Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Vezi cum îţi faci lege singur dacă eşti parlamentar-rector

Vezi cum îţi faci lege singur dacă eşti parlamentar-rector

scris de D.P.
1 afisari

Senatorii jurişti au stabilit marţi că parlamentarii care sunt şi rectori ai unor universităţi pot cumula aceste calităţi fără a fi incompatibili. Aceasta în ciuda faptului că noua Lege a Educaţiei interzice cumularea celor două calităţi.

Toni Grebla senator PSDAstfel, Comisia juridică a Senatului a decis că Ecaterina Andronescu (PSD), rector al Universităţii Politehnice Bucureşti, şi Nicolae Robu (PNL), rector al Universităţii Politehnice din Timişoara, pot păstra liniştiţi şi mandatul de parlamentar şi şefia respectivelor instituţii de învăţământ.

La propunerea preşedintelui Comisiei, Toni Greblă (PSD), majoritatea senatorilor jurişti a stabilit că acest cumul de funcţii este posibil având în vedere prevederile Legii privind asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, act normativ care prevede că deputaţii şi senatorii pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice şi al creaţiei literar-artistice, notează Mediafax.

Acest punct de vedere, cuprins într-un Raport, a fost adoptat în urma solicitării făcute de cei doi senatori, Andronescu şi Robu, care au transmis Biroului Permanent poziţia lor privind intrarea în vigoare a noii Legi a Educaţiei.

Greblă a propus ca în Raportul Comisiei să se arate că funcţia de rector se încadrează în sintagma „funcţie în domeniul didactic” şi poate constitui o excepţie care nu instituie o situaţie de incompatibilitate.

Argumentul invocat este acela că parlamentarii care deţin şi funcţiile de rectori nu pot fi declaraţi incompatibili, deoarece la momentul în care au fost aleşi legislaţia nu interzicea cumulul de funcţii.

„Şi colegii de la Comisia juridică de la Camera Deputaţilor, fiind sesizaţi cu o speţă similară, referitor la rectorul Universităţii de Medicină din Bucureşti, Florian Popa (PSD) şi rectorul Universităţii din Timişoara, Ştefan Iosif Drăgulescu (PDL), s-au pronunţat în acelaşi sens”, i-a informat Toni Greblă pe membrii Comisiei.

Raportul va fi înaintat Biroului permanent al Senatului.

Deputaţii jurişti au elaborat, în 22 februarie, un punct de vedere potrivit căruia nu există incompatibilitate între funcţia de deputat şi cea de rector.

Argumentul invocat a fost acela că deputaţii care deţin şi funcţiile de rectori nu pot fi declaraţi incompatibili, deoarece la momentul în care au fost aleşi legislaţia nu interzicea cumulul de funcţii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult