Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Verdict CNSAS. Au colaborat candidații la prezidențiale cu Securitatea?

Verdict CNSAS. Au colaborat candidații la prezidențiale cu Securitatea?

scris de A.A.
2 afisari

Cei 14 candidați la alegerile prezidențiale au intrat sub lupa Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). Verdictul privind posibila colaborarea a acestora cu Securitatea a fost anunțat astăzi.

Au colaborat candidații la prezidențiale cu Securitatea?

Au colaborat candidații la prezidențiale cu Securitatea?

„Precizăm că nu au rezultat date sau informaţii care să probeze calitatea de colaborator al fostei Securităţi/ lucrător al acesteia, în sensul legii, pentru niciunul dintre aceştia”, a arătat CNSAS.

CNSAS a verificat candidaţii la alegerile prezidenţiale din noiembrie în baza prevederilor OUG 24/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea 293/2008.

Potrivit legii, persoanele care candidează pentru funcţia de preşedinte al României fac o declaraţie pe propria răspundere în care arată că au avut sau nu calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia. Declaraţiile pe propria răspundere sunt depuse la Biroul Electoral Central, care, în 24 de ore de la înregistrare, le înaintează CNSAS.

Verificarea de către CNSAS a existenţei documentelor şi informaţiilor privind calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia a candidaţilor se face din oficiu, în termen de şapte zile de la primirea declaraţiei pe propria răspundere, potrivit procedurii din OUG 24/2008.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult