in bratele lor. Adevar va spun :USL nu este cu nimic mai buna ca PDL, nu are coloana vertebrala ; deja se compromit schelalaind si gudurandu-se pe langa UDMR. La randul lor cei de la UDMR se fac ca se lasa greu, precum o pudica fecioara. Ce circ penibil si trist fac politicienii romani pentru a ramane ,sau a ajunge la cascaval ! Sa nu creada insa ca noi spectatorii, suntem orbi si surzi si nu intelegem nimic! Sa nu creada ca noi credem ca ei iubesc la nebunie poporul roman si se zbat pentru binele lui. In 20 de ani ne-am lamurit; nu ne mai pot insela si minti!

urbos 13-02-2011 - 17:37

Rahatii basisti canta prohodul PNL de multa vreme, deci canta la alta masa. Alianta asta n-are decat un singur scop, sa-l darame pe Dement.
Nu te mai gandi la bozgori, ca aia nu mai pleaca de langa PDL decat odata cu realizarea dorintei lor de dezmembrare a tarii.
Ideea e sa se ia cateva voturi izolate de la javre mai mult sau mai putin nemultumite si sa cada guvernul, apoi sa-l suspende si sa-l demita pe Scelerat. Dupa manevra asta, alianta nu va ramane in forma asta decat cateva luni, in mod exceptional vreun an, cat dureaza reparatiile imediate necesare in urma distrugerilor facute de lepra Basescu si sleahta lui.

GEORGEVICI MIHAIL 13-02-2011 - 10:06

Prea am mers timp de douăzeci de ani numai pe orizontală !
http://www.youtube.com/watch?v=8JHT2eFQdWc

Aolica 13-02-2011 - 14:14

Bula umbla prin padure cautand ciuperci. Ajunge la marginea unei poienite unde doua femei culegeau afine sporovaind, de barbati bineanteles:
– Mie imi plac ungurii, zice prima, ca o au scurta si mladioasa, si se satura repede.
– Mie imi plac mexicani, zice si a doua, ca o au lunga si subtire de te gadila pe la buric.
Bula, neatent, calca pe o crenga care trosneste facand zgomot. Femeile speriate intreaba intr-un glas:”cine-i acolo?” ?Raspunsul veni promt:”Attila Gonzales!!!”

Huhu Ciu 13-02-2011 - 18:44

:))))))

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult