Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Un candidat la primăria Baia Mare declară război romilor

Un candidat la primăria Baia Mare declară război romilor

scris de Roland Catalin Pena
6 afisari

Deputatul Cătălin Cherecheş  şi anunţat intenţia de a candida, la alegerile parţiale din 8 mai, la Primăria Baia Mare.

Catalin Chereches le-a pus gand rau romilor baimareniCherecheş a anunțat, în presa locală, că, după ce va ajunge primar, va interna comunitatea romă într-un ”cartier de containere metalice”, unde va  exista ”o baie comună pentru spălarea romilor”, care ”trebuie să învețe să se spele”.

”Îi intâlnim pe platformele de gunoi, îi vedem cerșind, afișându-și malformațiile, îi vedem în zonele industriale furând ce se mai poate fura, prin supermarketuri, sustrăgând portofele, prin stațiile de autobuz, cu pungile de aurolac și pe drumurile de la ieșirea din localitate, prostituându-se. Aceasta este imaginea comunității rome, în Baia Mare”.

Un cartier de containere metalice și o baie publică  pentru țiganii băimăreni

„Trebuie identificată o altă zonă. Și reluată ideea construirii unui cartier din containere metalice. (…) Containerele sunt ușoare, rezistente și nu pot fi distruse ușor. (…)”, afirmă Cherecheș. Deputatul spune că în zona respectivă trebuie realizată și o baie publică. „În cartier ar trebui să fie minim 500 de locuințe. Pentru că ar urma să rezolvăm și alte zone-problemă ale oraşului. Trebuie să existe o baie comună pentru spălarea romilor (…)”.

Liderul romilor baimăreni susține că a fost amenințat cu închisoarea de Cătălin Cherecheș

Acuzații extrem de grave au fost făcute de către liderul romilor din Baia Mare, Gheorghe Ghiulai, aflat la Tribunalul Maramureș, pe 17 martie, cu propunere de arestare preventivă, pentru trafic de influență.

El a declarat că a fost amenințat de un om politic că, dacă nu îi va asigura 12.000 de voturi ale romilor din municipiu, va face 29 de zile de pușcărie. Întrebat (…) cine este politicianul care l-a pus la zid, Ghiulai a pronunțat numele deputatului Cătălin Cherecheș. (…) “Sunt nevinovat!”, a spus Gheorghe Ghiulai, înainte de pronunțarea deciziei de arest pentru 29 zile. “După domnul primar (Cristian Anghel – n.red.), am urmat eu! Am fost amenințat! Știu mai mulți din presă și din poliție de la județ despre cine e vorba. A fost domnul Cătălin Cherecheș. Mi-a spus că o sa fiu arestat pentru 29 zile. De ce? Din cauza campaniei”, a spus Gheorghe Ghiulai. (…) “Sunt sute de martori! M-a amenințat ca să îi dau aceste 12.000 voturi. (…) Sunt nevinovat! Asta mi-a înscenat-o cineva!” – a continuat el.

Gheorghe Ghiulai a fost pus în libertatea, pe 23 martie, de către Curtea de Apel Cluj, având însă interdiciţia de a părăsi localitatea de domiciliu timp de 30 de zile.

Cherecheș le cere țiganilor să învețe să folosescă săpunul, înainte de a cere locuințe sociale

“Ceea ce se întâmplă cu comunitatea romă reprezintă rodul permisivității executivului Primăriei. Îi intâlnim pe platformele de gunoi, îi vedem cerșind, afișându-și malformațiile, îi vedem în zonele industriale furând ce se mai poate fura, prin supermarketuri, sustrăgând portofele, prin stațiile de autobuz, cu pungile de aurolac și pe drumurile de la ieșirea din localitate, prostituându-se. Aceasta este imaginea comunității rome, în Baia Mare”, declară Cătălin Cherecheș. (…) “Sunt câțiva lideri care exploatează vulnerabilitatea etniei, pentru anumite foloase. Românii din Baia Mare nu au nici o obligație de a tolera incapacitatea de adaptare a țiganilor. Oamenii ăștia trebuie să învețe să se spele și să muncească. Nu avem obligația de a le da locuințe sociale, după care unii iau șpagă. Sunt rușinea orașului”, conchide Cherecheș.

Presa locală mai scrie că se discută susţinerea candidaturii lui Cătălin Cherecheş de către preşedintele PDL Maramureş Mircea Man. Negocierile s-ar purta, potrivit aceleeaşi surse, în jurul soartei pe care o va avea Spitalul de Boli Infecţioase condus de mama deputatului. S-ar fi cerut, pentru o candidatură în numele PDL, ca unitatea medicală să rămână independentă şi să nu fie alipită Spitalului Judeţean Baia Mare, cum prevede planul ministrului Sanatăţii.

Cătălin Cherecheş a fost ales deputat în 2008 pe listele PSD. În februarie 2010 a demisionat din PSD, devenind deputat independent. În mai s-a înscris în PNL, de unde a demisionat în septembrie 2010. A fost declarat de România Curată traseistul anului trecut.

Postul de primar al municipiului Baia Mare a devenit vacant după ce edilul Cristian Anghel a fost condamnat definitiv în martie 2010 la doi ani şi şase luni de închisoare pentru abuz în serviciu. Cristian Anghel era primar PNL din 1993.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult