Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Valeriu Stoica pregateste largirea bazei de votanti. PDL vrea sa se apropie de crestin-democrati

Valeriu Stoica pregateste largirea bazei de votanti. PDL vrea sa se apropie de crestin-democrati

scris de Ziua Veche
15 afisari

 

Dupa ce a clamat liberalismul si conservatorismul, Institutul pentru Studii Populare al lui Valeriu Stoica pregateste apropierea PDL de o alta doctrina de centru-dreapta, neglijata pana acum – crestin-democratia. 


Ideologul democrat-liberalilor a demarat procesul de afirmare a identitatii crestin-democrate in partid printr-o conferinta cu tema “Religia in spatiul public: o perspectiva a dreptei romanesti”, avandu-i ca invitati pe consilierul prezidential pentru cultura si culte Bogdan Tataru-Cazaban si pe teologul Mihail Neamtu.

Liberalismul este doar o secularizare a valorilor crestine. Virtutea democratiei liberale sta intr-un sistem de valori si principii pe care crestinismul le-a pus in circulatie”, a explicat Stoica apropierea dintre liberalism si crestin-democratie. “Multi ne spun ca nu se vad crestin-democratii in partid. Sper ca ISP va contribui la afirmarea acestei identitati”, a mai spus el. Stoica a aratat ca liberalismul, conservatorismul si crestin-democratia coexista in partidele occidentale, pentru ca valorile promovate de aceste doctrine sunt complementare.

La randul sau, Mihai Neamtu a considerat ca religia crestina “merita un loc in cetate”, dupa 50 de ani de comunism si 20 de ani de tranzitie incerta, recunoscand insa ca, dupa 1989, dreapta romaneasca a avut suficiente motive sa fie dezamagita de biserica. Si Bogdan Tataru-Cazaban a fost de acord ca politica trebuie sa fie in favoarea valorilor religioase. El a precizat insa ca nu propune o “suprapunere” a religiei cu politicul, ci o “cooperare” in spatiul actiunii publice.

Pana in prezent, PDL a promovat timid crestin-democratia, desi aceasta este una din cele trei doctrine “oficiale” ale partidului, alaturi de liberalism si conservatorism. La sfarsitul anului trecut, cativa parlamentari si primari democrat-liberali au pus bazele unei platforme politice in interiorul partidului, intitulata Miscarea Crestin-Democrata. Aceasta a adunat insa doar membri din esalonul secund, initiatorul Miscarii fiind senatorul Serban Radulescu, sustinut de senatorul Orest Onofrei, primarul Aradului, Gheorghe Falca, deputatul Mircia Giurgiu si primarul din Targu-Mures, Dorin Florea.

0 comentariu

sorge 02-03-2010 - 18:18

Ca Romania nu mai are armata sau ca Rusia deabia acum s a hotarit sa ia in calcul sanctiuni contra Iranului .
Problema nu este cu Iranul ;in momentul in care Rusia si China ,iau mina dupa persani ,in secunda 3 ,le dispare amenintarea atomica .

Adrian D 07-03-2010 - 14:45

da’ nu cred ca chinezii au vreun interes sa se strice cu iranienii, la foamea de petrol pe care o au…

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS