Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Vasile Cepoi: Legea sănătăţii va fi adoptată în 2012

Vasile Cepoi: Legea sănătăţii va fi adoptată în 2012

scris de Laurentiu Banches
15 afisari

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a anunţat că proiectul legii sănătăţii este posibil să fie adoptat până la finalul acestui an în Parlament.

Vasile Cepoi: Noua lege a sanatatii gata pana la sfarsitul anului (foto:oradeiasi.oradestiri.ro)

Prezent la Târgu Mureş, cu ocazia celei de-a doua ediţii a conferinţelor „Amfiteatrul de sănătate”, vineri, Vasile Cepoi a afrimat, conform Agerpres, că după alegeri urmează să fie prezentată în Guvern noua lege a sănătăţii, care în cazul în care fi adoptat de Parlament ar putea fi gata până la sfârşitul acestui an. Noul ministru al sănătăţii a precizat că în prezent se poartă consultări cu toţi cei interesaţi în elaborarea acestui proiect de lege pentru a afla care sunt aşteptările populaţiei şi a celor care participă la sistemul de sănătate de la acest proiect de lege.

La conferinţa de la Târgu Mureş a cărei teme este „Spitalul public, între anacronism şi eficienţă”, Vasile Cepoi a anunţat că s-a identificat faptul că o reorganizare a spitalului ca o unitate nebugetară constituie din punct de vedere tehnic şi juridic o problemă şi că la această dată specialişti din Ministerul Sănătăţii, din Ministerul Justiţiei şi din Ministerul de Finanţe caută soluţii pentru o astfel de organizare. Acesta a declarat totodată, că „S-a lansat noţiunea de fundaţie, dar o fundaţie cu specific pentru spital, nu în sensul celei definite de OUG 24, ci cu caracter special, o fundaţie-spital„, Cepoi anunţând ca va numi această fundaţie „unitate nebugetară” până când se va găsi un termen mai fericit.

Acesta a subliniat că spitalele funcţionează în limita constrângerilor legislaţiei bugetare, fapt ce le limitează dezvoltarea şi că dacă un spital public doreşte şi are posibilitatea să intre într-o relaţie contractuală cu un asigurator privat, poate să facă acest lucru, să aducă venituri suplimentare printr-o muncă suplimentară a personalului, dar nu poate să-şi remunereze angajaţii suplimentar.

De asemenea, Vasile Cepoi a susţinut că dacă un manager vrea să-şi motiveze personalul în funcţie de volumul şi calitatea activităţi, nu poate din cauza constrângerilor legii şi că, la fel, dacă managerul consideră că cererea de servicii a populaţiei necesită dezvoltarea unei activităţi, nu poate să o facă pentru că numărul de personal este stabilit la nivel central şi trebuie să se încadreze într-o limită. Prin reorganizare managerială acesta nu se referă la privatizarea spitalului, „faptul că poate să acorde şi servicii medicale cu plată pacienţilor care doresc acest lucru nu înseamnă privatizarea, iar reorganizarea lor ca unitate nebugetară nu este obligatorie, ci opţională”.

4 comentarii

BULA 25-05-2012 - 15:16

Sa spuna inainte de alegeri ce prevederi va avea legea sanatatii, ca precis USL isi va pierde votantii.

USL=PDL= slugile FMI.

Astia vor sa privatizeze tot ce tine de sanatate si sa-i lase pe romanii cu venituri reduse (70% la suta din pop.ulatie) fara posibilitatea de a se trata intr-un spital. Se va trai ca in coloniile SUA din America Latina. Nici in SUA nu e mai bine, din punct de vedere al accesului la servicii medicale.

ValVerde 25-05-2012 - 15:25

Bravo mai Bula, te-ai prins !
Voteaza PP si Dan Diaconescu ca o sa-ti dea 20K de euro si iti anuleaza datoriile. Trai neneaca !

Mache 25-05-2012 - 18:04

Bula,

Nu-ti fa probleme. legea sanatatii va cel mai fi probabil aprobata inainte de alegeri pentru e loc de strans o gramada de parale de pe urma acreditarii asiguratorilor. Deci vei afla si simti pe pielea ta efectele legii in varianta USL-asa 🙂 😉 🙂

Crezi ca le pasa macar o secunda ciocoilor PSD-isti de ciumpalacii ca tine?! 😉 Voi sunteti numai carnea de tun, buna de prostit in campaniile electorale si numai buna de jumulit intre ele 🙂 🙂 🙂

Sa traiesti bine bey Bula!

Pribeagul 25-05-2012 - 18:17

o reorganizare a spitalului ca o unitate nebugetară constituie din punct de vedere tehnic şi juridic o problemă

Spitalul public, între anacronism şi eficienţă

“S-a lansat noţiunea de fundaţie, dar o fundaţie cu specific pentru spital, nu în sensul celei definite de OUG 24, ci cu caracter special, o fundaţie-spital“, Cepoi anunţând ca va numi această fundaţie “unitate nebugetară” până când se va găsi un termen mai fericit.

Acesta a subliniat că spitalele funcţionează în limita constrângerilor legislaţiei bugetare, fapt ce le limitează dezvoltarea

dacă un spital public doreşte şi are posibilitatea să intre într-o relaţie contractuală cu un asigurator privat, poate să facă acest lucru, să aducă venituri suplimentare printr-o muncă suplimentară a personalului, dar nu poate să-şi remunereze angajaţii suplimentar.

dacă un manager vrea să-şi motiveze personalul în funcţie de volumul şi calitatea activităţi, nu poate din cauza constrângerilor legii

dacă managerul consideră că cererea de servicii a populaţiei necesită dezvoltarea unei activităţi, nu poate să o facă pentru că numărul de personal este stabilit la nivel central şi trebuie să se încadreze într-o limită.

Prin reorganizare managerială acesta nu se referă la privatizarea spitalului, “faptul că poate să acorde şi servicii medicale cu plată pacienţilor care doresc acest lucru nu înseamnă privatizarea, iar reorganizarea lor ca unitate nebugetară nu este obligatorie, ci opţională”.

Sunt ideile principale emanate de domnul ministru Cepoi. Si toate sunt idiotenii.
Care din ideile expuse poate fi considerata fireasca, normala?

In timp ce domnul ministru dezvolta cimpul ideilor, iata ce se intimpla in realitate:
“● Curtea de Conturi a constat în urma auditului la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, că, în 2010, s-au decontat medicamente în valoare de 900.000 de euro pentru persoane decedate.
● În intervalul 2006-2010, Ministerul Sănătăţii a alocat suma de aproximativ 4 milioane de euro pentru achiziţionarea aparaturii medicale şi a altor dotări independente, care până în prezent nu au fost folosite.

fondurile Sănătăţii au crescut de la 1 mld. euro în 2000 până la peste 5,5 mld. Euro in 2012. (Urmare a acestui efort, in loc ca sistemul sa devina o gradina, s-a transformat intr-o mocirla. De ce???)

La insistenţele Băncii Mondiale, Ministerul Sănătăţii a comandat un raport de audit la NICE (National Institute for Health and Clinical Excellence), iar după trei vizite în România experţii au venit cu concluziile. Surse din sistemul sanitar spun că un astfel de studiu ar fi costat peste un milion de euro, bani care ulterior vor trebui înapoiaţi Băncii Mondiale, care a finanţat această cercetare.
Ce au constatat experţii străini
Dacă autorităţile din România ar da curs constatărilor din auditul făcut de NICE, peste 30 de produse ar trebui scoase (sau ieftinite) din listele de compensate din România, fiind vorba în special de medicamente folosite în tratamentul cancerului, hepatitelor, diabetului (insuline), infecţiilor. Practic, este vorba despre cele mai scumpe medicamente subvenţionate de stat. Dacă lista acestor produse ar fi revizuită, aşa cum cere compania britanică, s-ar putea face o economie la buget de cel puţin 180 de milioane de euro.

Băsescu a menţionat că în timp ce în Moldova o operaţie de apendicită costă 10.000 de lei, în Ardeal costă 100.000 de lei.

Guvernul a avut, in 2010, incasari de 20% din valoarea totala a pietei de medicamente cu prescriptie medicala (1,7 miliarde de lei), suma rezultata din impozite si taxe achitate de industria farmaceutica.

Noua varianta a taxei claw-back, introdusa anul trecut, ridica valoarea „darilor” catre stat din partea industriei la 30% din totalul pietei de medicamente eliberate cu reteta.
Aceasta este una dintre concluziile unui studiu despre piata farmaceutica, realizat de Institutul de Prognoza” (Incredibil: medicamentele sunt impozitate mai ceva decit produsele de lux!)

Adica tot felul de grozavii!

Domnilor guvernanti, in loc sa veniti cu tot felul de idei timpite, n-ar fi mai bine sa munciti pentru banii nenorociti pe care-i luati?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult