Acasa Actualitate-InternaPolitica interna USR a atacat la CCR revocarea Ancăi Dragu de la conducerea Senatului

USR a atacat la CCR revocarea Ancăi Dragu de la conducerea Senatului

scris de Misu Andrei
57 afisari

USR a sesizat Curtea Constituțională cu privire la revocarea Ancăi Dragu din funcția de președinte al Senatului, votată ieri în plen la inițiativa PNL, PSD și UDMR.

Sesizarea spune că articolele din Constituție și deciziile CCR pe care le-au folosit senatorii pentru a o schimba din funcție pe Dragu nu pot fi aplicate în acest caz.

„Înlocuirea președintelui Senatului prin revocarea doamnei senator Anca Dana Dragu (membră a grupului parlamentar USR), este contrară principiului consacrat de art. 64 alin. (5), prin raportare la art. 2, art. 36 şi art. 37 din Constituţia României, republicată, realizându-se urmare a dinamicii conjuncturale a compunerii și recompunerii forțelor politice în Parlament de după constituirea Senatului, pe durata mandatului său, încălcându-se astfel principiul constituţional al configuraţiei politice a fiecărei Camere a Parlamentului.

În esență, prin principiul configurației politice a camerelor parlamentului se înţelege compunerea acestora rezultată din alegeri, pe baza proporţiei pe care grupurile parlamentare o deţin în totalul membrilor Camerei respective”, se arată în sesizare.În plus, arată USR, „revocarea președintelui Senatului nu poate conduce la pierderea, de către grupul parlamentar din care acesta provine, funcției de președinte, funcție dobândită în virtutea rezultatelor obținute în alegeri, precum și în temeiul principiului configurației politice, principiu de rang constituțional.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult