Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Victor Paul Dobre:referendumul va fi organizat după Ordonanţa nr. 41/2012

Victor Paul Dobre:referendumul va fi organizat după Ordonanţa nr. 41/2012

scris de A.P.
2 afisari

Ministrul delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, a anunţat marţi că referendumul pentru demiterea preşedintelui va fi organizat după Legea 3/2000 corectată şi modificată prin Ordonanţa nr. 41/2012.

Ministerul Administraţiei şi Internelor, toate instituţiile implicate, Guvernul României nu pot organiza consultarea populară decât în conformitate cu legislaţia în vigoare (…) – Legea 3/2000 corectată şi modificată prin Ordonanţa 41/2012„, a precizat Dobre.
Victor Paul Dobre şi şeful Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), chestor principal de poliţie Ioan Căbulea, au prezentat marţi într-o conferinţă de presă măsurile care vor fi luate pentru buna desfăşurare a referendumului care va avea loc în data de 29 iulie.

În ceea ce priveşte numărul votanţilor, ministrul delegat pentru Administraţie a spus că datele vor fi comunicate după ce vor fi definitivate listele electorale permanente.  Listele suplimentare vor fi verificate de Autoritatea Electorală Permanentă, iar dacă se constată că au existat cazuri de vot multiplu, vor fi luate măsurile necesare, a precizat Victor Paul Dobre. „Aceste liste vor fi verificate, se va face confruntarea în primele 60 de zile de la terminarea alegerilor şi apoi vom fi sesizaţi pentru a se lua măsuri de cercetare, inclusiv din punct de vedere penal dacă s-a votat multiplu, iar legea prevede sancţiunea cu închisoarea de la şase luni la cinci ani pentru vot multiplu„, a adăugat Ioan Căbulea.

De asemenea, Victor Paul Dobre a precizat că marţi, în urma reuniunii Comisiei tehnice de organizare a referendumului pentru demiterea preşedintelui, dar şi a videoconferinţei susţinute cu prefecţii judeţelor, au fost stabilite măsurile de organizare a referendumului în fiecare judeţ şi municipiul Bucureşti şi a fost constituit Biroul Electoral Central.  „A avut loc constituirea Biroului Electoral Central, respectiv, tragerea la sorţi a celor şapte judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, stabilirea preşedintelui BEC, doamna Gabriela Bogasiu, şi în prezent se completează cu reprezentanţii partidelor. La nivelul judeţelor, au fost desemnaţi prin tragere la sorţi preşedinţii birourilor electorale de circumscripţie şi ai oficiilor electorale. Menţionez că este vorba despre oficiile electorale la nivelul sectoarelor Bucureştiului, pentru că numărul mare de secţii de votare creează dificultăţi dacă se face o singură centralizare şi, de asemenea, în cursul zilei de azi, se constituie la Ministerul Afacerilor Externe Biroul de Circumscripţie pentru secţiile de votare din străinătate, este desemnat magistratul care îl conduce, urmează să se facă şi completarea cu ceilalţi membri”, a spus Victor Paul Dobre.

În ceea ce priveşte măsurile care vor fi luate în ziua referendumului, secretarul de stat Ioan Căbulea a precizat că vor fi organizate filtre şi vor fi demarate controale în trafic pentru a preveni turismul electoral. De asemenea, efective ale MAI vor fi prezente şi în „zone în care se desfăşoară mitinguri sau adunări publice”, a adăugat el.
Şeful Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din MAI a declarat că se vor lua măsuri şi pentru asigurarea protecţiei şi pazei buletinelor de vot în ziua referendumului. „La finalizarea procesului, vom lua măsuri de supraveghere, de pază a documentelor care se transmit de la secţiile de votare spre birourile de circumscripţie”, a completat Ioan Căbulea.  Căbulea a menţionat că MAI va demara şi două campanii de prevenire. „În perioada 15-29 iulie vom lua măsurile necesare, respectiv de derulare a acelor campanii care au dat rezultate pozitive, ‘Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare’ şi ‘Votează legal'”, a completat Căbulea.

1 comentariu

ghita avanu 10-07-2012 - 21:14

BRAVO PENTRU ORGANIZARE!

ghita

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult