Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Victor Ponta la Chişinău: România sprijină stabilitatea Moldovei

Victor Ponta la Chişinău: România sprijină stabilitatea Moldovei

scris de S. P.
4 afisari

România este profund interesată de păstrarea stabilităţii şi integrităţii teritoriale a Moldovei în contextul crizei din Ucraina, a spus premierul la Chişinău.

Victor Ponta la Chişinău

Victor Ponta la Chişinău

Aflat în drum spre Georgia, pentru o vizită oficială, premierul Victor Ponta  s-a oprit la aeroportul din Chişinău, unde a avut o scurtă întrevedere cu omologul său moldovean, Iurie Leancă.

El a precizat că a efectuat această oprire pentru a analiza, împreună cu premierul Republicii Moldova, stadiul proiectelor bilaterale, dar şi pentru a discuta despre situaţia din Ucraina.

„Am discutat împreună, bineînţeles, situaţia din Ucraina, pentru că suntem atât de aproape, şi unii, şi alţii, de ceea ce se întâmplă în Ucraina. Eu am spus tot timpul că, pe de-o parte, România, ca ţară membră a UE şi NATO, are poziţii perfect consolidate şi coordonate cu partenerii europeni şi transatlantici, dar, ştiind foarte bine care sunt puterile României, toate eforturile noastre se îndreaptă spre Moldova, care, în noiembrie, a avut curajul să ia o decizie pe care am salutat-o cu toţii, în sensul integrării europene şi acest curaj şi această viziune trebuie sprijinite cu toate puterile. Bucureştiul e mult mai aproape decât Bruxelles-ul”, a spus Ponta potrivit Mediafax.

Întrebat de jurnalişti cum va reacţiona România dacă vor exista riscuri la adresa securităţii Republicii Moldova, premierul român a precizat că nu există astfel de riscuri şi că nu doreşte, diplomatic, să răspundă la astfel de întrebări, adăugând însă că România, ca toate ţările membre UE şi NATO, este profund interesată de păstrarea stabilităţii şi integrităţii teritoriale a statului vecin.

El a precizat totodată că România şi Moldova vor avea poziţii similare atât la proiecte comune, cât şi în soluţionarea unor crize, precum cea din Ucraina, şi că speră ca, până la 25 mai, cetăţenii moldoveni să poată circula fără viză în UE.

Premierul moldovean, Iurie Leancă, a afirmat la rândul său că nu doreşte acum să intre în astfel de speculaţii chiar dacă sunt posibile „scenarii” spre analiză, sperându-se că raţiunea va trumfa şi nimeni nu va dori să creeze o nouă sursă de tensiune.

„Urmărim foarte atent tot ce se întâmplă în stânga Nistrului, să continuăm politica de angajare a celor de la Tiraspol pentru a evita decizii unilaterale şi, astfel, crearea unor tensiuni şi provocări. Avem acelaşi interes şi pe zona de sud a Republicii Moldova, să nu admitem inflamarea situaţiei. În rest, comunicăm foarte strâns şi cu colegii de la Kiev pentru a face aşa încât frontiera bilaterală să fie una bine păzită, ca elemente subversive să nu traverseze această frontieră”, a mai spus Leancă.

El a precizat că va avea, luni, o discuţie în acest sens cu liderii ucrainieni, păstrând o comunicare foarte strânsă cu Uniunea Europeană, Guvernul american, dar şi oficialii de la Moscova.

19 comentarii

pathfinder 14-03-2014 - 12:24

„România este profund interesată de păstrarea stabilităţii şi integrităţii teritoriale a Moldovei …” in orice context!!!

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ 14-03-2014 - 16:41

E bine ca, macar, in acest segment al realitatii politicii Ponta si Basescu sunt la unison si nu se mai calca pe bombeuri atunci cind vine vorba de romanii din asa-zisa „ţară’ Moldova. Si nici in privinta maghiarilor Ponta si Basescu nu se diferentiaza cu nimic. E bine cind romanii aflati in stare de dusmanie pun deoparte propriile lor angoase in avantajul interesului national. Ieri, Ponta impreuna cu nasul lui de cununie, „gheneralul” Oprea s-a intilnit cu Basescu si au discutat despre miscarile si interventia ungurilor in aceste zile in Romania unde isi desfasoara campania lor electorala. E bine ca amindoi conducatorii statului roman au discutat si s-au inteles asupra acestei chestiuni pentru ca actualele desfasurari externe nu ne mai ingaduie sa stam nepasatori si sa ne pierdem fortele in razboaie idioate si fratrigide. E bine sa ne trezim si sa urmarim interesul national. Avem in tara noastra o minoritate maghiara de sub 5% care-si permite sa faca tot felul de cereri inadmisibil de acceptat impingind fortat spre un conflict etnic, conflict din care citeva tari dusmane noua sa fructifice niste nevoi pe care le au si le tin refulate in ei de zeci de ani. Din pacate si din vina romanilor, chestiunea cu ungurii din Romania a fost lasata de izbeliste si nerezolvata din 25 decembrie 1989 si azi culegem roadele acestei neghiobii a politicienilor nostri. Daca se forta de la inceput in rezolvarea acestui conflict interetnic nu am mai fi asistat azi la aceste ordinarii ale maghiarilor. De la inceputul anilor 90, politica externa romaneasca trebuia sa rezolve acest conflict prin activarea tuturor resurselor noastre intelectuale si prin fortarea partii maghiare in a-si (mai) permite vreodata sa aduca in discutie „situatia” Ardealului sau a asa-zisei zone geografice a secuilor. Avem istorici renumiti, avem institut de istorie, avem universitati, avem intelectuali avem dovezi, documente, evidente clare asupra existentei neamului romanesc pe aceste meleaguri de dinainte de venirea acestui popor migrator al hunilor in veacul al 6-lea pe pamintul fostei Dacii, punind astfel la punct motivarea istorica a apartenentei de facto a Transilvaniei la teritorul firesc al Romaniei. Nu trebuia sa lasam aceasta situatie, acest conflict sa dospeasca ci trebuia sa-l rezolvam imediat. Acum ? Acum avem aceasta situatie care paote rabufni oricind intr-un razboi civil, razboi de care ar profita dusmanii nostri.

urbos 14-03-2014 - 16:49

Ce?

UnUL 14-03-2014 - 18:57

Inutil să ți se explice, așa ești tu, pricepi mai greu.
Nu că aș fi absolut de acor5d cu ce scrie indescifrabila, dar ideile sunt ușor de înțeles.

UnUL 14-03-2014 - 18:59

Sau poate te refereai la faptul că respectivul comentariu nu prea are legătură cu Basarabia.

Pribeagul 14-03-2014 - 21:43

Ce… treaba au ungurii cu hunii?

pathfinder 14-03-2014 - 21:56

Cam 2% din fondul lor genetic.
Adica: treaba mare!

digital 14-03-2014 - 21:47

Din pacate si din vina romanilor, chestiunea cu ungurii din Romania a fost lasata de izbeliste si nerezolvata din 25 decembrie 1989 si azi culegem roadele acestei neghiobii a politicienilor nostri.

să mori tu de zbârcita dreq, că tokeș era român , nu bozgoroi împuțit!
ia niște gerovital, cu polonicul, poate te mai dregi la deeblă!

Pribeagul 14-03-2014 - 21:42

Si eu sper ca „raţiunea va trumfa”.

Intr-adevar este nevoie sa se colaboreze „foarte strâns şi cu colegii de la Kiev pentru a face aşa încât” acestia sa inteleaga bine ca este in interesul ambelor popoare sa restituie teritoriile romanesti pe care in urma unor intelegeri obscure, nelegitime le stapinesc.

digital 14-03-2014 - 21:51

nu va triumfa nimic, pribeagule!
bozgoroii trebuie ținuți la respect, doar atât, ei nu au caracter, exact ca și țiganii, îți faci treaba cu ei și după aia ranga peste dinți, să simtă și atunci vor sta în banca lor!
altă cale nu e și e cea mai bună!
eu știu cu ce se mănâncă bozgorașii…cu gulaș!

ValVerde 14-03-2014 - 22:04

Ia te uita la Claudia ce musculoasa e !!!
Ranga peste dinti !!!
Ah…focoaso ce bataioasa esti !!…

digital 14-03-2014 - 22:14

flocoasă e mătta, bă vittă!

ValVerde 14-03-2014 - 22:21

Nu, draga, eu nu mai iau de parul tau abundent, excesiv am putea spune, (mai putin pe cap). Eu spuneam ca aruci flacari pe nari si maninci jar la micul dejun.

digital 14-03-2014 - 22:26

ValVerde
14-03-2014 at 22:21
iar faci pe proasta, ți-am mai zis că-ți stă bine, ce dreq nu-nțelegi?!
răsuflatele aste le faci cu băsiștii tăi, gen unulache, găozul-finderist, muysta-ancuța și…”evident” cu porcescu-găozian!

ValVerde 14-03-2014 - 22:29

Sa stii ca nu-l cheama Porcescu Gaozian ci Pungasul Gaozar si da, e cam basist !

digital 14-03-2014 - 22:37

ValVerde
14-03-2014 at 22:29
da, am înțeles, e muyst, ca și tine!

Pribeagul 14-03-2014 - 22:17

Ungurii dau un spectacol gretos. Daca n-ar fi conducerea asta a tarii atit de cacacioasa, cine i-ar mai baga in seama cu pretentiile lor aiuristice?

Din pacate avem o mare problema. Conducerea tarii in loc sa conduca tara face tot felul de prostii, care de care mai neasteptata.

Pai asta-i treaba de presedinte? In timp ce conduce tara, sa-si faca un partid, sa intre in campanie electorala si sa urle sa-l auda toata lumea ca primul ministru, nominalizat de e,l este cel mai mare mincinos din univers.

Cine are nevoie de asemenea conducatori?

digital 14-03-2014 - 22:22

„e,l ”

….este Zeus și nici tu nu știi cu cine te-ai pus sau ți-ai pus-o!!!

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 16-03-2014 - 00:28

„Ungurii ,dau un spectacol gretos ”
—Zau RoLande ! ! ! ? ? ?
Spectacolul a fost mereu acelasi,
Doar ca …N O I eram preocupati in
Parte de R A P T (De freo 5/6000miijd
ani)….
Iar , cand SPECTACOLUL este in …t o y ,
N O I , discutam de ….s e x u l , i n g e r i l o r
Bineinteles , fara sa intelegem de ce ”GARDA
Hu.nGAROAIE , organizeaza taberi paramilitare ,
Cu contzinut khulturhal -multihetnika , si trageri
Cu armament real !
Si asta nu in Pusta Panona , ci peacilea in
Ha R c o V !

Shogorii sant aceiasi, constanti !
Deaqa , au crezut unii ca sant de folos ,
Cu diferite …okazii . R o ! vezi Referendum
Implicarea lui Viktor Orbetele si a Vomei Gabor
in …mentzhinerea …V o m e i de la treycoceni …

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult