Acasa Actualitate-InternaPolitica interna UDMR vrea comasarea alegerilor

UDMR vrea comasarea alegerilor

scris de P.C.R.
2 afisari

UDMR susţine comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale pentru că astfel s-ar face economii la buget şi ar fi o prezenţă mai mare la vot.

Kelemen Hunor, presedinte UDMR

Kelemen Hunor, presedinte UDMR (Agerpres)

„Am atins acest subiect şi într-o şedinţă a Coaliţiei şi noi am spus că, din punctul nostru de vedere, este o soluţie bună. Chiar noi, mai demult, am propus acest lucru, chiar în 2008, şi unii au susţinut, alţii nu au susţinut. Acum nu vreau să spun cine a susţinut şi cine nu”, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor.

„Este o chestiune economică, financiară. Faci o singură campanie şi, din acest punct de vedere, pentru toată lumea este foarte limpede că, în astfel de situaţii, de criză financiară şi economică, o singură campanie electorală înseamnă o economisire, atât în ceea ce priveşte bugetele locale, cât şi bugetul naţional. Din acest punct de vedere trebuie susţinută o astfel de iniţiativă”, a afirmat Kelemen. El a arătat că un alt aspect pozitiv îl reprezintă mobilizarea oamenilor la vot.

El a mai spus că rămâne întrebarea dacă alegerile locale vor fi „împinse” către alegerile parlamentare sau invers.

„Din punct de vedere al Constituţiei, este mult mai uşor să împingi alegerile locale până în toamnă decât să aduci alegerile parlamentare în vară, fiindcă acesta ar însemna dizolvarea Parlamentului, care nu este un lucru foarte uşor”, a adăugat Kelemen Hunor.

Premierul Emil Boc a declarat, marţi, că, teoretic, este posibilă comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare în anul 2012, însă oportunitatea acesteia va fi analizată în coaliţie, care va lua o decizie în acest sens.

Eurodeputatul PDL Cristian Preda scrie, miercuri, pe blogul său, că probabil consensul va fi realizat în jurul păstrării bicameralismului, dar cu reducerea însemnată a numărului de parlamentari şi precizează că susţine comasarea localelor cu legislativele, simultan cu renunţarea la pragul electoral.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult