Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Ungaria avertizează România să nu modifice harta etnică

Ungaria avertizează România să nu modifice harta etnică

scris de M.A.
11 afisari

Proiectul de reorganizare administrativă a României ar fi o schimbare intenţionată şi inacceptabilă a hărţii etnice, afirmă vicepremierul ungar Zsolt Semjen.

Semjen Zsolt

Semjen Zsolt

Proiectul de reorganizare administrativă reprezintă o ameninţare la adresa etnicilor maghiari din ţinutul secuiesc şi Transilvania, a declarat Semjen, potrivit agenţiei ungare MTI, preluată de Mediafax. Vicepremierul ungar a subliniat că au mai existat planuri de acest fel şi că este greu de spus cât de serioase erau în contextul politic „furtunos”.

„Este o problemă de viaţă şi de moarte pentru etnicii maghiari ca regiunea istorică a ţinutului secuiesc şi judeţele populate de etnici maghiari să rămână unite. România şi-a asumat angajamente internaţionale să nu schimbe forţat harta etnică„, subliniază Semjen, care a mai cerut autonomie pentru maghiari.

Potrivit vicepremierului ungar, planul reaminteşte de măsurile antimaghiare din vreamea regimului Ceauşescu, când regiunea autonomă Mureş a fost desfiinţată. Poziţia Ungariei este că, indiferent dacă vor fi operate aceste modificări, „realitatea” ţinutului secuiesc trebuie respectată, adaugă vicepremierul ungar. Conform lui Semjen, dacă planul PDL de fuzionare a actualelor judeţe va fi implementat, proporţia etnicilor maghiari în noile unităţi administrative ar scădea dramatic.


71 comentarii

CZC 17-06-2011 - 08:56

Din punctul meu de vedere, şi nu numai al meu, România este raiul minorităţilor. Toate minorităţile din România au şcoli şi biserici în limba maternă. Au propriile clădiri în care îşi desfăşoară cursurile şcolile cu predare în limba maternă. Au propriile biserici în care se roagă în limba maternă. Au clădiri în care îşi desfăşoară activitatea centrele culturale ale minorităţilor, teatre etc.
În schimbul acestui paradis, ţările „vecine şi prietene” ce au oferit românilor? Nimic. Sau, şi mai rău: deznaţionalizare, bătaie, temniţă, chiar şi moarte. Ba, mai mult, românii nu au fost recunoscuţi ca minorităţi în ţările în care s-au născut şi au trăit de secole.
Întrebare: de ce să nu dăm aceste drepturi după principiul reciprocităţii? Cine ne împiedică să procedăm astfel?
Excesul de toleranţă, în actualul context, este o dovadă de prostie naţională. Noi suntem cei vinovaţi, nimeni altcineva. Istoria neînţeleasă, atât de popor, cât şi de această zisă clasă politică, ne va distruge viitorul. Căci, sub masca argumentelor europene, U.D.M.R. doreşte reînvierea, prin lege, a fostei „Regiuni Autonome Maghiare (1952-1968)” impusă de sovietici. Prof. Dr. Robert Stănciugel. DESPRE CRIZA IDENTITARĂ. Excesul de toleranţă este uneori o dovadă de prostie naţională
Data publicarii: 27.05.2011 00:17:00. http://www.certitudinea.ro/

CZC 17-06-2011 - 08:57

MOSHE CARMILLY WEINBERGER, rabin sef al Clujului în anii razboiului Declaratie data în 1988, publicata în revista “Luceafarul românesc”, Montreal, noiembrie 1997.
„În mod incontestabil, în spatiul Europei Centrale si sud–estice a existat o singura posibilitate pentru evrei de a iesi din cercul de foc al teroarei naziste, o singura speranta de a se salva. Refugiatii evrei ajunsi în România din Germania, Polonia, Cehoslovacia, Ungaria – în anii cumplitelor masacre – aveau sansa de a pleca din porturile românesti spre Palestina. Oricum ar fi privita aceasta stare de lucruri, în orice fel s–ar analiza cele petrecute cu evreii în România, din punct de vedere politic, international etc…, ramâne un lucru care nu se poate nega : faptul ca atunci când lumea a privit insensibila spectacolul nimicirii evreilor europeni, România a fost dispusa sa primeasca refugiatii evrei si a fost gata sa deschida pentru ei porturile sale. Veneau evreii din Varsovia strivita sub bombardamente, din Austria, din Cehoslovacia, veneau si evreii din Ungaria. (…) Ion Antonescu a trebuit sa publice, la 3 mai 1944, un decret prin care evreii care treceau granita clandestin erau condamnati la moarte, ca si cei care le ofereau adapost. În legatura cu acest decret, trebuie sa mentionez ca nu cunosc nici un caz de condamnare la moarte a vreunui evreu pentru trecerea frauduloasa a frontierei României, în perioada mai–septembrie 1944. (…) Ungaria a asasinat 80 % din evreii sai, pe care i–a trimis în camerele de gazare de la Auschwitz–Maidanek, în timp ce România a vrut sa salveze ceea ce se mai putea salva si a aruncat colacul de salvare celor ce se aflau în pericolul de a se îneca. Hitler a pierdut razboiul ; evreimea a pierdut 6 milioane din membrii sai ; lumea si–a pierdut umanitatea, la fel si iubirea crestineasca a aproapelui. Poporul român s–a straduit în schimb sa–si salveze credinta în omenie. Iar noi, evreii, îi suntem si îi ramânem recunoscatori pentru aceasta (s.n.)”

CZC 17-06-2011 - 08:58

WILHELM FILDERMAN, fost preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti în anii ’40 – declaratie data in 1955:
“Subsemnatul Wilhelm Filderman, Doctor în Drept la Facultatea din Paris, fost Preşedinte al Uniunii Comunităţilor Evreieşti din România şi Preşedinte al Uniunii Evreilor Români, domiciliat actualmente în New York, USA, Hotel Alameda, Broadway at 71 St, declar următoarele: (…) În timpul perioadei de dominaţie hitleristă în Europa, eu am fost în legătură susţinută cu Mareşalul Antonescu. Acesta a făcut tot ce a putut pentru a îmblânzi soarta evreilor expuşi la persecuţia germanilor-nazişti (s.n.). Trebuie să subliniez că populaţia română nu este antisemită(;). Am fost martor al unor mişcătoare scene de solidaritate şi de ajutor între români şi evrei în momentele de grea încercare din timpul infernului nazist în Europa. Mareşalul Antonescu a rezistat cu succes presiunii naziste, care impunea măsuri dure împotriva evreilor. Aş aminti doar câteva exemple: Graţie intervenţiei energice a Mareşalului Antonescu, a fost oprită deportarea a mai mult de 20.000 de evrei din Bucovina; El a dat paşapoarte în alb, pentru a salva de teroarea nazistă evreii din Ungaria, a căror viaţă era în pericol; Graţie politicii sale, bunurile evreilor au fost puse sub un regim de administrare tranzitorie, care, făcându-le să pară pierdute, le-a asigurat conservarea în scopul restituirii la momentul oportun. Menţionez aceasta pentru a sublinia faptul că Poporul Român, atât cât a avut, chiar în măsură limitată, controlul Ţării, şi-a demonstrat sentimentele de umanitate şi moderaţie politică.”

CZC 17-06-2011 - 08:58

NICOLAE MINEI GRÜNBERG, istoric evreu:
“În România, Holocaustul nu a avut loc (s.n.) tocmai pentru ca, cu foarte putine si nesemnificative exceptii, calaii cu zvastica nu numai ca nu s–au bucurat de concursuri binevoitoare, oferite din proprie initiativa, dar s–au lovit de refuz în tentativele lor de a recruta complicitati, cu caracter privat sau oficial, pentru organizarea deportarilor sau a altor actiuni de genocid (…) Deportarile dincolo de Nistru, efectuate de autoritatile antonesciene, nu au avut drept scop, fie el marturisit sau ascuns, exterminarea celor în cauza. Pieirea unui numar dintre ei are trei cauze principale : abuzurile comise de anumiti reprezentanti ai autoritatilor care au delapidat fondurile alocate pentru achizitia de alimente; excesele criminale ale unor elemente degenerate din organele de paza si supraveghere;interventia asasinilor nazisti organizati în Einsatzkommando–uri, care, în plina retragere pe frontul de est, au patruns cu forta în lagare, exterminând pe detinuti. Victimele din aceasta categorie reprezentau un multiplu important al totalului celorlalte doua : Râbnita, de pilda, a fost înecata în sânge de hitleristi, numai doi deportati scapând cu viata. Dar si în aceasta privinta, România înscria, în 1943 si 1944, un alt fapt unic în analele celui de–al doilea razboi mondial (s.n.) : readucerea în tara a tuturor supravietuitorilor, care s–a operat fara a se tine seama de furibunda împotrivire a Wermachtului, a SS–ului, a Gestapoului, de imensele riscuri implicate de aceasta încalcare a dispozitiilor naziste, de dificultatile de transport si aprovizionare etc. (…) La procesul acestor bande de experti ai asasinatelor în massa, Sturmbannführerul Heinz Ohlendof, care comandase Einsatzkommando D „ si–a asumat personal raspunderea pentru un total de aproximativ 90.000 de victime, printre care si cele de la Iasi, în iunie 1941 „(s.n.). La acelasi proces s–a stabilit în mod incontestabil ca „ începând din primele zile ale anului 1941, initiativa în actiunile de exterminare a evreilor a apartinut pe de–a întregul emisarilor lui Hitler (Richter, Killinger si altii) „

Banatanul 17-06-2011 - 09:54

Ceea ce mie imi pare foarte rau este ca prin aparitia Tinutului Secuiesc se distruge Transilvania. In mod firesc trebuie Federalizata tara asa este Natural, asa a fost chiar conditia unirii de la Alba Iulia. Dar nu sa facut deoarece Miticii de la Bucale in habotnicia si mitocania lor au distrus intreg nivelul de dezvoltare si civilizatia a Transilvaniei, Banatului si Bucovinei.

In 1990 eu cred ca ar fi trebuit ca tara sa se Federalizeze pe structura dupa care sa si format: Transilvania, Banatul. Bucovina, Moldova si Walahia, in aceasta structura Romania astazi nu sar mai fi confruntat cu problema Tinutului Secuiesc. Nu trebuie uitat ca Secuii au trait in Transilvania fara sa aibe autonomia pe care o cer astazi. Dar nesimtirea si ura visceral cultivate de la Bucale au facut ca Secuii sa nu mai rabde si sa sparga Transilvania cerind autonomie lasindui pe romani in plata domului. Sper ca Romanii sa se trezeasca si sa ceara Federalizarea Tarii. Politica centralista de la Bucale este o otrava pentru intreaga Tara.

Daca Romania ar fi fost un stat Federal incepind cu 1920 pun pariu ca astazi Moldova si Walahia ar fi fost ridicate la acelasi nivel cu celelalte provincii de cultura Germanica. Astazi totul este o apa si un pamint izbinda politicii de la Bucale sa dovedit a fi una Distructiva si cel mai grav si Criminala prin lupta subversiva de a distruge Familii de oameni nevinovati si identitati culturale.

Eu cred ca astazi dupa 90 de ani de statut Federal ne-am fi intercut in argumente de ce-ar fi bine ca tara dintr-un stat Federal sa se transforme intr-un stat Unit. Din pacate astazi se intimpla tocmai pe dos.

Crimele Odioase (uniformizare, etatizare, omogenizare, epurare etnica) ale Politicii de la Bucale impotriva Transilvaniei, Banatului si Bucovinei vor ramine pururea o pata neagra pe obrazul Romaniei.

Trist dar Adevarat.

Arhimede 17-06-2011 - 10:37

În luna februarie 1942, cu aprobarea mareşalului Antonescu, a fost închiriat vasul bulgăresc STRUMA, pentru a transporta în Palestina 769 de evrei, refugiaţi din Transilvania ocupată de bandele ungureşti.
La data de 24.02.1942 un submarin sovietic, a torpilat vasul STRUMA, ucigând pe cei 769 de evrei.
Au existat numai 4 supravieţuitori.
Doi marinari supravieţuitori, care au văzut submarinul, a depus mărturie.

Bumerang 17-06-2011 - 11:36

Pt CZC,

onorabile, am o rugaminte.

Copy Paste nu este o dovada de intelepciune sau de cunostina!
In loc sa umplii forumul cu ce spun altii (poti sa pui linkuri), ar fi mai bine sa-ti spui propira parere, si sa incerci sa-ti folosesti materia cenusie!

O farfurie cu ochisori de copii romani pt. Amiralul Miklós 17-06-2011 - 14:42

MARELE PORTAVION BALATON A FOST LANSAT LA BALTA PE LACUL CU ACELASI NUME.

Matelotii sunt inarmari cu avioane de mucava, foarte periculoase daca te nimereste unul in ochi! Au fost discutii aprinse daca nu-i mai bine sa fie botezat Amiral Horthy, dar s-a renuntat caci in batalia de la Stramtoarea Otranto pe Marea Adriatica amiralul ungur (natiune cu veleitati oceanice!) si-a pierdut partile barbatesti de la o schija foarte ascutita. In prezent se sapa o iesire catre Oceanul Pacific, in Oceanul Paci Fic, a iesti un peste mic, si pe coada lui scria, eu ma rad de dumneata.
HA HA HA HA !!!!!!!!!!!!!

Pribeagul 18-06-2011 - 00:01

“Este o problemă de viaţă şi de moarte pentru etnicii maghiari ca regiunea istorică a ţinutului secuiesc şi judeţele populate de etnici maghiari să rămână unite. România şi-a asumat angajamente internaţionale să nu schimbe forţat harta etnică“, subliniază Semjen,”

Mai Semjen, Romania este plina de tinuturi istorice, a maramuresenilor, a osenilor, a lapusenilor etc, etc… cu zeci su sute de mii de oameni care si-au pastrat specificul.

Cit de ipocrit poti fi! Ce te preocupa pe tine un tinut in care conform ultimului recesamiant, datoria preocuparii si grijii voastre, mai sunt vre-o doua sute de secui; la nivelul unui sat… mai prapadit.

Daca continuati cu aceasta grija „parinteasca” o sa vedem secui… in poze.

Stie intreaga lume ca pe unde treceti nu ramine urma de minoritar, pe cind in Romania minoritatile o duc ca-n sinul lui Avram; motiv pentru care unii, cum este dl Canacheu, cer sa fie minoritate.

Zici ca „judeţele populate de etnici maghiari să rămână unite”. Probabil ca te referi la Covasna, Harghita, Mures. Iti mai fata mintea pui? Cum poti sa ceri autonomie pe motive etnice pentru judetul Mures, in care, conform ultimului recesamint, maghiarii sunt 39,30% si romanii sunt 53,26%?

Voi cereti un judet cu 39.3% maghiari, iar Romania sa va dea un un judet cu 53.26% romani. Ce fel de gindire-i asta?

Cind vezi asa ceva, nu poti decit sa constati ca ungurii sunt o belea pentru toti cei pe care se intimpla sa-i intilneasca. Acum tot dau din gura, poate, poate vor mai gasi vre-un credul sa-i asculte si sa le dea Ardealul. Problema lor este ca, in timpul actual, nu mai pot gasi un… Hitler; viata a facut ca cercul de decizie sa fie mai larg.

1 2

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult