Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Vicepremierul ungar cere in Romania autonomie teritoriala pentru maghiari. Tokes cheama la lupta pentru autonomie maghiarii din Bazinul Carpatic

Vicepremierul ungar cere in Romania autonomie teritoriala pentru maghiari. Tokes cheama la lupta pentru autonomie maghiarii din Bazinul Carpatic

scris de Ziua Veche
5 afisari

.Vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjen, a declarat, vineri, la Universitatea de vara de la Baile Tusnad (Tusvanyos), ca se doreste „autonomie culturala pentru maghiarii din diaspora si teritoriala pentru cei care traiesc in bloc”, adaugand ca aceste solicitari nu sunt diferite de „ceea ce s-a realizat” in alte tari UE. De asemenea, vicepresedintele Parlamentului European Tokes Laszlo a chemat comunitatile maghiare din Bazinul Carpatic sa continue lupta pentru obtinerea autonomiei.


Zsolt Semjen a spus ca politica nationala a Ungariei se bazeaza pe trei piloni, si anume maghiarii din Ungaria, cei din vecinatatea acestui stat si maghiarii din diaspora. Semjen a spus ca statul ungar trebuie sa reprezinte drepturile tuturor si a sustinut ca aceasta natiune trebuie sa fie unificata. Vicepremierul Ungariei a declarat ca primul pas spre unificare a fost facut, si anume adoptarea de catre actualul Guvern a legii dublei cetatenii, transmite Mediafax. 

Semjen a prezentat modalitatea prin care poate fi obtinuta dubla cetatenie, specificand ca de la 1 ianuarie 2011 aceasta poate fi ceruta. El considera ca legea dublei cetatenii nu discrimineaza pe nimeni, ci dimpotriva, corecteaza „discriminari grave”. „Tradarea de neam a lui Ferenc Gyurcsany, facuta in decembrie 2004, trebuia corectata si acest lucru s-a produs. Legea dublei cetatenii este un drept, nu incalcam politica vreunei tari si de dragul politicii interne a unor state nu renuntam la drepturile noastre”, a declarat Semjen. 

Vicepremierul ungar a abordat problema autonomiei pentru minoritatile maghiare din Bazinul Carpatic, afirmand ca nu cere alte lucruri decat ceea ce s-a realizat pana acum in Uniunea Europeana. „Nu cerem nimic altceva decat ceea ce s-a realizat in alte tari din Uniunea Europeana. Pentru maghiarii din diaspora, vrem autonomie culturala, iar pentru maghiarii care traiesc in bloc vrem autonomie teritoriala. Daca alte natiuni nu renunta la ele, nici noi nu renuntam”, a afirmat Semjen. El a mentionat ca, pentru persistenta etniei maghiare, este important ca acolo unde reprezentantii acesteia sunt majoritari sa existe partide etnice maghiare, iar acolo unde nu se poate ar trebui sa existe sectii maghiare ale partidelor ne-etnice. „Aceste aspecte definesc strategia noastra nationala, nu alte simpatii”, a incheiat Semjen, adaugand ca politica dusa de Ungaria pentru minoritati se va axa pe permanenta natiunii maghiare, dezvoltarea ei si a fiecarui individ. 

Apel la lupta pentru autonomie in Bazinul Carpatic 

Tokes Laszlo a declarat in deschiderea dezbaterii pe tema „Locul autonomiilor comunitare in sistemul colaborarii nationale” ca este pentru prima oara dupa opt ani, când, alaturi de FIDESZ, maghiarii pot relua lupta pentru autonomie. „Premierul natiunii, Orban Viktor, a declarat ca suntem impreuna pentru ca ne leaga autonomia, autodefinirea si sângele natiunii, iar eu sunt in deplin acord cu el”, a spus Tokes. El a vorbit apoi despre formarea Consiliului Autonomiei din Bazinul Carpatic, cadru institutionalizat pentru lupta in vederea obtinerii autonomiei. 

Tokes Laszlo a spus ca in 2008, cu ocazia Summit-ului NATO de la Bucuresti, a trimis o scrisoare in numele acestui for conducatorului delegatiei NATO, atentionându-l ca problema comunitatii maghiare poate reprezenta „un risc de securitate”. 

„In 2008, am lansat o scrisoare catre NATO, cu acel obiectiv comun al maghiarilor, obtinerea autonomiei, si am atras atentia conducatorului NATO ca problema comunitatii maghiare poate sa fie un risc de securitate in zona Europei Centrale, indirect si pentru NATO, si am cerut sprijin pentru infiintarea autonomiilor maghiare in toate zonele”, a spus Tokes. 

El a adaugat ca din pacate in directia obtinerii autonomiei se avanseaza greu, intr-un „mediu inamic in care este o tentatie foarte mare ca nu cumva sa facem un compromis care sa ne duca la oportunism”. Tokes a spus ca acum a venit momentul sa se conteze si pe ajutorul Budapestei si a urat bun venit vicepremierului ungar Semjen Zsolt. „Lansez o chemare catre comunitatile maghiare din Bazinul Carpatic sa revitalizam cooperarea organizatiilor care ne reprezinta interesele si sa mergem mai departe cu lupta noastra pentru obtinerea autonomiei”, a spus Tokes.

0 comentariu

ValVerde 11-03-2010 - 15:58

Tot americanii astia…

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS