Acasa Actualitate-InternaPolitica interna Victor Ponta: Numirea lui Grăjdan, o alegere foarte proastă

Victor Ponta: Numirea lui Grăjdan, o alegere foarte proastă

scris de A.B.
7 afisari

Victor Ponta şi-a asumat răspunderea politică pentru numirea lui Constantin Grăjdan la şefia Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), admiţând că a fost o alegere foarte proastă. Chiar dacă propunerea de numire a lui Grăjdan nu i-a aparţinut, premierul a recunoscut că trebuie să plătească politic pentru asta deoarece este preşedintele PSD. 

ponta

Foto: stirileprotv.ro

„Ghinion cu acest domn. A fost o alegere foarte proastă. Eu plătesc politic pentru asta şi am cerut noii conduceri a ISC să verifice legalitatea oricărui act emis de domnul Grăjdan„, a spus premierul Ponta. El a adăugat că nu poate da vina pe cel care l-a propus pe fostul şef de la ISC, deoarece el şi-a asumat această propunere ca prim-ministru şi preşedinte PSD. „Ştiu cine mi l-a propus, dar eu sunt cel care răspunde pentru numiri. Sunt şeful partidului şi trebuie să răspund şi când fac numiri proaste”, a declarat pentru RTV Victor Ponta. Premierul a evitat să spună numele celui care l-a propus pe Grăjdan, dar a întărit că 101% nu mi l-a propus Adrian Năstase. Pe 24 mai, prim-ministrul Victor Ponta l-a eliberat din funcţie pe Constantin Grăjdan, pe care l-a numit în urmă cu câteva zile inspector-general la Inspectoratul de Stat în Construcţii. Decizia a survenit la o zi după ce ISC a cerut retragerea ca parte civilă în dosarul Trofeul Calităţii, în care este inculpat Adrian Năstase.

„În această dimineaţă, primul-ministru Victor Ponta a luat decizia demiterii şefului Inspectoratului de Stat pentru Construcţii, domnul Constantin Adrian Balaban-Grăjdan. Începând de astăzi, domnul Balaban-Grăjdan nu va mai activa în această funcţie. Decizia a fost luată din cauza comportamentului şefului ISC, care a luat decizii fără să-l informeze pe Primul Ministru, deşi instituţia pe care o conduce se află în subordinea Primului Ministru. În scurt timp, va fi asumată o nouă numire la conducerea acestui Inspectorat”, se arată într-un comunicat al Guvernului. ISC a depus, marţi, la dosarul Trofeul calităţii un document semnat de şeful instituţiei, Constantin Grăjdan, prin care arată că instituţia nu se constituie parte civilă în această cauză.

În acest sens, ISC a indicat raportul de expertiză contabilă care a concluzionat că, în urma organizării evenimentului denumit Trofeul Calităţii în Construcţii, în bugetul instituţiei nu a fost înregistrat vreun prejudiciu. Totodată, ISC a arătat că evidenţele contractelor cu instituţia nu relevă înregistrarea vreunui prejudiciu financiar-contabil, cerând instanţei supreme să aibă în vedere şi raportul Curţii de Conturi privind activitatea inspectoratului pentru anul 2004.La termenul de miercuri al procesului, Completul de cinci judecători al instanţei supreme a ridicat din oficiu problema amânării judecării cauzei pe motiv că audierea inculpaţilor în faza recursului trebuie făcută în prezenţa tuturor acestora, miercuri constatându-se lipsa Dianei Gasparovici şi a Irinei Jianu.În acest context, instanţa a amânat judecarea cauzei pentru 30 mai.

În 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, de către ICCJ, în dosarul Trofeul calităţii, în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult