Acasa Actualitate-InternaPolitica interna UMF Târgu Mureş: UDMR a plecat din Camera Deputaţilor

UMF Târgu Mureş: UDMR a plecat din Camera Deputaţilor

scris de M.A.
17 afisari

UPDATE: Şedinţa de plen de luni a Senatului a fost suspendată din lipsă de cvorum, după ce UDMR a decis să nu participe la lucrări.

Parlamentarii UDMR au plecat de la lucrările Camerei Deputaţilor. Aceştia ar avea mandat de la preşedintele Kelemen Hunor, până la adoptarea HG privind UMF Târgu Mureş.

UMF Targu Mures (tvmures.ro)

UMF Targu Mures (foto: tvmures.ro)

Mate Andras Levente a declarat că parlamentarii Uniunii au primit mandat după şedinţa grupului de la preşedintele Uniunii să nu participe la lucrările Camerei de luni. „Nu participăm la lucrările Parlamentului, să vedem dacă este adoptată sau nu Hotărârea de Guvern privind UMF Târgu Mureş„, a spus Mate Andras, citat de Mediafax. El a mai spus că nu este vorba despre un protest parlamentar, însă reprezentanţii Uniunii vor să demonstreze că fără UDMR nu se poate guverna.

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, susţine că Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului ameninţă instituţia cu tăierea finanţării dacă nu înfiinţează linia maghiară, atât în scris, cât şi verbal.

Rectorul a declarat presei că a fost sunat, vineri seară, de ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, care i-a cerut să se rezolve problema înfiinţării liniei maghiare, altfel universitatea va rămâne fără finanţare de la bugetul de stat. Acesta a spus că ameninţarea din partea ministerului Educaţiei s-ar traduce că UMF Târgu Mureş nu va mai primi bani pentru asigurarea salariilor, iar în acest fel ar avea de suferit cei cu salarii mici.

De asemenea, aproximativ 300 de studenţi s-au adunat, în jurul orei 14.00, în Piaţa Teatrului din Târgu Mureş, lor alăturându-li-se şi alte persoane. Manifestanţii au pancarte pe care scrie „Nu separării etnice”, „Respectaţi legea”, „Nu suntem troc politic”, „Nu ne vindeţi”, „Vrem autonomie universitară”, „Şantajul e ilegal” şi „Baba, nu strica treaba”, transmite Mediafax. Studenţii au banderole albastre pe braţ, simbolizând unitatea în UMF Târgu Mureş.

Vicepreşedintele Ligii Studenţilor din Târgu Mureş, Nucu Marica, le-a spus celor prezenţi, în discursul ţinut, că UMF este oferită ca troc politic „pentru zece voturi în Guvern„. „Vrem să fim împreună, să învăţăm împreună, suntem mai buni împreună”, a spus Marica. Manifestanţii scandează „Respectaţi autonomia universitară”, „Vrem autonomie universitară”, „Uniţi suntem mai buni”, „Nu suntem troc politic”, „Nu ne vindeţi”, „Nu distrugeţi UMF„, „Vrem să învăţăm, nu să protestăm”.

Guvernul va aproba marţi o hotărâre prin care la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş se va înfiinţa o nouă facultate, în limba maghiară, declarase luni vicepremierul Marko Bela. Marko a participat luni la şedinţa coaliţiei de guvernare şi apoi a avut discuţii şi cu ministrul Educaţiei, Cătălin Baba.

„Am convenit ca mâine Guvernul, printr-o HG, să aprobe înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, care va cuprinde medicina generală în limbile maghiară şi engleză şi farmacia în limba maghiară, probabil”, a declarat, pentru Agerpres, Marko Bela.

19 comentarii

neacsum 12-03-2012 - 17:33

Bineinteles ca nu intereseaza pe nimeni, nici macar la comentarii nu se inghesuie nimeni, nu este problema noastra, este problema UDMR, sau a UMF. DORMITI ROMANI, DORMITI !

urbos 12-03-2012 - 18:24

Dormi matale, ca si-asa n-ai ce pune in loc. Hai, baga-te inapoi.

- प्रिंस Parpanghel Carpathians 12-03-2012 - 18:38

@ KakaTurbos : Metodele tale defetiste preluate de la Ciripoi, si pt. care esti retribuit (momentan ) de la Trei Coceni si de la …arabetzi prin filiera moldava (de pesthe ,Prut) Phoot gu.rra ma.tty de rasist!

urbos 12-03-2012 - 18:30

Grea dilema pentru lepadaturile basiste. Se intreaba lepadaturile, ce sa faceeem, ce sa faceeeem, caci Bashina trebuie sa ramana la putere cu orice pret!
Si dupa cateva clipe de framantare… Dam Universitate! Striga dementii pedalaci, pusi la zid. Dam tot! Striga in cor cloaca basista, ca o luam in gura si umplem puscariile daca cumva ne dau jos de la putere. Iar noi dam limbi pana la capat! Urla Rolanzii cretini.

TOM Cc 12-03-2012 - 18:53

Plecati !! Sa nu va mai intoarceti niciodata !!!

ANDREI 12-03-2012 - 19:29

„Respectaţi autonomia universitară”, “Vrem autonomie universitară”, “Uniţi suntem mai buni”, “Nu suntem troc politic”, “Nu ne vindeţi”, “Nu distrugeţi UMF…”

Dar lozincii in maghiara „Tisztelet autonómia”,”Egyesült vagyunk annál jobb” ….n- am vazut ,sau poate n-ati prezentat dvs.!

E un scenariu abil ,maghiar, ce inainteaza lent, dar sigur (se pare )sub orice guvernare!

Daca nu se accepta cerintele UDMR ului ,ce va face alianta domnului Iliescu USL ,, ii va primi alaturi ?!

Intre timp n-avem timp de comentarii caci ne mincam intre noi ….”partidul si interesele partidiste/personale / primeaza ”

Bun editorialul domnului Plesu din Dilema ….pasajul in care regreta faptul ca noi indemnul Biblic ” iubiti-va unii pe altii ” l-am transformat in uriti-va unii pe altii…”…Indemn „profund ” inoculat dupa Revolutie …..si consecintele vor fi pe masura .

Ps. Puteti injura …..

digital 12-03-2012 - 19:58

da,mă,bine…du-te dreq cu pleșu tău….!pupător de basiști,ordinar!

- प्रिंस Parpanghel Carpathians 12-03-2012 - 20:07

To : kakadigimanuela: Jheg.ulle, abia l-au bamat pe …scatofagul gazar, ca apari tu din smarcul kanalului de dejectii ! Huo …gonoaielor, aici este o tribuna de discutii , nu haizla cu mireasma de kkt.

digital 12-03-2012 - 20:14

vidanjorule, vezi că mai nou se lucrează cu utilaje speciale la golirea haznalelor nu cu gura cum procedezi,tu…hahaha!

- प्रिंस Parpanghel Carpathians 12-03-2012 - 20:24

To Kakadigi manuela: In sfarsit am ajuns la un consens: Daca eu sant …vidanjorul atunci implicit ,tu esti kakadigi.

digital 12-03-2012 - 20:28

putrezitule,vezi să nu te aspiri pe tine însuți,la căt de bourus ești,dar cred că te-ai vomita în prima secundă….

- प्रिंस Parpanghel Carpathians 12-03-2012 - 20:36

To Kakadigi manuela: Pe tine …dolby nu te poate confunda nimeni, de dobitoc ce esti. Si asta dintr-o simpla greseala genetica, ai aparut peacilea pe bloguletz !

Ciu Huhu 13-03-2012 - 06:45

Parpanghel tu esti gunoiul cel mai mare de pe Net, puti cel mai tare, ingrozitor, curind te va arde focul Iadului!

dxn 12-03-2012 - 20:47

dENISULE,
Salut!
Vad ca nu citesti aricolul: iar o dai pe masturbare!
Vad ca dupa miezul noptii nu mai debitezi, probabil ca treci la treaba aia cu frustrari, pe ascuns. 😉

securea 12-03-2012 - 21:52

„andriushka” sau „andrashy”, casca ochii bine si ai sa vezi „lozinca” … Iar, „scenariul maghiar ce inainteaza lent …”, va place sau, mai ales, nu va place, a fost stopat intre anii 1997-2004 … deci, „unele” guvernari l-au „stopat” ! Numai cu „guvernarea” portokalie, cu „ardeleanul” cioka.boca si cu jucatorul de barbut de la cotroceni, a inaintat RAPID ! Nu te-am injurat desi, ai merita-o din plin, esti un minoritar, cu pretentii de iezuit de doi-pengo sau, de doi-bani pe romaneste !!! La final, editorialele fostului consilier, dat afara in suturi de la cotroceni, sunt la fel de credibile ca si „memoriile” de penitent, adresate tovuluisecretar-general, inainte de anul 1989 !

Terah Issac 13-03-2012 - 08:08

Injural ,nu te sfii !

Fi tu insuti! cel de toate zilele

- प्रिंस Parpanghel Carpathians 12-03-2012 - 19:54

To :KakaTurbos: Agramatule cu 8 clase, ce comentezi tu peacilea despre lumea universitara. Nu esti in stare sa concepi o fraza in care sa fie acordurile intre subiect si predicat. Hay, marsch in gaura de …sobolan ,gazare ! A ploi.esti!

Ciu Huhu 13-03-2012 - 06:38

UDMR ar face cel mai mare bine, posibil, Romaniei daca si-ar lua toti bozgorii si ar parasi Romania PENTRU TOTDEAUNA!

Sorin 13-03-2012 - 08:10

Ciu Huhu,nu te dezminti esti perseverent……

iIi plac SF uriule ?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult