Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Valeriu Stoica: Sistemul coruptiei a fost cladit de Ion Iliescu, un om sarac si cinstit

Valeriu Stoica: Sistemul coruptiei a fost cladit de Ion Iliescu, un om sarac si cinstit

scris de Ziua Veche
7 afisari

Eu cred că de 20 de ani în România sistemul corupţiei a fost clădit de Ion Iliescu, un om sărac şi cinstit, dar care în timpul în care a condus România a lăsat să se dezvolte această caracatiţă a corupţiei”, a spus sâmbătă vicepreşedintele democrat-liberal Valeriu Stoica.


El a admis însă că: “Nici PDL nu e un partid de îngeri. Şi ca urmare acest fenomen se manifestă. Problema este că nu cred că PDL este cazul tipic de discutat în această privinţă”. Liderul PDL a făcut aceste afirmaţii pe holurile Parlamentului într-o pauză a Conferinţei internaţionale “Consolidarea integrităţii politice în partidele de centru-dreapta din Europa de Sud-Est”, organizată la iniţiativa Monicăi Macovei şi a Institutului de Studii Populare. Stoica a explicat, citat de Mediafax, că fenomenul corupţiei “este legat de fenomenul puterii, partidele politice sunt cele care gestionează puterea în orice ţară şi ca urmare în legătură cu partidele politice există mai mult sau mai puţin legitim o suspiciune de corupţie”.

Cred că lucrul cel mai important care afectează integritatea partidelor politice, nu numai din România, ci din orice ţară este legat de modul de finanţare al partidelor politice. Dacă nu există un sistem transparent de finanţare a partidelor politice, atunci se creează o legătură între oamenii politici, grupurile de interese, legătură care nu este una morală cu riscul ca această legătură să îmbrace forma corupţiei este foarte mare”, a spus Stoica.

El a apreciat că ar trebui făcute două lucruri, mai întâi o reglementare foarte clară a modului de finanţare a partidelor politice, după care “reguli stricte în interiorul fiecărui partid politic în legătură cu modul în care sunt gestionate resursele partidului mai ales modul în care sunt obţinute aceste resurse”. El a arătat că în ultimii 20 de ani s-au făcut lucruri foarte importante, că există o finanţare a partidelor politice care este foarte bună dar, “din păcate, nu întotdeauna există siguranţa că resursele pe care le declară partidele politice sunt întotdeauna cele reale”.

Stoica a mai spus că, după părerea sa, în viitor problema corupţiei va fi diminuată în măsura în care atât cultura civică dar şi cea politică “vor permite ca acest fenomen să fie bine înţeles nu numai la nivelul politicii ci şi la nivelul cetăţenilor”.

Pentru că până la urmă corupţia nu depinde doar de cei corupţi, depinde şi de cei care corup. Cred că marea problemă este atât la nivelul partidelor politice, cât şi la nivelul celor care finanţează partidele politice. Dacă nu se schimbă mentalitatea celor care finanţează partidele politice este foarte greu ca acest fenomen al corupţiei să fie combătut”, a adăugat Valeriu Stoica.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult