Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Vasile Blaga: Romania are nevoie de un nou imprumut de la FMI

Vasile Blaga: Romania are nevoie de un nou imprumut de la FMI

scris de Ziua Veche
3 afisari

Ministrul de Interne, Vasile Blaga, a declarat intr-o emisiune difuzata, duminca, la ProTv, ca, personal, considera ca Romania are nevoie de un nou acord cu FMI, ceea ce presupune si un nou imprumut, aratand insa ca acest lucru nu a fost discutat in Guvern, informeaza Mediafax.
„Personal, cred ca Romania are nevoie de un nou acord cu FMI. Un nou acord cu FMI presupune si un nou imprumut”, a precizat Blaga.

El a aratat ca acest lucru nu a fost discutat in Guvern, dar ca este convins ca la nivelul Ministerului Finantelor si al BNR discutiile au fost purtate in acest sens. Blaga a mai spus ca situatia din acest moment arata ca o parte din Parlament nu este de acord cu actualul acord cu FMI. Liderul PDL a mai spus ca in cazul in care motiunea va cadea, iar Guvernul nu va aplica masurile asumate, deficitul va ajunge la 6,8% PIB, ceea ce ar inseamna ca ar fi nevoie de o finantare cu 8,4 miliarde de euro.

„Am primi 5,5 miliarde euro de la Fond, care s-ar duce la BNR, de la Comisia Europeana, care s-ar duce la Guvern, de la Banca Mondiala, care s-ar duce tot la Guvern si de la BEI si BERD. Mai ramane trei miliarde pe care ii luam de pe piata interna”, a explicat Blaga.

El a mai spus ca are convingerea ca daca masurile pregatite de Guvern se vor aplica si nu vor creste taxele.

„Cred ca vom putea plati pensiile si salariile reduse pana la sfarsitul anului, partea de investitii prevazuta in buget pana la sfarsitul anului se va realiza si nu va fi nevoie sa marim taxele si impozitele”, a spus Blaga.

Intrebat daca Guvernul va trebui sa plece daca se ajunge la situatia de a creste taxele, el a spus: „Sunt convins ca da”. „Sunt convins ca da. Venim cu un pachet de masuri analizat cu specialisti din toate domeniile si am ajuns la aceasta concluzie”, a adaugat Blaga.

 

Ministrul de Interne a mai declarat ca stia din ianuarie 2009 de situatia dificila in care se afla Romania si ca, personal, regreta ca masurile de austeritate nu au fost luate de anul trecut.

„Lucrurile au evoluat in toata lumea dupa ianuarie 2009. Puteam sa le luam, dar nu le-am considerat necesare atunci „, a explicat Blaga.

Intrebat daca Traian Basescu ar mai fi castigat un nou mandat daca masurile de austeritate ar fi fost luate in 2009, Blaga a raspuns: „Sunt convins ca da, pentru ca in campania electorala erau aceiasi oameni, era Traian Basescu, care era sustinut de PDL si era Mircea Geoana, presedintele celuilalt partid din partidele de guvernamant”.

„Romania se afla in cea mai dificila situatie de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial”, a mai spus Blaga.

0 comentariu

salut 09-03-2010 - 03:59

Peste doi ani, toata lumea se va intreba ce este chestia numita The Hurt Locker; in schimb despre Avatar si revolutia produsa in cinematografie de acest film se va vorbi si peste 20 de ani.
Apropos, stiti ce este „No country for old men”?…
So, good bye Oscar Academy…Fost-ai lele cat ai fost…

cristian 09-03-2010 - 17:16

foarte tare !

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult